Asma Berkurang Semasa Berpuasa, Inilah Penyelesaiannya

, Jakarta - Ramadan adalah waktu bagi umat Islam berpuasa selama satu bulan. Namun, tidak semua orang diharuskan berpuasa. Mereka yang sakit parah dan memerlukan rawatan rapi sebenarnya tidak diharuskan berpuasa. Namun, bagaimana dengan penghidap asma yang ingin berpuasa? Apa yang perlu dilakukan ketika asma berulang ketika berpuasa?

Sebenarnya, puasa tidak pernah menjadi larangan bagi seseorang yang mempunyai sejarah penyakit tertentu, termasuk asma. Sekurang-kurangnya 90 peratus umat Islam yang mempunyai riwayat asma mengatakan bahawa asma semasa berpuasa tidak menyebabkan kesan sampingan yang buruk bagi gangguan pernafasan ini. Namun, masih ada perkara yang perlu dipertimbangkan sekiranya asma berulang ketika berpuasa.

Baca juga: Tidak semestinya asma, sesak nafas juga boleh menjadi edema paru

Adakah Dadah Terhirup Membatalkan Puasa?

Ventolin adalah ubat jenis salbutamol yang berfungsi untuk membuka otot-otot di saluran pernafasan dan juga berehat. Penggunaan ubat ini dilakukan dengan menyedutnya melalui mulut. Oleh itu, adakah penggunaan ubat ini menjadikan puasa tidak sah?

Sebenarnya, tidak ada kajian atau keputusan yang menyatakan penggunaan ventolin untuk merawat asma ketika berpuasa menjadikan puasa tidak sah. Tetapi, sekali lagi, ia bergantung kepada bagaimana anda mempercayainya. Agar anda tidak tersilap, anda boleh meminta pemimpin agama terlebih dahulu agar mereka dapat menjalani puasa dengan lebih selesa.

Sebabnya adalah bahawa ventolin hanya mempengaruhi saluran pernafasan, tidak memasuki perut. Inilah yang masih diperdebatkan, kerana kesan tidak langsung pada saluran pencernaan. Ada yang mengatakan bahawa ventolin tidak membatalkan. Selebihnya masih mengesyaki bahawa ubat ini masih menjadikan puasa tidak sah kerana dimasukkan melalui mulut ke dalam badan, walaupun hanya sampai ke saluran pernafasan.

Mungkin, untuk mengelakkan berbuka puasa, anda boleh menggunakan ventolin semasa sahur dan iftar, juga sebelum tidur. Tetapi, sekiranya doktor masih mengesyorkan anda menggunakannya pada waktu berpuasa, anda harus mengikuti nasihat doktor.

Baca juga: 7 Faktor Yang Menyebabkan Asma Yang Anda Perlu Tahu

Bagaimana Sekiranya Asma Berpantang Semasa Berpuasa?

Lalu, apa yang harus dilakukan sekiranya anda menghidap asma ketika berpuasa? Sudah tentu, ambil penyedut anda ke mana sahaja anda pergi. Jangan lupa membawanya, kerana anda mungkin perlu menggunakan alat ini. Seperti sebelumnya, jika anda tidak selesa, gunakan saja ketika anda sahur, iftar, dan sebelum tidur. Walau bagaimanapun, simpanlah dengan berjaga-jaga.

Sekiranya asma anda betul-betul teruk, anda harus berbuka puasa dengan minum ubat. Selepas itu, anda boleh menggantinya pada masa yang lain. Walaupun jarang berlaku, tidak mustahil anda akan mengalami asma ketika berpuasa. Jangan lupa untuk selalu memenuhi keperluan cairan tubuh, ya, kerana asma juga boleh terjadi akibat kekurangan pengambilan cairan.

Untuk mengelakkan dehidrasi, anda juga perlu mengurangkan aktiviti luar dan tinggal di bilik berhawa dingin untuk waktu yang lama. Sesekali, keluar dari bilik untuk mendapatkan suhu yang lebih panas. Kedua-dua pendedahan kepada cahaya matahari dan penyaman udara menjadikan tubuh lebih mudah kehilangan cairan, sehingga asma mudah terbakar.

Baca juga: 6 Sukan yang Disyorkan untuk Orang yang Menghidap Asma

Namun, jika asma anda cukup teruk dan mengganggu aktiviti anda, jangan ragu untuk pergi ke hospital untuk pemeriksaan lebih lanjut. Sekarang membuat temu janji di hospital juga lebih mudah kerana dapat dilakukan melalui . Oleh itu, anda tidak perlu lagi beratur dan membuang masa menunggu giliran anda diperiksa. Praktikal bukan? Ayuh, gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Berita Arab. Diakses pada tahun 2021. Menggunakan Inhaler Semasa Berpuasa.
Asma UK. Diakses pada tahun 2021. Puasa.