Harus Tahu, 6 Kelebihan Bermain Catur

, Jakarta - Catur adalah permainan yang mempunyai banyak peminat. Bukan hanya untuk menghilangkan rasa lelah, malah permainan catur juga dapat meningkatkan kesihatan otak dan menjadikan otak berfungsi dengan lebih optimum. Bukan hanya meningkatkan kesihatan otak, malah dengan bermain catur, anda dapat menjadi lebih kreatif. Kerana ketika bermain catur, anda diharuskan memiliki strategi yang baik untuk memenangi permainan.

Bukan hanya untuk mengisi masa lapang, dengan bermain catur, anda akan merasakan banyak faedah bermain catur:

1. Meningkatkan Ingatan

Dengan bermain catur, anda memerlukan strategi yang baik untuk memenangi permainan. Salah satunya ialah anda diharuskan dapat merumuskan strategi agar dapat menargetkan catur lawan. Tentu strategi akan disusun di otak, dengan cara itu, ingatan otak anda akan diasah secara tidak sengaja. Semakin kerap anda menyiapkan strategi yang akan anda gunakan untuk mengalahkan lawan, semakin kerap otak anda akan meningkatkan ingatan anda dan meningkatkan kemahiran ingatan anda dengan lebih baik.

2. Menguatkan Daya Kepekatan

Semasa bermain catur, anda dikehendaki dapat meningkatkan daya tumpuan anda. Setiap langkah yang anda fikirkan mesti difikirkan dengan teliti. Dengan cara itu, anda harus membuat strategi yang matang. Membuat strategi yang matang memerlukan tumpuan yang cukup tinggi untuk mengalahkan lawan. Ya, bermain catur bagus untuk memperkuat daya tumpuan, mencipta penyelesaian, dan menyelesaikan setiap kerja yang telah dilakukan.

3. Berlatih Logik

Semasa bermain catur, anda diminta berfikir secara logik dengan strategi yang telah anda siapkan. Oleh itu, semasa bermain catur, otak anda diminta berfikir dengan logik yang baik untuk mengalahkan lawan anda. Dengan cara itu, anda akan lebih mudah melakukan pergerakan yang betul dalam permainan catur.

4. Mencegah Risiko Penyakit Alzheimer

Penyakit Alzheimer adalah gangguan yang dicirikan oleh kehilangan ingatan dan perubahan tingkah laku kerana gangguan otak yang progresif atau lambat. Banyak faktor boleh mempengaruhi seseorang yang menderita Alzheimer, salah satunya adalah gaya hidup yang tidak sihat. Nah, dengan bermain catur, sebenarnya anda dapat mengelakkan risiko penyakit Alzheimer. Kerana ketika bermain catur, otak anda diminta untuk terus berfikir dan bekerja sehingga dapat meningkatkan kemampuan otak untuk bekerja. Bukan hanya itu, permainan catur juga dapat merangsang otak sehingga dapat berfungsi dengan aktif.

5. Menajamkan Ingatan

Menurut penyelidikan dari Kementerian Pendidikan di Moldavia, bermain catur sebenarnya dapat meningkatkan dan mempertajam ingatan. Bukan hanya itu, memperkenalkan permainan catur kepada kanak-kanak sebenarnya akan meningkatkan daya imaginasi kanak-kanak.

6. Latih Kedua-dua Bahagian Otak

Latihan kedua-dua belah otak sebenarnya sangat baik untuk meningkatkan kecerdasan. Lebih-lebih lagi, permainan catur adalah permainan yang cukup baik untuk melatih kedua-dua belah otak. Satu kajian di Jerman mendedahkan bahawa ketika pemain catur menyiapkan strategi dan mengenal pasti kedudukan catur mereka, kedua-dua belah otak pemain akan berfungsi dengan aktif.

Selain bermain catur, anda juga harus makan makanan sihat yang dapat menjaga kesihatan otak anda. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kesihatan otak, anda boleh menggunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor. Ayuh muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • 5 Jenis Makanan untuk Menajamkan Ingatan
  • Mudah dilupakan? Mungkin inilah sebabnya
  • Berhati-hati! 6 Tabiat Yang Merosakkan Otak