Cara Memilih Sangkar Landak Mini yang Tepat

"Landak mini menghabiskan sebahagian besar waktunya di kandang mereka, jadi penting untuk memilih sangkar yang selesa untuk mereka. Beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan adalah ukuran kandang, pengudaraan, bahan, dan kemudahan pembersihan. "

Jakarta - Banyak pemilik haiwan peliharaan ingin memberikan yang terbaik untuk haiwan kesayangan mereka. Sekiranya apa yang anda simpan adalah landak mini, anda boleh mulakan dengan memilih kandang yang tepat. Kandang landak mini adalah tempat haiwan kecil ini menghabiskan sebahagian besar waktunya.

Jadi, anda perlu memilih sangkar yang selesa, selamat dan menyeronokkan untuknya. Jadi, bagaimana anda memilih kandang landak mini yang betul? Mari lihat perbincangan!

Baca juga: Cara Menjaga Landak Mini untuk Tetap Kebersihan

Perhatikan ini semasa memilih kandang landak mini

Terdapat beberapa perdebatan mengenai kandang yang sesuai untuk landak mini. Walau bagaimanapun, pertimbangan yang paling penting adalah ukuran, keselamatan, pengudaraan, dan kemudahan pembersihan.

Cari kandang yang memenuhi kehendak unik landak anda dan sesuai dengan anggaran dan pilihan anda. Berikut adalah perkara yang perlu diperhatikan:

  1. Saiz

Di alam liar, landak biasanya mencari makan dengan berjalan di sepanjang tanah. Jadi, mereka pada dasarnya memerlukan banyak ruang untuk bergerak. Sebaik-baiknya, pilih sangkar yang berukuran sekurang-kurangnya 60x60 sentimeter.

  1. Keselamatan

Kandang landak mini mesti mempunyai lantai yang kukuh, jadi elakkan sangkar dengan lantai dawai atau dawai, kerana ini boleh mencederakan kaki mereka. Kandang juga tidak boleh mempunyai tepi atau tempat yang tajam di mana kepala boleh tersekat. Kandang juga mesti selamat untuk mengelakkannya melarikan diri.

  1. Pengudaraan

Pengudaraan yang baik diperlukan untuk menjaga tahap kelembapan rendah dan untuk mengelakkan penumpukan amonia (dari air kencing) dan bau di dalam sangkar.

  1. Kemudahan Pembersihan

Landak mini memerlukan pembersihan yang kerap, dan sangkar yang besar, berat, atau kekok akan menjadikan tugas ini sangat tidak menyenangkan. Jangan memandang rendah kepentingan kemudahan pembersihan dalam memilih kandang.

Baca juga: 7 Fakta Unik Ini Tentang Duri Hedgehog Mini

Memilih Bahan Sangkar

Banyak pemilik landak menggunakan sangkar dawai kerana tersedia secara meluas dan berventilasi dengan baik. Selain itu, sangkar dawai biasanya cukup ringan dan senang dibersihkan. Walau bagaimanapun, elakkan sangkar dengan lantai atau dasar dawai.

Sekiranya sangkar seperti itu tidak tersedia, tutup alas dawai dengan selimut kayu, plastik, atau sekerap Vellux untuk memastikan keselamatan kaki haiwan itu selamat. Juga, sangkar yang cukup besar untuk landak mungkin mempunyai jarak dawai yang terlalu banyak untuk sangkar landak yang selamat. Anda boleh mencari kandang musang atau arnab yang berukuran 1 inci atau kurang.

Akuarium boleh digunakan, tetapi anda memerlukan akuarium yang cukup besar dan mempunyai bahagian atas logam dawai. Pada sisi negatifnya, akuarium untuk kandang tidak berventilasi dengan baik. Selain itu, sangkar jenis ini juga berat dan sukar dibersihkan.

Selain sangkar dawai dan akuarium, anda juga boleh memilih sangkar yang diperbuat daripada plastik. Banyak pemilik menjadi cukup kreatif dengan membuat kandang dari tong simpanan plastik. Dengan sedikit pengubahsuaian, anda boleh membuat sangkar besar dari bekas penyimpanan plastik jernih.

Walau bagaimanapun, kekurangannya adalah pada pengudaraan. Anda boleh mengatasi ini dengan menebuk lubang di sisi dan penutup dengan besi solder atau gerudi, tetapi sukar untuk membuat lubang yang cukup untuk memberikan pengudaraan yang baik.

Sebagai alternatif, anda boleh membuat penutup dari dawai perkakasan atau bahan skrin, baik bersendirian atau dilekatkan pada bahagian pembuka besar di penutup bekas simpanan.

Itulah petua untuk memilih kandang landak mini. Dengan sangkar yang betul dan makanan berkhasiat, haiwan kecil ini akan tumbuh dengan sihat. Sekiranya landak mini haiwan kesayangan anda mempunyai masalah kesihatan, gunakan aplikasinya untuk bercakap dengan doktor haiwan, ya.

Rujukan:
Haiwan Peliharaan Spruce. Diakses pada tahun 2021. Perumahan Landak.
Shed Berlaku. Diakses pada tahun 2021. Memilih Kandang Landak Terbaik: 8 Faktor yang Perlu Dipertimbangkan.
Haiwan kesayangan. Diakses pada tahun 2021. Cara Memilih Ukuran Sangkar yang Tepat untuk Landak.