Hobi Membaca Buku Boleh Mencegah Kemurungan, Mitos atau Fakta?

, Jakarta - Membaca buku adalah hobi yang telah ada sejak zaman berzaman dan dapat memberikan banyak faedah untuk tubuh, terutama otak. Ini dapat meningkatkan pengetahuan dan memperkayakan pilihan kata. Walaupun begitu, sebilangan orang percaya jika seseorang yang mempunyai hobi membaca buku dapat mencegah kemurungan. Adakah itu benar? Inilah perbincangan yang lebih lengkap!

Cegah Kemurungan dengan Membaca Buku

Depresi adalah masalah yang berkaitan dengan mood yang dicirikan oleh perasaan sedih dan tidak peduli. Seseorang yang menderita gangguan ini dapat mengalami perasaan ini untuk waktu yang lama dan sangat memerlukan pertolongan dari profesional perubatan. Sebenarnya, penghidapnya mungkin mengalami masalah yang berkaitan dengan aktiviti harian yang mesti dilakukan dan kadang-kadang mempunyai keinginan untuk mengakhiri hidupnya.

Baca juga: Kemurungan Tersembunyi, Meliputi 4 Gangguan Psikologi Ini

Oleh itu, setiap orang harus mengetahui cara mencegah kemurungan sebelum ia berlaku dan menyebabkan banyak masalah. Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan untuk mencegah gangguan ini dan salah satu yang baru-baru ini dilaporkan berkesan adalah hobi membaca buku. Namun, adakah ia benar-benar berkesan untuk mencegah kemurungan?

Sebenarnya, seseorang yang mempunyai hobi membaca mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengalami kemurungan dan beberapa masalah yang boleh menyebabkannya. Berikut adalah beberapa perkara yang dapat anda rasakan mengenai faedah membaca:

1. Mengurangkan Tekanan

Semua orang tahu tekanan berlebihan boleh menyebabkan kemurungan. Salah satu cara untuk mengurangkannya adalah dengan membaca buku kerana boleh menjadi santai seperti ketika anda bersenam atau mendengar lagu kegemaran anda. Anda boleh membaca buku-buku yang membuat anda merasa gembira sehingga bebannya terasa kurang. Cerita dan kata-kata mempunyai kekuatan untuk menyembuhkan minda manusia.

Baca juga: 5 Punca Kemurungan Yang Sering Diabaikan

2. Mengurangkan Kebimbangan

Seseorang yang mempunyai hobi membaca dapat menolong minda untuk dapat menahan segala yang boleh mencetuskan kegelisahan dalam minda dan mempunyai kesan menenangkan otak. Selain itu, membaca juga dapat mengurangkan perasaan terasing dan kesunyian. Dengan mengurangkan semua perasaan ini, beberapa masalah yang berkaitan dengan kesihatan mental, seperti kegelisahan dan kemurungan dapat benar-benar ditekan.

3. Meningkatkan Kualiti Tidur

Pada zaman ini, kebanyakan orang menghabiskan lebih banyak masa di hadapan komputer riba dan telefon bimbit yang boleh membuat minda dan badan merasa letih. Walaupun dengan membaca buku, tidak ada kesan radiasi berbahaya yang dapat timbul dan juga tidak dapat merosakkan saraf. Dengan membaca, anda dapat membuat otak anda berehat dan tidur lebih cepat. Sekiranya seseorang mempunyai otak yang sihat, maka kesihatan mental juga terjaga yang dapat menjadi cara untuk mencegah kemurungan.

Oleh itu, cubalah membiasakan diri membaca buku kerana selain mencegah kemurungan, terdapat banyak faedah lain yang anda dapat. Anda juga dapat meningkatkan kecerdasan anda dengan melakukan hobi ini. Di samping itu, anda juga boleh melakukan ini sambil mengajar anak-anak mengenai hobi yang baik ini.

Baca juga: Ini adalah 7 jenis kemurungan yang perlu anda ketahui

Sekiranya anda ingin mengetahui cara lain untuk mencegah kemurungan, tanyakan kepada ahli psikologi atau psikiatri sedia membantu bila-bila masa dan di mana sahaja. Kaedahnya cukup mudah, hanya dengan muat turun permohonan , anda boleh mendapatkan kemudahan yang berkaitan dengan akses kesihatan hanya dengan menggunakan telefon pintar -kamu. Gunakan aplikasinya sekarang!

Rujukan:
NDTV. Diakses pada tahun 2020. Hari Kesihatan Mental Sedunia 2018: Manfaat Membaca Kesihatan Mental, Mengurangkan Kemurungan Dan Kecemasan.
Bebas. Diakses pada tahun 2020. Membaca Memperbaiki Hubungan dan Mengurangkan Gejala Depresi, kata Kajian Baru.