Pernah Pernah Menjadi Legenda Tinju Muhammad Ali, Inilah 5 Fakta Mengenai Penyakit Parkinson

Jakarta - Penyakit Parkinson adalah gangguan sistem saraf progresif yang mempengaruhi pergerakan. Gejala berkembang dengan perlahan, kadang-kadang bermula dengan gegaran yang hampir tidak dapat dilihat yang muncul di satu tangan. Gegaran adalah perkara biasa, tetapi biasanya juga menyebabkan kekejangan atau pergerakan badan yang perlahan.

Ketika seseorang mula-mula mengalami gangguan ini, wajah menunjukkan sedikit atau tidak ada ekspresi. Lengan anda mungkin tidak berayun seperti yang anda lakukan ketika anda berjalan seperti biasa. Nampaknya, penyakit ini dihidapi oleh legenda tinju, Muhammad Ali. Berikut adalah fakta mengenai penyakit Parkinson:

  • Pengesanan Awal Dapat Membantu Pengendalian Lebih Cepat

Pengesanan awal jelas diperlukan agar penderita dapat mendapatkan rawatan, termasuk dalam penyakit Parkinson. Gegaran adalah salah satu gejala penyakit yang paling khas, oleh itu penting untuk melakukan pengesanan awal untuk gejala yang muncul.

Gejala lain yang muncul sebelum bermulanya penurunan motor termasuk kehilangan deria bau yang bermula sekitar 4 hingga 6 tahun sebelum disfungsi pergerakan, sembelit kronik yang bermula hingga 12 tahun sebelum gejala penurunan motor, dan gangguan tidur. Gejala ini mungkin juga merupakan pengesanan penyakit lain, jadi penting untuk selalu berjumpa doktor.

Baca juga: Inilah Ujian untuk Mengesan Gejala Parkinson Lebih Awal

  • Tidak Diketahui Apa yang Menyebabkannya

Sehingga kini, tidak diketahui dengan pasti penyebab penyakit Parkinson. Sejarah keluarga dianggap meningkatkan risiko penderita, bersama dengan faktor persekitaran seperti merokok, pendedahan kepada pencemaran udara, logam berat, dan penggunaan jenis ubat tertentu. Trauma kepala, radang otak, dan strok juga boleh menjadi penyebab penyakit ini.

Walaupun jarang berlaku, penyakit Parkinson sering dikaitkan dengan trauma serebrum, keradangan (ensefalitis), neoplasia (tumor ganglia basal), infark lacunar berganda, penggunaan ubat (neuroleptik, antiemetik, amiodarone) dan toksin.

  • Parkinson adalah Gangguan Pergerakan

Penyakit Parkinson adalah penyakit neurodegeneratif apabila sel-sel yang bertanggungjawab menghasilkan dopamin mati di kawasan substansia nigra otak. Dopamine penting untuk menyokong pergerakan, kerana berfungsi sebagai pemancar isyarat dari otak ke bahagian tubuh yang lain.

Baca juga: 4 Cara Mencegah Penyakit Parkinson Secara Semula Jadi

  • Sebilangan besar Orang Tua

Umur rata-rata seseorang yang mempunyai masalah kesihatan ini ialah 56 tahun. Kira-kira 4 peratus orang dengan penyakit Parkinson didiagnosis sebelum usia 50 tahun dan dianggap sebagai permulaan awal jika diagnosis berlaku sebelum usia 40 tahun. Walau bagaimanapun, kes penyakit Parkinson yang paling muda adalah pada kanak-kanak berumur 12 tahun. Penyakit ini lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita.

  • Terdapat Korelasi antara Penyakit Parkinson dan Depresi

Malah, dopamin juga dikaitkan dengan mood dan pergerakan. Dianggarkan lebih daripada separuh orang dengan gangguan kesihatan ini juga menderita kemurungan dan selebihnya mengalami kegelisahan yang berlebihan. Oleh itu, sangat penting untuk menguruskan suasana agar tidak mudah mengalami tekanan dan kegelisahan yang berlebihan, kerana kedua-duanya sangat sinonim dengan kemurungan. Bukan hanya penyakit Parkinson, kemurungan juga menjadi penyebab timbulnya penyakit di dalam badan.

Baca juga: Bersalaman? Ketahui Sebabnya

Itu adalah 5 (lima) fakta penting yang berkaitan dengan penyakit Parkinson yang perlu anda ketahui. Walaupun ia berlaku lebih kerap pada orang tua, anda masih harus berwaspada kerana gejala awal dapat terjadi pada bila-bila masa. Gegaran adalah salah satu daripadanya, oleh itu anda perlu segera bertanya kepada doktor anda jika anda mengalami perkara ini. Untuk mempermudah, gunakan aplikasi . Pantas muat turun permohonan di telefon anda, terdapat banyak faedah menunggu!