Bagaimana Mengambil Cetirizine Dengan Betul?

"Cetirizine adalah ubat kuat untuk merawat pelbagai jenis alergi, dari alergi bermusim hingga alergi makanan. Ubat ini berfungsi sebagai antihistamin sehingga akan menyekat kesan histamin di dalam badan. Umumnya orang dewasa dan kanak-kanak berumur 6 hingga 65 tahun boleh mengambil satu dos 10 miligram sehari dan anda tidak boleh melebihi dos ini. "

, Jakarta - Sekiranya anda mempunyai alahan sepanjang tahun, atau alahan bermusim seperti demam, doktor anda mungkin mengesyorkan cetirizine. Ubat ini dapat membantu melegakan gejala alergi, tetapi tidak menghalangnya.

Apabila anda bersentuhan dengan bahan yang boleh menyebabkan alergi, badan anda menghasilkan bahan kimia yang disebut histamin. Histamin ini menyebabkan sebahagian besar gejala yang berkaitan dengan reaksi alahan. Cetirizine adalah antihistamin, sehingga dapat menyekat kesan histamin.

Cetirizine berkesan membantu melegakan gejala alahan ringan hingga sederhana, seperti bersin, hidung berair, mata gatal atau berair, dan tekak atau hidung gatal. Cetirizine juga membantu melegakan gatal seperti gatal-gatal atau ruam pada kulit. Keadaan ini sering dikaitkan dengan alahan makanan atau ubat.

Baca juga: Apakah Faedah Mengambil Cetirizine?

Cara Mengambil Cetirizine

Nasib baik, ubat ini adalah ubat alergi yang boleh dibeli tanpa preskripsi di farmasi. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk kapsul dan tablet. Anda biasanya hanya perlu mengambilnya sekali sehari, dan mereka akan mula bekerja dengan cepat.

Secara amnya, cetirizine adalah ubat yang selamat dan berkesan, tetapi anda masih harus mengetahui amaran dan langkah berjaga-jaga tertentu semasa mengambil ubat ini. Ketahui bagaimana ubat ini berfungsi, penggunaannya dan cara pengambilannya dengan selamat.

Bagi orang dewasa dan kanak-kanak berumur 6 tahun ke atas, mereka boleh mengambil kapsul dan tablet cetirizine. Dos biasa untuk orang dewasa di bawah 65 tahun dan kanak-kanak 6 tahun ke atas adalah satu dos 10 miligram (mg) sehari.

Anda tidak boleh mengambil lebih daripada 10 mg dalam 24 jam. Doktor anda mungkin mengesyorkan dos 5 mg sekali atau dua kali sehari jika alahan anda ringan.

Walau bagaimanapun, anda perlu berbincang dengan doktor mengenai dos yang selamat bagi orang yang mempunyai keadaan tertentu, seperti:

  • Berumur 2 hingga 6 tahun.
  • Berumur lebih dari 65 tahun.
  • Menghidap penyakit hati atau buah pinggang.

Anda juga boleh meminta doktor di mengenai arahan penggunaan ubat ini. Doktor di akan sentiasa bersedia untuk menjawab semua soalan mengenai kesihatan yang anda perlukan, bila-bila masa dan di mana sahaja!

Baca juga: Kenali Jenis Alahan Berdasarkan Sebabnya

Kesan dan Amaran Sampingan Dadah

Ubat cetirizine adalah antihistamin generasi kedua yang lebih baru. Tidak seperti antihistamin generasi pertama, cetirizine cenderung menyebabkan kesan sampingan seperti mengantuk berbahaya, mulut kering, penglihatan kabur, dan terlalu panas.

Cetirizine dianggap menyebabkan kesan sampingan, seperti:

  • Sedikit mengantuk.
  • Keletihan berlebihan.
  • Mulut kering.
  • Sakit perut.
  • Cirit-birit.
  • Gag.

Beritahu doktor anda mengenai kesan sampingan yang tidak dijangka yang anda alami semasa mengambil cetirizine. Juga, berbincang dengan doktor anda mengenai kesan sampingan yang berterusan atau mengganggu. Kesan sampingan ini biasanya bukan keadaan darurat.

Baca juga: Jangan Meremehkan Alahan, Waspadalah terhadap Gejala

Di samping itu, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum mengambil cetirizine.

Berhati-hati Semasa Menggunakan Mesin

Walaupun cetirizine biasanya tidak menyebabkan rasa mengantuk, beberapa orang bertindak balas secara berbeza ketika mengambilnya, terutama pada beberapa dos pertama. Hati-hati dan jangan memandu kereta atau menggunakan mesin sehingga anda tahu pasti bagaimana badan anda bertindak balas terhadap cetirizine.

Periksa Komposisi Dadah Cetirizine

Jangan gunakan cetirizine jika anda pernah mengalami reaksi alergi terhadapnya atau mana-mana bahan di dalamnya. Elakkan juga cetirizine jika anda alah kepada antihistamin yang mengandungi hidroksi.

Berhati-hati Semasa Mengandung atau Menyusu

Bercakap dengan doktor anda sebelum menggunakan cetirizine jika anda hamil atau merancang untuk hamil, atau jika anda menyusu. Tetapi secara umum, cetirizine cukup selamat semasa kehamilan.

Syarat-syarat tertentu

Sekiranya anda mempunyai penyakit hati atau buah pinggang, tanyakan kepada doktor anda mengenai pengambilan cetirizine. Sekiranya doktor anda merasa selamat untuk mengambilnya, mereka mungkin mengesyorkan mengambil lebih sedikit daripada dos biasa anda.

Rujukan:
ubat-ubatan. Diakses pada tahun 2021. Cetirizine.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Cetirizine.
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2021. Cetirizine.