Petua Naik untuk Mengecilkan Tangan

, Jakarta - Tolak ke atas adalah pergerakan berat badan yang sederhana dan berkesan yang dapat membantu meningkatkan kekuatan di bahagian atas badan dan teras badan. Latihan ini sebenarnya dapat menggerakkan otot-otot di dada dan trisep, termasuk otot di belakang lengan atas.

Anda tidak memerlukan alat tambahan bila tekan tubi, jadi disyorkan untuk dilakukan. Terdapat beberapa variasi tolak naik apa yang anda boleh lakukan untuk mendapatkan hasil yang berkesan. Inilah penyataannya.

Tingkatkan Varian untuk Mengecilkan Lengan

Sekiranya anda bosan dengan pergerakan tolak naik standard, berikut adalah pilihan lain. Salah satunya ialah tolak naik Dinding. Salah satu kelebihan melakukan tolak naik Jenis ini mampu mengurangkan tekanan pada sendi. Bagaimana hendak melakukannya:

 1. Rentangkan kaki anda selebar bahu dan jauhkan lengan dari dinding.

 2. Letakkan telapak tangan anda di dinding dan pastikan lengan anda selebar bahu.

 3. Tarik nafas sambil membengkokkan siku dan perlahan-lahan membawa bahagian atas badan anda ke arah dinding sambil menjaga kaki anda ke tanah.

 4. Pegang kedudukan ini selama satu atau dua saat.

 5. Tarik nafas dan gunakan tangan anda untuk perlahan-lahan menolak badan anda ke posisi awal.

Sekiranya anda merasa lebih selesa, anda boleh memohon tolak naik ini dengan satu tangan pada satu masa. Tidak hanya mengecilkan lengan, anda juga dapat meningkatkan kestabilan bahu dengan: tolak naik dari kedudukan duduk. Ini adalah bagaimana:

Baca juga: Inilah yang berlaku pada badan apabila anda berhenti bersenam

 1. Duduk di bangku dengan kedua telapak tangan menghadap ke bawah, lengan di sisi.

 2. Kaki diletakkan seluas mungkin ke lantai dengan lutut dibengkokkan.

 3. Dengan menggunakan lengan anda, tekan ke bawah telapak tangan anda, sehingga badan anda berada di atas. Pinggul dan punggung harus diangkat beberapa sentimeter dari permukaan bangku untuk hasil maksimum

 4. Turunkan kembali ke kedudukan permulaan dan ulangi

Satu lagi varian yang boleh anda gunakan untuk menguatkan otot lengan anda adalah tolak naik dengan lutut. Mengimbangi berat badan di lutut dan bukannya kaki anda adalah pengubahsuaian lain yang boleh anda buat dengan:

Baca juga: Senaman Juga Boleh Menyihatkan Otak, Bagaimana Anda Boleh?

 1. Letakkan telapak tangan dan lutut di lantai dalam keadaan melutut.

 2. Pastikan tangan anda berada di kedua-dua belah bahu anda dengan lutut anda senyaman mungkin.

 3. Tarik nafas semasa anda perlahan-lahan menurunkan siku untuk membawa dada ke tanah. Pastikan otot inti menguncup.

 4. Separuh jalan, pastikan anda berhenti sebelum dagu memukul lantai dan tahan selama beberapa saat.

 5. Ulangi pergerakan beberapa kali untuk hasil maksimum.

Adakah tolak naik setiap hari boleh menjadi senaman yang berkesan sekiranya anda memerlukan rutin senaman yang konsisten. Anda akan merasakan peningkatan kekuatan badan atas jika anda melakukannya tolak naik secara berkala.

Untuk hasil terbaik, terus tambahkan pelbagai jenis tolak naik apa awak buat. Tingkatkan jangka masa dan kombinasi variasi untuk hasil maksimum. Sekiranya tolak naik terlalu sukar pada mulanya, ubah latihan dan gabungkan dengan gerakan lain. Pastikan anda tidak 100% mengunci lengan anda untuk mengelakkan kecederaan dari mengetatkan pergelangan tangan.

Sekiranya anda memerlukan cadangan untuk jenis senaman yang baik untuk tubuh dan merancang program penurunan berat badan, cari jalan keluar langsung ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda yang boleh dilakukan bila-bila masa dan di mana sahaja. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Apakah faedah dan risiko melakukan pushup harian?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses 2019. Apakah latihan terbaik untuk sayap kelawar
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2019. Apakah faedah push-up?