Taburkan Serbuk Setelah Mencukur Rambut Kemaluan, Adakah Selamat?

, Jakarta - Ketika mencukur badan anda, anda mungkin tidak akan merasa sukar. Namun, jika anda ingin mencukur rambut kemaluan, banyak orang tidak tahu cara yang betul. Sebabnya, jika anda menggunakan cara mencukur rambut kemaluan yang asli, ia boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti gatal-gatal atau kerengsaan.

Untuk melegakan kegatalan atau ketidakselesaan lain, kebanyakan orang menggunakan serbuk untuk melegakannya. Jadi, adakah ini benar-benar dibenarkan dari sudut perubatan? Lihat ulasan di sini!

Baca juga: Cara mencukur rambut kemaluan yang salah boleh menyebabkan kegatalan

Penggunaan Serbuk Selepas Mencukur

Mencari cara yang tepat untuk mencukur rambut kemaluan adalah suatu keharusan. Sebabnya, anda berurusan dengan kawasan sensitif misalnya, perubahan pH vagina boleh menyebabkan jangkitan dan seumpamanya. Penggunaan serbuk talcum dibenarkan oleh beberapa pakar, sementara yang lain melarangnya.

Tindak lanjut selepas mencukur juga harus. Anda boleh menggunakan losyen bebas pewangi untuk mengelakkan kekacauan. Sekiranya terpaksa menggunakan serbuk, pastikan untuk tidak memasukkan serbuk ke kawasan sensitif faraj, kerana boleh menyebabkan kerengsaan.

Baca juga: Cukur Rambut Ketiak Jarang, Adakah Terdapat Manfaat?

Sentiasa Pastikan Mencukur dengan Selamat

Kemudian, untuk memastikan bahawa anda mencukur dengan teliti, anda boleh menggunakan beberapa kaedah berikut:

  • Jangan Cukur Kering. Apabila anda ingin mencukur, gunakan sabun terlebih dahulu untuk penjagaan sebelum mencukur;

  • Jangan Gunakan Alat dengan Pisau Tumpul . Sebilangan orang menganggap pisau cukur yang tajam adalah perkara yang tidak baik kerana boleh menjengkelkan. Tetapi pisau tumpul sebenarnya lebih berbahaya untuk digunakan kerana anda harus menolak lebih kuat untuk mencukur rambut kemaluan. Akibatnya, luka mudah muncul. Pastikan untuk selalu menggunakan pisau cukur baru setiap kali anda mencukur.

Setelah bercukur, pastikan anda mengeringkan kawasan kemaluan. Kerana bakteria dan kulat boleh berkembang di kawasan lembap.

Nah, inilah kaedah selamat untuk mencukur rambut kemaluan yang boleh anda ikuti:

  • Potongan rambut. Mencukur kawasan kemaluan akan menjadi lebih mudah setelah anda memotong rambut yang berlebihan. Ambil gunting kecil dan potong rambut kemaluan sehingga panjangnya hanya beberapa sentimeter.

  • Mengelupas. Gunakan loofah, basuh kain, atau span pengelupasan untuk mengelupas kulit sebelum bercukur. Mengelupas terlebih dahulu membolehkan anda mencukur rambut sedekat mungkin dengan akar. Pengelupasan yang keras tidak diperlukan, yang anda perlukan hanyalah scrub-down yang sederhana.

  • Sapukan Shaving Cream. Sapukan sebilangan besar krim pencukur ke kawasan yang ingin anda potong. Sebaiknya gunakan krim pencukur tanpa pewangi di kawasan ini, kerana krim wangi dapat merengsakan kulit.

  • Cukur. Tarik kulit dengan ketat dan cukur ke arah pertumbuhan rambut untuk mengelakkan kerengsaan folikel rambut. Pastikan memilih pisau cukur baru yang bersih untuk memudahkan prosesnya. Cukur rambut ke arah pertumbuhan rambut untuk mengelakkan kegatalan dan kelihatan lebih kemas. Elakkan mencukur terlalu nipis kerana akan mencederakan kulit kemaluan.

  • bilas. Bilas krim pencukur yang berlebihan dan keringkan dengan kain bersih.

  • Gunakan Pelembap . Sapukan pelembap tanpa wangian selepas bercukur.

Baca juga: Jangan terluka, ini adalah cara mencukur rambut kemaluan

Sekiranya anda masih tidak yakin untuk mencukur rambut kemaluan dan menggunakan bedak selepas itu, anda boleh terlebih dahulu meminta doktor anda petua selamat ketika mencukur rambut kemaluan.

Anda boleh memanfaatkan ciri sembang dalam aplikasi supaya soalan dan jawapan menjadi lebih mudah dan jawapan yang anda dapatkan lebih tepat kerana ia diberikan secara langsung oleh doktor pakar.

Rujukan:
Vogue Remaja. Diakses pada tahun 2020. Cara Mencukur Kawasan Awam Anda dengan Selamat dalam 6 Langkah.
Badan4Real. Diakses pada tahun 2020. Teknik Mencukur Intim (Genital / bikini Line / vagina).