Pengendalian Pertama untuk Kanak-kanak dengan Cacing

, Jakarta - Anak-anak boleh mengalami cacing usus apabila telur cacing ditelan secara tidak sengaja melalui tangan. Ini boleh berlaku apabila anak anda bersentuhan dengan orang yang mempunyai cacing atau debu, mainan, atau sprei yang dijangkiti cacing. Setelah tertelan, telur cacing memasuki usus kecil anak-anak, menetas, dan bertelur lebih banyak di sekitar dubur.

Cacing boleh menjadikan bahagian bawah anak gatal. Kadang kala cacing memasuki faraj gadis dan menjadikan kawasan ini gatal. Sekiranya si kecil menggaru pantatnya dan kemudian menyentuh mulutnya, maka telur cacing itu boleh ditelan lagi. Keadaan ini boleh menyebabkan kitaran cacing berulang.

Baca juga:Anak Kecil Anda Jangkitan Pinworms, Apa Yang Harus Anda Lakukan?

Mengendalikan ketika anak mempunyai cacing usus

Sekiranya si kecil menyentuh barang-barang di sekitar rumah tanpa mencuci tangan, telur cacing boleh merebak ke ahli keluarga yang lain. Penting untuk mengambil tindakan segera apabila anak mengalami cacing usus.

Rawatan pertama untuk merawat cacing usus adalah dengan ubat sirap atau pil dos tunggal untuk anak yang dijangkiti dan setiap ahli keluarga pada masa yang sama. Kabu boleh membeli ubat cacing melalui aplikasi dan juga di farmasi tanpa preskripsi doktor.

Selain rawatan dengan ubat-ubatan, ada beberapa tindakan yang juga harus diambil. Seperti mencuci pakaian, baju tidur, cadar dan sarung bantal dengan air panas. Jangan goncangkan cadar semasa mengeluarkannya dari tempat tidur. Kerap juga membersihkan tempat duduk tandas dengan pembersih antiseptik.

Mengubati cacing kremi tidak menghalangnya daripada kembali. Oleh itu, pastikan semua ahli keluarga mendapatkan rawatan, dan setiap ahli keluarga mesti mengamalkan kebersihan, terutama mencuci tangan. Anda juga harus memastikan kuku anak anda tetap pendek.

Baca juga : 6 Masalah Kesihatan Kerana Cacing Pinus

Gejala Kanak-kanak dengan Cacing

Cacing biasanya disebabkan oleh cacing kremi. Ia adalah cacing putih yang sangat kecil dan nipis sepanjang 5 milimeter yang hidup di usus dan di sekitar dubur (bawah). Cacing ini sangat biasa dan meluas dan mudah dirawat.

Walaupun orang dari semua peringkat usia dapat dijangkiti, anak-anak adalah yang paling rentan dengan jangkitan yang disebarkan oleh telur cacing di permukaan yang tercemar. Jangkitan cacing lain seperti cacing gelang, cacing cacing, dan cacing pita jarang berlaku.

Berikut adalah gejala biasa cacing usus yang dialami oleh kanak-kanak:

 • Tanda utama cacing kremi adalah pantat gatal. Kadang kala kanak-kanak berasa 'tidak sihat' dan tidak mahu makan banyak.
 • Cacing kremi tidak menyebabkan masalah kesihatan yang besar, dan biasanya bukan penyebab sakit perut.
 • Menggaru bahagian bawah boleh menyebabkan ruam merah di sekitar dubur, yang kadang-kadang boleh menyebabkan jangkitan.
 • Pada kanak-kanak perempuan, cacing boleh bergerak ke dalam faraj. Ini menyebabkan kegatalan dan keputihan.
 • Kadang kala cacing dewasa dapat dilihat pada kotoran bayi anda.
 • Sekiranya anda melihat bahagian bawah anak kecil anda, di sekitar bukaan (dubur), kadang-kadang terdapat cacing. Terutama ketika anak pertama bangun pada waktu pagi.

Baca juga: Kanak-kanak rentan terhadap cacing kremi

Adalah sangat penting untuk menjaga kebersihan anak dan persekitaran agar penyakit ini tidak berulang. Lakukan pencegahan cacing usus pada kanak-kanak, seperti:

 • Pastikan membersihkan kawasan dubur setiap pagi dengan air dan sabun yang mengalir.
 • Biasakan anak menjaga kebersihan tangan, terutama sebelum makan.
 • Jangan lupa menjaga kebersihan seluar dalam yang digunakan oleh anak. Pastikan ibu sering menukar seluar dalam anak dengan yang bersih.
 • Potong kuku anak anda dengan kerap.
 • Pastikan anak anda memakai kasut semasa bermain di luar.
 • Sekiranya anak atau keluarga di rumah anda mempunyai cacing usus, jangan lupa mencuci sprei, tuala, pakaian, dan seluar dalam dengan air panas. Air panas berfungsi untuk membunuh telur cacing yang melekat. Pastikan barang kering dengan optimum. Ibu boleh menjaga mainan anak-anak mereka dengan kerap dengan membersihkannya dengan air suam.

Itulah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mencegah cacing usus pada kanak-kanak. Pastikan anak-anak anda selalu mencuci tangan dan menjaga kebersihan badan mereka agar kesihatan mereka terjaga!

Rujukan:
Kerajaan Queensland. Diakses pada tahun 2021. Cacing pada zaman kanak-kanak
Membesarkan Anak. Diakses pada tahun 2021. Cacing pada Kanak-kanak.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan Pinworm.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan Pinworm.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan Pinworm.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Semua Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Pinworms.