Memahami Penjagaan Pesakit COVID-19 di Rumah

“COVID-19 dapat dialami oleh siapa saja, termasuk ahli keluarga anda. Segera jalankan protokol kesihatan yang ketat dan ketahui cara yang betul untuk merawat pesakit COVID-19 di rumah jika mereka mempunyai gejala ringan. Segera kunjungi hospital jika seseorang dengan COVID-19 mengalami beberapa gejala kecemasan, seperti kesukaran bernafas atau sakit dada yang tidak hilang. "

, Jakarta - Gejala COVID-19 dapat dialami dari gejala ringan hingga teruk. Orang yang menghidap COVID-19 dengan gejala ringan boleh mengasingkan diri dan merawat di rumah. Pengasingan diri dan rawatan dilakukan sehingga keadaan kesihatan pulih sepenuhnya atau maksimum 10 hari ke depan.

Walaupun diklasifikasikan sebagai ringan, ahli keluarga yang menjaga atau tinggal di rumah yang sama perlu memahami penjagaan pesakit COVID-19 yang betul agar keadaan kesihatan penghidap COVID-19 dapat bertambah baik dan jururawat tidak dijangkiti. Untuk itu, lihat ulasan dalam artikel ini!

Baca juga: SIAPA: Gejala Corona Ringan Boleh Diubati di Rumah

Rawatan Pesakit COVID-19 di Rumah

Orang dengan COVID-19 dengan gejala ringan dapat mengasingkan diri dan menjalankan rawatan dari rumah. Walau bagaimanapun, jika anda merawat ahli keluarga yang terdedah kepada COVID-19, anda tidak boleh melakukannya secara sembarangan. Berikut adalah rawatan untuk pesakit COVID-19 di rumah yang boleh dilakukan, iaitu:

  1. Memenuhi Keperluan Orang dengan COVID-19

Sekiranya anda mempunyai ahli keluarga yang mengasingkan diri, anda harus menolong mereka memenuhi keperluan mereka untuk makanan, ubat-ubatan, dan barang keperluan lain. Anda boleh mengingatkan pesakit COVID-19 untuk mengambil ubat-ubatan dan makanan tambahan yang dapat mempercepat pemulihan.

Pastikan penghidap COVID-19 memenuhi keperluan cecair harian mereka. Sediakan makanan yang mempunyai kandungan gizi yang baik sehingga keperluan pemakanan dapat dipenuhi agar sistem ketahanan badan dapat optimal.

  1. Pastikan Kesihatan Orang dengan COVID-19 Secara Rutin Setiap Hari

Periksa ketepuan oksigen untuk penghidap COVID-19 secara berkala. Sekiranya ketepuan oksigen melebihi 94 peratus, teruskan rawatan dengan betul.

Sementara itu, ketika ketepuan oksigen antara 90 - 94 persen, segera lakukan pemeriksaan menggunakan dan minta doktor terus menjaga kesihatan anggota keluarga yang terdedah.

Namun, apabila ketepuan oksigen kurang dari 90 persen, anda harus segera melaporkan keadaan kesihatan pesakit COVID-19 ke kemudahan kesihatan terdekat untuk segera mendapatkan tindakan dan rawatan di hospital.

Baca juga: 4 Rawatan untuk Anosmia Kerana COVID-19 di Rumah

  1. Lakukan Protokol Kesihatan dengan Baik

Sentiasa ikuti protokol kesihatan di rumah. menggunakan topeng berganda dengan topeng perubatan dan kain. Sentiasa basuh tangan anda dengan air dan sabun yang mengalir.

Anda juga perlu membersihkan bahagian rumah yang sering disentuh, seperti gagang pintu, meja, atau kerusi dengan cecair pembasmi kuman untuk mengurangkan penyebaran dan penularan virus korona.

Pastikan untuk membungkus dan membersihkan sampah perubatan, seperti topeng dan bungkusan ubat yang digunakan oleh penghidap COVID-19, ditutup dengan betul. Jangan lupa untuk memastikan saluran udara di dalam bilik atau rumah tetap terbuka sehingga udara dapat berubah.

  1. Hadkan Kenalan Langsung

Lebih baik hadkan hubungan langsung dengan orang yang menghidap COVID-19 di rumah. Sekiranya boleh, gunakan bilik dan bilik mandi yang berasingan. Elakkan juga lawatan dari orang lain untuk mengelakkan penyebaran virus.

Jangan berkongsi barang peribadi, seperti alat makan, peralatan mandian, selimut, dan telefon bimbit. Bersihkan peralatan makan menggunakan air suam.

  1. Kenali Tanda-tanda Kecemasan untuk Orang yang Menghidap COVID-19

Gejala COVID-19 dicirikan oleh demam, menggigil, batuk, sakit tekak, kehilangan deria bau dan rasa, mata merah, dan sakit kepala.

Segera kunjungi hospital jika seseorang dengan COVID-19 mengalami beberapa tanda kecemasan, seperti kesukaran bernafas, sakit dada yang berterusan, ketidakupayaan untuk melakukan aktiviti atau bangun dari tempat tidur, dan perubahan warna kulit menjadi pucat atau kebiruan.

Baca juga: Inilah yang harus diperhatikan ketika mengasingkan diri di rumah mengenai Virus Corona

Lebih baik membatasi aktiviti di luar rumah dan mengasingkan diri jika anda merawat pesakit COVID-19 di rumah. Dapatkan rawatan dengan segera sekiranya anda mengalami simptom COVID-19.

Rujukan:

WHO. Diakses pada tahun 2021. 5 Langkah Menguruskan Pesakit dengan COVID-19 di Rumah.

CDC. Diakses pada tahun 2021. COVID-19: Merawat Seseorang yang Sakit di Rumah.

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Merawat COVID-19 di Rumah: Petua Penjagaan untuk Anda dan Orang Lain.