3 Jenis Latihan Pernafasan untuk Meringankan Tekanan

, Jakarta - Ada banyak perkara yang mengundang tekanan, seperti masalah keluarga, kewangan, pekerjaan, hubungan dengan pasangan. Tekanan adalah wajar, tetapi tentunya ini tidak boleh dibiarkan berlarutan, kerana anda akan mudah mengalami kemurungan dan pelbagai penyakit serius yang lain. Ini kerana apabila tertekan, jantung akan berdegup lebih cepat yang menyebabkan peningkatan nadi dan pernafasan.

Oleh itu, kawalan emosi yang baik diperlukan, jadi anda juga dapat mengatasi tekanan dengan lebih baik. Salah satu cara anda boleh mengawal emosi anda dan mengatasi tekanan adalah dengan melakukan pernafasan. Penyelidikan menunjukkan bahawa menarik nafas sedalam mungkin ketika anda sibuk atau dalam keadaan tertekan dapat membuat anda lebih tenang dan lebih santai.

Kebaikan latihan pernafasan paling ketara pada orang yang menghidap asma, darah tinggi, gangguan kecemasan, hingga beberapa penyakit kronik. Kenapa begitu? Apabila anda menarik nafas panjang, oksigen yang masuk ke dalam badan akan melambatkan kerja jantung, sehingga aliran darah juga stabil.

(Baca juga: Tetap Puas Walaupun Anda Mempunyai Banyak Fikiran )

Namun, ternyata bukan hanya kerana peranan oksigen dalam tubuh, saraf yang mengawal sistem pernafasan juga berperanan menjadikan tubuh lebih santai ketika anda berlatih bernafas. Kajian bersama yang dilakukan oleh University of California dan Stanford University School of Medicine mengungkapkan bahawa ada peranan untuk saraf di bagian otak yang berfungsi mengatur sistem pernafasan, yang disebut kompleks pra-Botzinger.

Saraf ini terletak di pangkal batang otak, sering disebut pons. Fungsi saraf ini adalah untuk menghantar isyarat kepada pons yang bertanggungjawab untuk mengawal tekanan, kegelisahan, dan perhatian. Bahagian ini juga yang mempengaruhi perubahan emosi anda ketika ketawa terbahak-bahak, menangis teresak-esak, dan terengah-engah.

Latihan Bernafas untuk Mengurangkan Tekanan

Berlatih bernafas tidak sukar, anda hanya memerlukan suasana yang tenang agar anda dapat merasa lebih santai. Berikut adalah jenis latihan pernafasan yang boleh anda ikuti sehingga anda dapat merasakannya faedah latihan pernafasan maksimum:

1. Pernafasan Perut

Langkah pertama yang harus anda ambil sebelum memulakan pernafasan perut adalah dengan berbaring dengan senyaman mungkin. Seterusnya, letakkan satu tangan di dada anda, dan yang lain di perut anda. Anda boleh mula menyedut sedalam mungkin melalui hidung sehingga paru-paru anda terasa kenyang, selama kira-kira tiga saat.

Semasa anda menyedut, rasakan bagaimana perut anda akan mengecil, sementara dada anda akan terasa tegang. Kemudian, hembuskan perlahan-lahan, selama kira-kira empat saat. Lakukan berulang kali sehingga anda merasa lebih tenang.

2.Nafas Hidung

Sebelum memulakan latihan pernafasan ini, anda harus mencari lokasi dengan lantai yang selesa untuk anda duduki. Pegang punggung lurus, tetapi jangan bersandar di dinding. Kemudian, tutup hidung kanan dengan ibu jari kanan anda dan perlahan-lahan menyedut oksigen sebanyak mungkin melalui hidung kiri anda.

Setelah anda merasa cukup, tutup hidung kiri dengan jari manis kanan anda. Sementara itu, angkat ibu jari yang menyekat hidung kanan, dan hembuskan. Lakukan seberapa banyak dan sekerap mungkin sehingga anda merasa santai. Ini bukan hanya mengurangkan tekanan, tetapi juga membantu anda lebih fokus.

(Baca juga: Wanita tidak boleh stres, inilah kesannya )

3.Nafas "Kuadrat"

Nafas "kuadrat", atau dikenali sebagai samavriti pranayama Ini adalah teknik pernafasan yang paling mudah dilakukan. Masa terbaik untuk melakukan ini adalah sebelum anda tidur. Tidak perlu lama, hanya mengambil masa sekitar 20 minit.

Caranya, cubalah duduk dengan selesa di tempat tidur anda. Salurkan kaki anda dan luruskan punggung anda. Kemudian, cuba sedut sedalam mungkin selama tiga saat. Tahan, dan hembuskan nafas. Lakukan ini berulang kali, tambah kedua setiap kali anda mengulangi pergerakannya.

Itulah jenis dan kaedah melakukan senaman pernafasan untuk mengurangkan tekanan. Anda akan merasakan faedah latihan pernafasan ini secara maksimum sekiranya anda mempraktikkannya setiap hari. Sekiranya anda mempunyai masalah mengenai kesihatan mental, anda boleh membincangkan masalahnya dengan psikiatri / psikologi yang berpengalaman mengenai permohonan tersebut. . Melalui ciri Sembang Langsung dan Panggilan Suara / VideoAnda tidak perlu meninggalkan rumah untuk bertanya kepada psikologi / psikiatri mengenai masalah kesihatan mental. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang!