Tahap Merkuri di Tubuh Tinggi, Inilah Punca

, Jakarta - Hampir semua orang sangat menyukai makanan laut. Selain sihat, dan dapat diolah menjadi makanan yang enak, bagi kita orang Indonesia yang memiliki laut yang luas, makanan laut sangat mudah didapati di pasar. Namun, tahukah anda bahawa makan terlalu banyak makanan laut juga berbahaya? Keadaan ini boleh menyebabkan merkuri dalam badan meningkat dan menyebabkan masalah kesihatan, termasuk menjadi salah satu penyebab penyakit autoimun.

Ini diberitahu oleh Ashanty Siddik, penyanyi dan isteri Anang Hermansyah, yang didiagnosis dengan penyakit autoimun beberapa tahun yang lalu. Menurut pengakuannya, hasil ujian darah menunjukkan bahawa tahap merkuri pada tubuh penyanyi berusia 35 tahun itu hampir mencapai had maksimum, iaitu 9,8 dari satu hingga sepuluh. Ashanty juga mengakui bahawa penyebabnya adalah tekanan dan pengambilan makanan laut yang berlebihan. Keadaan ini membuatnya menderita penyakit autoimun.

Baca juga: Kenali 5 Gejala Keracunan Merkuri

Punca Merkuri Tinggi dalam Badan

Melancarkan laporan dari Institut Dasar & Inovasi Penjagaan Kesihatan Universiti Michigan , faktor risiko terbesar untuk penyakit autoimun di kalangan wanita usia subur adalah pendedahan merkuri. Salah satu sumbernya adalah makanan laut.

Memang banyak faedah dapat diperoleh dari makanan laut, tetapi penemuan ini memberikan bukti bahawa wanita yang mengandung anak harus memperhatikan jenis ikan yang mereka makan.

Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) dan Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat (EPA) mengatakan bahawa wanita hamil dengan selamat boleh memakan hingga 340 gram makanan laut seminggu. Ikan seperti ikan todak, ikan tenggiri dan ikan ubin adalah ikan yang harus diperhatikan kerana mengandungi kadar merkuri tertinggi. Sementara udang, tuna kalengan, dan salmon mempunyai kadar merkuri yang lebih rendah.

Setiap orang boleh terkena merkuri dalam bentuk apa pun. Walau bagaimanapun, pendedahan terutamanya berlaku melalui pengambilan ikan dan kerang yang tercemar metilmercury dan melalui penyedutan wap unsur merkuri oleh pekerja semasa proses industri. Penting untuk diingat bahawa proses memasak tidak membuang merkuri.

Baca juga: 5 Jenis Ikan yang Baik untuk Ibu Hamil

Bahaya Merkuri pada Badan

Merkuri adalah unsur semula jadi yang terdapat di udara, air dan tanah. Setelah berada di persekitaran, merkuri dapat diubah oleh bakteria menjadi metilmercury. Mereka secara bio terkumpul dalam ikan dan kerang. Methylmercury juga boleh menjalani biomagnifikasi. Sebagai contoh, ikan pemangsa yang besar cenderung mempunyai kadar merkuri yang tinggi akibat memakan banyak ikan kecil yang memperoleh merkuri melalui penggunaan plankton.

Methylmercury beracun kepada sistem saraf pusat dan periferal. Penyedutan wap merkuri dapat menghasilkan kesan berbahaya pada sistem saraf, pencernaan dan imun, paru-paru dan ginjal, serta menyebabkan perkara lain yang lebih membawa maut. Garam merkuri bukan organik juga menghakis kulit, mata, dan saluran pencernaan, dan boleh menyebabkan keracunan ginjal jika tertelan.

Gangguan neurologi dan tingkah laku dapat dilihat setelah penyedutan, pengambilan atau pendedahan kulit sebatian merkuri yang berbeza. Gejala termasuk gegaran, insomnia, kehilangan ingatan, kesan neuromuskular, sakit kepala, dan disfungsi kognitif dan motor. Keadaan ini juga terdedah kepada bayi dalam kandungan yang ibunya suka makan ikan laut dan kerang. Oleh itu, kemampuan kognitif, ingatan, perhatian, bahasa, dan keterampilan motorik dan spasial halus dapat mempengaruhi kanak-kanak yang terdedah kepada metilmercury pada masa bayi mereka.

Di samping itu, tanda-tanda subklinikal keracunan sistem saraf pusat ringan dapat dilihat pada pekerja yang terdedah kepada merkuri di udara selama beberapa tahun. Kesannya dapat dirasakan oleh ginjal, mulai dari peningkatan protein dalam air kencing hingga gagal ginjal.

Baca juga: Tanah dan Air Boleh Menyebabkan Keracunan Arsenik

Itulah bahaya merkuri dan sumber penyebabnya. Oleh itu, mulai sekarang anda harus lebih berhati-hati dalam memilih makanan, terutama makanan laut. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan lain mengenai perkara ini, anda boleh berbincang dengan doktor di . Doktor akan sentiasa bersedia untuk memberi anda nasihat kesihatan yang tepat!

Rujukan:
WHO. Diakses pada tahun 2020. Merkuri dan Kesihatan.
Institut Dasar & Inovasi Penjagaan Kesihatan Universiti Michigan. Diakses pada tahun 2020. Pendedahan Merkuri, Makanan Laut yang Berkaitan dengan Faktor Risiko untuk Penyakit Autoimun.