Peruntukan untuk dos kedua vaksin setelah positif COVID-19

“Dosis vaksin tahap pertama dan kedua COVID-19 biasanya mempunyai jeda waktu yang berbeza. Diadaptasi dengan jenis vaksin. Lalu, bagaimana jika selepas dos pertama anda positif COVID-19? Anda boleh mendapatkan dos vaksin kedua setelah 3 bulan ujian negatif. Jangan lupa untuk selalu mengikuti protokol kesihatan untuk mengelakkan COVID-19. "

, Jakarta - Saat ini, pemerintah Indonesia masih menjalankan vaksin COVID-19. Ini dilakukan sebagai salah satu cara pemerintah untuk mengurangkan jumlah wabak COVID-19, yang semakin meningkat setiap hari. Dengan melakukan vaksinasi COVID-19 lengkap dalam dua dosis, diharapkan antibodi masyarakat akan lebih kuat dalam menangani virus COVID-19.

Vaksin COVID-19 diberikan dalam dua peringkat. Pemberian dos pertama dan kedua mempunyai jeda masa bergantung pada jenis vaksin yang diperoleh. Jadi, bagaimana jika seseorang dijangkiti COVID-19 selepas dos vaksin pertama? Apakah syarat untuk dos kedua selepas ujian positif COVID-19? Inilah ulasannya!

Baca juga: Inilah sebab mengapa mangsa yang selamat COVID-19 hanya dapat vaksin setelah 3 bulan

Masa yang tepat untuk Dosis Kedua Selepas COVID-19 Positif

Terdapat pelbagai jenis vaksin COVID-19 yang diberikan oleh masyarakat Indonesia hari ini. Apa pun jenisnya, kualiti dan keunggulan vaksin COVID-19 yang digunakan tentunya berguna untuk kesihatan untuk mengoptimumkan antibodi dari pendedahan kepada jangkitan virus korona.

Namun, untuk setiap jenis vaksin COVID-19 terdapat perbezaan dalam jeda waktu untuk menerima tahap dos kedua. Menurut Prof. DR. Dr. Hindra Irawan Satari, Spa (K), MTropPaed, selaku ketua Suruhanjaya Nasional Perisikan Nasional Indonesia, mengatakan bahwa kekebalan tidak diciptakan segera setelah dosis pertama vaksin COVID-19 disuntik. Walaupun mereka telah divaksinasi pada tahap pertama, penerima vaksin masih rentan dijangkiti virus korona.

Lalu, bagaimana dengan menerima dos kedua setelah ujian positif? Menurut dr. Siti Nadia Tarmizi, sebagai jurucakap vaksinasi Kementerian Kesehatan Indonesia, mengatakan bahawa dos kedua COVID-19 yang terselamat dapat diterima asalkan mereka diuji negatif dan tidak mengalami gejala.

Penyelamat COVID-19 mungkin kembali ke tahap kedua vaksinasi setelah 3 bulan diuji negatif dan sihat. Orang ramai juga tidak perlu mengulangi proses vaksinasi dari peringkat awal jika terkena virus COVID-19 antara tahap pertama dan kedua.

Baca juga: Perlu Tahu, Ini Fakta Lengkap Mengenai Vaksin COVID-19

COVID-19 adalah penyakit yang disebabkan oleh virus korona atau SARS-CoV-2. Virus ini boleh menyebabkan masalah pernafasan dan sangat mudah disebarkan. Terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan mengenai gejala COVID-19, seperti demam, keletihan, sesak nafas, dan batuk kering. Bukan itu sahaja, biasanya COVID-19 menyebabkan penderita mengalami sakit tekak, sakit kepala, mual, muntah, kehilangan deria rasa, dan anosmia.

Gunakan segera dan tanyakan terus kepada doktor mengenai keadaan kesihatan anda. Lakukan pemeriksaan segera di hospital terdekat untuk mengetahui punca keluhan kesihatan anda. Jangan lupa untuk mengasingkan diri sambil menunggu keputusan peperiksaan untuk mengelakkan penyebaran dan penularan virus.

Lakukan Ini Untuk Mengelakkan COVID-19

Peningkatan kes COVID-19 yang masih berlaku setiap hari menjadikan sesiapa sahaja yang terdedah kepada pendedahan kepada COVID-19. Terutama jika anda belum mendapat vaksinasi lengkap. Untuk mengelakkan pendedahan kepada COVID-19, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan, seperti:

  1. Tinggal di rumah jika tidak ada kecemasan yang perlu dilakukan dari luar.
  2. Sekiranya anda harus meninggalkan rumah, jangan lupa untuk menerapkan protokol kesihatan. Bermula dari memakai topeng, mencuci tangan dengan betul, menjaga jarak yang selamat, dan menghindari orang ramai.
  3. Makan makanan yang sihat supaya imuniti tetap optimum. Anda juga boleh menambah makanan tambahan dan vitamin setiap hari. Walau bagaimanapun, anda boleh meminta doktor anda secara langsung untuk mengambil makanan tambahan dalam dos yang tepat.
  4. Memenuhi keperluan untuk berehat.
  5. Jangan lupa melakukan senaman ringan.

Baca juga: Kesan sampingan vaksin COVID-19 lebih ketara semasa dos kedua?

Itulah beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk mencegah penyebaran dan penularan virus COVID-19.

Rujukan:
Kementerian Kesihatan Negara saya RI. Diakses pada tahun 2021. Positif untuk COVID-19 setelah diberi vaksin? Inilah penjelasan Komnas KIPI dan Kementerian Kesihatan.
Kesihatan Kedua. Diakses pada tahun 2021. Corona Positif Selepas Vaksin Pertama, Apakah Dosis Kedua?
Kompas Dalam Talian. Diakses pada tahun 2021. Positif untuk COVID-19 Selepas Dosis Vaksin Pertama, Bagaimana dengan Dosis Kedua?
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Melindungi Diri Anda dan Orang Lain?