Bukan sekadar Penghias Kek, Inilah 6 Khasiat Ceri

, Jakarta - Buah-buahan memang bermanfaat bagi tubuh kita, termasuk ceri. Ceri adalah tanaman biji yang berasal dari Hemisfera Utara dan tumbuh subur di iklim yang hangat. Buah ini biasanya digunakan untuk hiasan pada kek.

Ceri dikelaskan kepada dua jenis, iaitu ceri manis dan ceri masam. Ceri masam lebih rendah kalori daripada ceri manis, tetapi ceri manis lebih tinggi vitamin C dan beta karoten. Manfaat ceri sangat berkaitan dengan kandungan nutrien di dalamnya.

Walaupun kadang-kadang hanya dianggap sebagai hiasan kek, ternyata buah ini mempunyai banyak kandungan berguna, seperti vitamin A, vitamin C, antioksidan, mineral, antosianin, dan sebagainya. Kandungan antosianin dalam ceri mengandungi manfaat yang berkhasiat untuk mengatur degupan jantung seseorang dan menjaga tidur.

Berikut adalah kelebihan ceri ketika memakannya, iaitu:

1. Mengurangkan Risiko Hipertensi dan Strok

Ceri kaya dengan vitamin C dan kalium. Kandungan kalium dapat mengurangkan risiko hipertensi dan strok. Selain itu, kalium juga dapat membantu menjaga tekanan darah, menjaga cairan tubuh yang mencukupi, pemulihan otot, memperbaiki pencernaan, dan detak jantung. Selain itu, kandungan vitamin C dapat mengekalkan sistem ketahanan badan dan mencegah penyakit kardiovaskular, kemudian merawat penyakit mata dan kedutan pada kulit.

2. Melindungi Badan dari Radikal Bebas

Manfaat lain dari ceri adalah sebagai antioksidan yang terkandung dalam warna buah yang cerah. Antioksidan ini dapat membantu melindungi sel tubuh dari radikal bebas yang boleh menyebabkan barah dan penyakit lain. Dua antioksidan lain yang terkandung dalam ceri adalah: asid hidroksisinamik dan alkohol perillyl .

Selain itu, antioksidan dalam ceri dapat mengurangkan rasa sakit dan bengkak pada penderita osteoartritis. Kandungan flavonoid dalam buah merah juga berfungsi sebagai antioksidan yang dapat meningkatkan fungsi sistem kekebalan tubuh.

3. Mengekalkan Berat dan Penyakit Berat

Manfaat ceri yang berasal dari kandungan seratnya, iaitu untuk menurunkan berat badan dan mengurangkan risiko diabetes dan penyakit jantung. Serat dalam ceri juga bermanfaat untuk menjaga kesehatan usus, mengendalikan kadar kolesterol, menurunkan kadar kolesterol, dan mencegah barah kolorektal.

Kandungan fitokimia dalam ceri dapat melindungi tubuh terhadap enzim tertentu yang menyebabkan keradangan, sehingga dapat mengurangi rasa sakit pada keadaan artritis dan juga mengurangi risiko penyakit kardiovaskular. Fitokimia ini juga dapat mengurangi risiko barah sebanyak 40 persen dengan menghentikan kerosakan sel yang disebabkan oleh bahan penyebab barah (karsinogen).

4. Untuk Membuang Racun

Membuang toksin dalam badan atau detoksifikasi adalah salah satu kelebihan ceri. Mengeluarkan toksin dari badan setelah memakan ceri secara berkala dapat meremajakan kulit di sekitar wajah, sehingga kelihatan berseri dan kelihatan lebih muda. Detoksifikasi ini adalah semula jadi, sehingga tidak menimbulkan kesan sampingan pada tubuh.

5. Mengurangkan Sakit Kerana Gout

Orang yang menghidap gout sering mengadu kesakitan yang luar biasa ketika ia berulang. Nah, salah satu kelebihan ceri adalah ia dapat mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh gout. Selain buah, daun ceri dapat digunakan dengan merebus daun dengan air selama beberapa minit kemudian sejukkan dan tapis airnya, kemudian minum secara teratur setiap hari.

6. Mencegah dan Menghilangkan Jerawat

Manfaat ceri adalah mengatasi masalah jerawat pada wajah dengan menerapkannya sebagai masker. Caranya adalah dengan membersihkan buah ceri terlebih dahulu, kemudian sapukan pada kulit yang berjerawat. Di samping itu, anda juga boleh menggunakannya secara langsung dengan memerah ceri di wajah. Gunakan biji dan air pada buah untuk disapukan pada kulit wajah. Lakukan penyelenggaraan rutin setiap malam sebelum tidur.

Inilah khasiat ceri untuk badan. Sekiranya anda mengalami aduan pada badan, anda boleh membincangkannya dengan doktor dari dengan ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, muat turun aplikasi di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Kupas Sepenuhnya, Khasiat Tembikai untuk Badan
  • Bilakah Masa Terbaik untuk Makan Buah
  • Hati-hati, Buah-Buahan Juga Boleh Membuat Batik