7 Mitos Tentang Gadis Hamil Yang Perlu Diluruskan

, Jakarta - Pernahkah anda mendengar mitos bahawa ketika anda hamil dengan seorang gadis, perut anda terasa lebih berat daripada biasa? Sebenarnya, jantina bayi tidak memberi kesan pada berat badan. Oleh itu, ibu tidak boleh bergantung pada mitos dalam menentukan jantina. Lalu, apakah mitos lain mengenai kehamilan kanak-kanak perempuan yang perlu diluruskan? Lihat ulasan berikut!

Baca juga: 8 perkara yang perlu disiapkan sekiranya anda mahukan penghantaran normal

1. Perut Bulat

Selain daripada kenaikan berat badan yang ketara, salah satu mitos lain tentang mengandung seorang gadis yang perlu diluruskan adalah perut bulat. Sekali lagi ini adalah sesuatu yang salah. Walau bagaimanapun, jenis kehamilan dan bentuk badan tidak akan mempengaruhi jantina anak.

2. Denyutan Jantung Janin Lebih Cepat

Ada yang mengatakan jika ibu mempunyai degup jantung lebih dari 140 denyutan seminit, ini bermakna ibu mempunyai anak perempuan. Denyutan jantung bayi perempuan biasanya lebih cepat daripada bayi lelaki. Walau bagaimanapun, keadaan ini hanya berlaku setelah buruh bermula. Umur janin sangat mempengaruhi kelajuan degupan jantung.

Sekitar minggu ke-5 kehamilan, degupan jantung janin hampir sama dengan ibu, antara 80 dan 85 degupan seminit. Ia akan menjadi lebih cepat dan kuat sehingga minggu ke-9, mencapai antara 170 hingga 200 denyutan seminit. Kemudian, ia mula perlahan hingga rata-rata antara 120 dan 160.

3. Suka Makanan Manis

Terdapat maklumat yang mengatakan bahawa memilih makanan manis semasa mengandung bermaksud bahawa ibu mengandung seorang gadis. Sekiranya anda lebih suka makanan ringan masin atau masam, anda mengandung anak lelaki. Walaupun terdapat beberapa pendapat bahawa keinginan semasa mengandung boleh dikaitkan dengan kekurangan mineral tertentu, tidak ada kaitan antara keinginan dan seks janin.

Baca juga: Ingin cepat sembuh dari bahagian Caesarean? Inilah Petua

4. Kulit berjerawat dan Berminyak

Ada yang mengatakan bahawa kulit ibu hamil yang berminyak dan retak disebabkan oleh kecantikan ibu yang "dicuri" oleh anak perempuannya. Pada hakikatnya, masalah kulit disebabkan oleh perubahan hormon dan tidak ada kaitan dengan jantina janin.

6. Mual Pagi yang berlebihan

Sama seperti mitos yang sesat, penyakit pagi yang berlebihan sering menjadi tanda kehamilan seorang gadis. Fakta sakit pagi dikaitkan dengan lonjakan hormon dan gula darah rendah.

7. Perubahan mood yang naik dan turun

Mitos lain yang disalahpahami adalah bahawa wanita hamil mengalami perubahan mood yang tidak dijangka kerana mereka mengandung seorang gadis. Perubahan mood tidak bergantung pada jantina anak. Sekali lagi, hormon yang mencetuskan mood Ibu boleh berubah dengan cepat.

Bagaimana Mengetahui Jantina Anak?

Jelas satu-satunya cara untuk mengetahui jantina anak adalah melalui imbasan ultrasound ketika anda hamil 20 minggu. Doktor akan memeriksa alat kelamin bayi semasa imbasan untuk menentukan jantina. Ini biasanya tepat, tetapi tidak selalu kerana banyak perkara dapat mengaburkan gambar ultrasound.

Terdapat beberapa prosedur lain yang boleh dilakukan oleh doktor untuk mendapatkan jawapan pasti, termasuk:

1. Amniosentesis.

2. Persampelan villi korionik.

3. Ujian pranatal yang tidak invasif.

Baca juga: Tekanan Darah Meningkat Memasuki Trimester 2, Apa Yang Perlu Dilakukan?

Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami sepenuhnya bagaimana faktor yang dijelaskan sebelumnya mempengaruhi hubungan seks bayi. Sebenarnya yang dijelaskan sebelumnya adalah tanda-tanda kehamilan yang normal. Namun, jika terlalu banyak, ada baiknya berjumpa doktor dengan segera.

Perlukan ubat, vitamin, atau makanan tambahan untuk kehamilan? Anda boleh mendapatkannya dengan mudah di . Tanpa perlu keluar rumah, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa kurang dari satu jam. Tunggu apa lagi? Muat turun aplikasi di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Mitos vs. Fakta: Tanda Anda Mempunyai Bayi Perempuan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apakah tanda-tanda mempunyai seorang gadis?