Bolehkah Sakit Kepala Dipicu dari Gangguan ENT?

, Jakarta - Sakit kepala adalah masalah kesihatan yang biasa dan dialami oleh hampir semua orang. Sakit kepala bukan sahaja disebabkan oleh masalah yang berlaku di kepala atau otak, tetapi gangguan pada bahagian badan lain boleh menjadi penyebab sakit kepala.

Contohnya, gangguan telinga, hidung dan tekak. Sakit kepala adalah gejala gangguan ENT yang paling biasa. Gangguan yang berlaku pada ketiga organ ini bukan sahaja mempengaruhi deria anda tetapi juga menyebabkan masalah kesihatan yang lain.

Gangguan ENT Menyebabkan Masalah Kesihatan Lain

Telinga, hidung dan tekak adalah bahagian penting badan. Telinga adalah organ deria yang tidak hanya berkaitan dengan pendengaran, tetapi juga memberikan keseimbangan.

Hidung tidak hanya memberikan deria bau, tetapi juga berperanan dalam melembabkan udara dan mencegah masuknya kuman ke dalam badan. Kerongkong menyediakan jalan masuk ke udara untuk mencapai paru-paru, serta jalan untuk makanan dan air memasuki saluran pencernaan anda.

Ini menjadikan gangguan ENT boleh mempengaruhi organ lain. Gangguan ENT juga boleh menyebabkan kerengsaan saraf di sekitar wajah dan kepala, menyebabkan sakit kepala atau migrain.

Baca juga: Sakit Kepala yang berpanjangan, Adakah Berbahaya?

Gangguan ENT Menyebabkan Sakit Kepala

Gangguan ENT yang menyebabkan sakit kepala termasuk sinusitis, jangkitan telinga, dan tonsilitis. Inilah penjelasannya.

1. Sinusitis

Sinus adalah rongga kecil di tengkorak anda yang mengelilingi mata dan hidung anda dan bertanggungjawab untuk resonans vokal. Sinusitis terjadi apabila rongga ini dijangkiti oleh bakteria, kulat, atau virus, menyebabkannya menjadi radang dan membengkak.

Selain sakit kepala, sinusitis juga dapat menyebabkan gejala, seperti hidung berair, bersin dan batuk, bau mulut, sakit di sekitar mata atau di hidung, dan sakit gigi.

2. Jangkitan Telinga

Jangkitan telinga, juga dikenal sebagai otitis media akut, berlaku ketika kuman memasuki telinga tengah dan terperangkap di sana, atau ketika anda mengalami penumpukan cairan atau lendir dari jangkitan atau alergi baru-baru ini, sehingga virus atau bakteria tumbuh di telinga. Jangkitan telinga lebih kerap berlaku pada kanak-kanak berbanding orang dewasa.

Gejala umum jangkitan telinga termasuk sakit kepala, pendengaran, masalah keseimbangan, dan demam. Sementara itu, kanak-kanak yang mengalami jangkitan telinga mungkin menarik atau memetik telinga mereka. Apabila jangkitan telinga pada kanak-kanak dibiarkan lama tidak dirawat, keadaan ini menyebabkan kelewatan perkembangan, seperti kelewatan pendengaran dan pertuturan.

Jangkitan telinga sering hilang sendiri, jadi rawatan bertujuan untuk menguruskan kesakitan dan memantau keadaannya. Walau bagaimanapun, jika anak anda mengalami jangkitan telinga kronik, doktor akan merawatnya dengan memasukkan tiub kecil yang disebut tabung pengudaraan ke telinga anak melalui pembedahan.

Baca juga: Ini adalah 3 pilihan untuk merawat otitis media

3. Tonsillitis

Tonsillitis adalah keradangan atau jangkitan amandel. Keadaan ini disebabkan oleh selesema biasa atau radang tekak. Tonsillitis adalah keadaan yang sangat biasa yang menyebabkan sakit tekak yang teruk.

Selain sakit kepala, radang amandel juga menyebabkan gejala seperti sakit tekak, suara serak, sakit ketika menelan, bau mulut, batuk, dan demam.

Sekiranya tonsilitis tidak dirawat untuk waktu yang lama, tonsil mungkin harus dikeluarkan melalui prosedur pembedahan yang disebut tonsilektomi. Walau bagaimanapun, prosedur ini hanya dilakukan pada kes-kes tonsilitis yang cukup parah sehingga mengganggu menelan dan bernafas. Untuk tonsilitis ringan yang disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor anda mungkin menetapkan antibiotik.

Jadi, sakit kepala juga boleh dicetuskan oleh gangguan ENT. Oleh itu, jika anda mengalami sakit kepala disertai dengan gejala lain yang mempengaruhi telinga, hidung, atau tekak, anda boleh berjumpa doktor atau doktor ENT untuk mengetahui penyebabnya.

Baca juga: 5 Tanda Anda Perlu Mula Membuat Temujanji dengan Doktor THT

Sekarang, anda juga boleh melakukan pemeriksaan kesihatan dengan membuat janji di hospital pilihan anda secara langsung melalui aplikasi , kamu tahu. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020.Sakit kepala
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020.Apakah Gangguan ENT?
Sakit kepala. Diakses pada tahun 2020. Rawatan & Melegakan Sakit Kepala & Migrain: Pakar Hidung & Tekak