Kanak-kanak boleh mendapat penyakit kelamin kerana 3 perkara ini

, Jakarta - Penyakit kelamin atau penyakit kelamin umumnya diperoleh melalui hubungan semasa hubungan seksual. Virus ini boleh menyebabkan penyakit kelamin menyebar dari satu orang ke orang lain melalui darah, air mani, atau cairan vagina dan cairan tubuh yang lain.

Kadang kala, jangkitan ini boleh menular tanpa seksual, seperti dari ibu ke bayi semasa kehamilan, melahirkan, melalui pemindahan darah, atau berkongsi jarum. Anda mungkin menghidap penyakit kelamin dari orang yang kelihatan sihat sepenuhnya, dan yang mungkin tidak menyedari jangkitannya.

Penyakit kelamin adalah penyakit serius yang memerlukan rawatan. Sebilangan penyakit ini, seperti HIV, tidak dapat disembuhkan dan boleh membawa maut. Anda mungkin tidak menyedari bahawa anda mempunyai penyakit kelamin tertentu sehingga anda mengalami kerosakan pada organ pembiakan, penglihatan, jantung, atau organ lain anda.

Punca Penyakit Menular Seksual pada Kanak-kanak

Penyakit kelamin yang mungkin berbahaya bagi orang dewasa, ia juga boleh menyerang kanak-kanak. Salah satu perkara yang boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami penyakit kelamin adalah penderaan seksual. Ini boleh berlaku kerana hubungan yang disengajakan atau tidak disengajakan. Berikut adalah beberapa penyebab penyakit kelamin pada kanak-kanak:

 1. Gangguan seksual atau rogol

 2. faktor keturunan

 3. Berkongsi jarum untuk perjalanan darah

Baca juga: 5 Penyakit kelamin berbahaya yang perlu anda ketahui

Gejala penyakit kelamin

Penyakit kelamin atau penyakit kelamin boleh mempunyai pelbagai tanda dan gejala, dan mungkin tidak menunjukkan gejala. Oleh itu, apabila ini berlaku, ia mungkin tidak dapat dilihat sehingga timbul komplikasi. Berikut adalah beberapa tanda dan gejala penyakit kelamin:

 • Luka atau benjolan pada alat kelamin atau di mulut atau rektum.

 • Kencing yang menyakitkan atau terbakar.

 • Pelepasan yang tidak biasa atau berbau.

 • Pendarahan faraj yang tidak biasa.

 • Sakit semasa persetubuhan.

 • Kesakitan dan pembengkakan kelenjar getah bening.

 • Sakit perut bawah.

 • Demam.

 • Ruam pada tangan atau kaki.

Tanda-tanda dan gejala-gejala ini dapat muncul beberapa hari setelah terkena jangkitan, atau mungkin bertahun-tahun sebelum anda menghadapi masalah yang sebenarnya, bergantung pada organisme yang menyerang.

Baca juga: 5 Tanda yang Tidak Harus Anda Abaikan Apabila Anda Mempunyai Penyakit Menular Seksual

Diagnosis penyakit kelamin

Sekiranya anak ibu telah menunjukkan tanda dan gejala yang merujuk kepada jika dia mempunyai penyakit kelamin, ujian makmal dapat mengenal pasti punca dan mengesan gangguan yang mungkin dialami oleh anak ibu. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk diagnosis penyakit kelamin:

 • Ujian darah: Ujian darah dapat mengesahkan diagnosis HIV atau tahap sifilis.

 • Sampel air kencing: Sebilangan STI dapat disahkan dengan sampel air kencing.

 • Sampel cecair: Jika anak anda mengalami sakit genital yang aktif, pengujian cecair dan sampel dari luka dapat dilakukan untuk mendiagnosis jenis jangkitan. Ujian makmal untuk bahan dari luka genital atau keputihan digunakan untuk mendiagnosis beberapa gangguan ini.

Rawatan Penyakit Seksual

Penyakit kelamin yang disebabkan oleh bakteria pada umumnya lebih mudah dirawat. Jangkitan virus dapat diatasi tetapi tidak selalu dapat diubati. Sekiranya anda hamil dan mengalami gangguan itu, rawatan segera dapat mencegah atau mengurangkan risiko jangkitan pada bayi anda. Berikut adalah beberapa rawatan untuk penyakit kelamin:

 • Antibiotik: Antibiotik, sering dalam satu dos, dapat merawat banyak jangkitan bakteria dan parasit yang menular seksual, termasuk gonorea, sifilis, klamidia, dan trikomoniasis.

 • Ubat antivirus: Anak anda akan menghadapi kambuh herpes lebih sedikit jika dia menjalani terapi penekan setiap hari dengan ubat antivirus yang diresepkan.

Baca juga: 4 Penyakit Menular Seksual pada Lelaki yang Perlu Anda Ketahui

Itulah beberapa perkara yang boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami penyakit kelamin. Sekiranya ayah dan ibu ingin memeriksa keadaan kesihatan anak, segera buat temu janji dengan doktor di hospital pilihan melalui permohonan . Praktikal bukan? muat turun aplikasi di App Store dan Google Play!