Hati-hati, 6 Perkara Ini Boleh Menyebabkan Keguguran

Jakarta - Ibu mana yang tidak gembira ketika mengetahui bahawa dia hamil? Perasaan emosi dan kebahagiaan akan bercampur menjadi satu. Namun, ibu juga tidak boleh lupa, kehamilan adalah hadiah terindah yang mesti anda jaga dengan baik.

Ibu mesti mula menjaga kesihatan mereka, membatasi pengambilan makanan atau minuman tertentu, dan mengehadkan penggunaan semua perkara atau tabiat yang memberi kesan negatif terhadap kesihatan janin dalam rahim. Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan keguguran, seperti sejarah keluarga (pengguguran kebiasaan), sejarah ubat-ubatan, dan sejarah penyakit. Selain itu, beberapa faktor ini juga boleh menyebabkan keguguran, iaitu:

  • Ovum berputih mata

Ovum berdarah sering disebut kehamilan kosong atau kehamilan anembryonik. Keadaan ini berlaku apabila telur disenyawakan oleh sel sperma dan melekat pada dinding rahim. Walau bagaimanapun, tidak ada perkembangan menjadi embrio yang menyebabkan kerosakan telur.

Baca juga: Inilah yang berlaku pada badan semasa anda mengalami Ovum yang Bermasalah

  • Kehamilan Kimia

Banyak keguguran awal dikenali sebagai kehamilan kimia, yang bermaksud bahawa telur berjaya disenyawakan tetapi tidak pernah ditanam ke dalam rahim. Walaupun kehamilan ini meningkatkan pengeluaran hormon kehamilan hCG yang menjadikan ujian positif, ultrasound tidak pernah mengesan kehadiran plasenta atau kantung kehamilan.

  • Keguguran Tidak sedar

Kadang kala, beberapa ibu mengalami keguguran yang berlaku tanpa pendarahan, yang dikenali sebagai keguguran tidak disengajakan. Dalam kes ini, ibu tidak mengetahui bahawa ibu telah keguguran sehingga akhirnya dia memeriksa semula keadaan kehamilan dan ultrasound tidak dapat menemui degupan jantung janin.

  • Keguguran kerana pendarahan

Sekiranya ibu mengalami pendarahan dengan teruk dan pemeriksaan fizikal menunjukkan serviks terbuka, ibu kemungkinan besar mengalami keguguran. Secara semula jadi, pembukaan serviks akan menjadikan tisu keluar dari proses kehamilan. Malangnya, ini tidak dapat dihentikan. Biasanya, rawatan diperlukan dalam bentuk kuret untuk membersihkan sisa-sisa di rahim.

Baca juga: Wanita Hamil, Mesti Tahu Sebab dan Tanda Keguguran

  • Kesihatan Ibu

Keadaan kesihatan ibu juga mempengaruhi risiko keguguran. Masalah kesihatan seperti penyakit buah pinggang, darah tinggi, obesiti, diabetes, dan lupus menimbulkan risiko kepada janin. Sindrom ovarium polikistik, atau PCOS, mempunyai risiko yang sama tinggi untuk menyebabkan keguguran.

  • Struktur di Uterus dan Kelemahan Keadaan Rahim

Kemudian, kelainan dan berlakunya masalah dalam bentuk rahim boleh menyumbang kepada risiko keguguran. Sama berbahaya bagi kehamilan dan perkembangan janin di dalam rahim sekiranya ibu mengalami pertumbuhan sel bukan barah di rahim. Kemudian, otot serviks yang lemah memainkan peranan yang serupa dalam keguguran, kerana ia membuat serviks terbuka lebih cepat.

Baca juga: 3 Jenis Keguguran yang Perlu Diperhatikan

Itu adalah 6 (enam) perkara yang berpotensi menyebabkan keguguran pada ibu. Inilah sebabnya mengapa ibu sangat memerlukan pemeriksaan kehamilan secara berkala, dan juga secara aktif bertanya kepada doktor jika anda mengalami gejala yang tidak biasa semasa kehamilan. Tidak perlu bersusah payah, kerana ibu boleh menggunakan aplikasinya untuk meminta doktor, malah membeli ubat, vitamin, dan melakukan pemeriksaan kesihatan. Pantas muat turun permohonan ayuh!