Pelbagai Menu Sahur Sihat Tidak Goreng

, Jakarta - Menjaga badan anda kuat dan tidak lemas ketika berpuasa di bulan Ramadhan. Cara yang paling berkesan adalah dengan memperhatikan pengambilan makanan pada waktu subuh. Makanan yang dimakan pada waktu subuh mengandungi nutrien yang akan digunakan sepanjang hari. Jadi, menyiapkan menu sihat untuk sahur adalah penting.

Selain itu, juga penting untuk memastikan bahawa menu sahur yang anda sajikan tidak dimasak dengan menggoreng. Walaupun makanan goreng adalah kegemaran ahli keluarga yang lain, sayangnya makanan ini bukanlah yang terbaik untuk sahur. Lancarkan Garis Kesihatan , makanan goreng cenderung tinggi kalori. Makanan goreng juga cenderung tinggi lemak trans, yang dapat meningkatkan risiko penyakit jantung, diabetes dan kegemukan.

Baca juga: Cara Memasak Sihat Tanpa Minyak

Sebilangan besar orang juga menggunakan puasa sebagai peluang untuk memperbaiki diet mereka agar lebih sihat. Sekiranya ini juga tujuan anda, berikut adalah jenis menu suhoor sihat yang boleh anda pilih:

  • Telur

Telur ayam adalah salah satu makanan yang paling berkhasiat kerana ia tinggi protein sehingga baik untuk dimakan pada waktu subuh. Kandungan protein ini menjadikan anda kenyang lebih lama. Terdapat begitu banyak menu yang boleh dibuat dengan bahan berasaskan telur. Anda boleh merebusnya untuk mengelakkan penggunaan minyak.

Sekiranya anda merasa bosan dan harus menggunakan minyak, cubalah menggunakan minyak sayuran jenis yang lebih sihat. Anda boleh membuat telur hancur dengan menambahkan bayam dan keju yang dibungkus dalam tortilla gandum utuh untuk disajikan pada waktu subuh.

  • Alpukat

Buah kaya nutrien ini juga disarankan untuk dimakan pada waktu subuh. Alpukat juga akan menambah tekstur dan rasa pada sebarang hidangan. Alpukat sangat tinggi serat, yang baik untuk membantu menurunkan berat badan dan juga mengurangkan lonjakan gula darah. Manfaat alpukat lain adalah bahawa ia membuat anda kenyang lebih lama, jadi tenaga akan dibebaskan secara perlahan sepanjang hari. Anda boleh menghancurkan alpukat dan menjadikannya sebagai pengisi roti.

  • Salmon

Kebaikan daging merah jambu dalam salmon telah menjadi bahagian penting dalam pemakanan manusia sejak zaman batu. Salmon adalah bahagian penting dalam diet paleo yang sihat, kerana ia merupakan sumber protein, vitamin dan mineral yang hebat.

Salmon juga terkenal dengan asid lemak omega-3, yang merupakan asid lemak penting kerana tubuh tidak dapat membuatnya sendiri dan mesti diperoleh dari sumber luaran. Asid lemak ini menyumbang kepada fungsi otak yang sihat. Anda boleh menyajikan salmon asap dengan penambahan telur rebus, dan alpukat tumbuk untuk menu suhoor yang sihat.

Baca juga: Puasa Menjadikan Muda? Ini adalah penjelasan perubatan

  • Sup ayam

Sup ayam yang juga mengandungi sayur adalah salah satu menu sahur sihat lain yang mesti anda sajikan. Cara membuatnya senang dan cepat. Ayam mengandungi protein dan lemak yang anda perlukan semasa berpuasa, dan sayur-sayuran di dalamnya adalah sumber vitamin dan mineral yang sihat.

  • Pasta

Makanan pasta yang sihat memberikan dos harian karbohidrat kompleks yang disyorkan semasa berpuasa. Pasta gandum utuh yang disiapkan dengan sayur-sayuran, ayam, atau daging juga merupakan makanan yang sangat mudah, enak dan enak yang sesuai untuk sarapan pagi.

Baca juga : Kerap berlaku ketika berpuasa, ini adalah cara mencegah dehidrasi

Sekiranya anda masih ingin mengetahui jenis makanan sihat apa yang sesuai untuk dimakan pada waktu subuh, anda boleh bertanya kepada pakar pemakanan di . Doktor di akan sentiasa memberi anda nasihat yang anda perlukan untuk menjaga kesihatan puasa anda. Tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun permohonan , sekarang!

Rujukan:
Berita Teluk. Diakses pada tahun 2020. Ramadan 2019: 9 Makanan Suhoor Untuk Menjaga Tenaga Anda Sepanjang Hari Di Bulan Ramadhan.
Perjalanan Halal. Diakses pada tahun 2020. Resepi Suhoor Pantas Untuk Anda di Bulan Ramadhan ini.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Makanan Goreng Buruk bagi Anda?