Apakah faktor risiko gangguan keperibadian?

, Jakarta - Tahukah anda, keperibadian adalah gabungan pemikiran, emosi, dan tingkah laku yang menjadikan anda orang yang unik. Keperibadian mencerminkan cara anda melihat, memahami, dan berhubungan dengan dunia luar, serta cara anda melihat diri anda.

Namun, pada orang tertentu, mereka mempunyai cara berfikir, perasaan dan tingkah laku yang menyimpang dan tidak sihat, sehingga mereka sukar memahami situasi atau berhubungan dengan orang lain. Keadaan ini dikenali sebagai gangguan keperibadian atau gangguan keperibadian . Walaupun penyebabnya tidak diketahui secara pasti, ada beberapa faktor yang menyebabkan seseorang berisiko mengalami gangguan keperibadian.

Baca juga: Ini adalah 3 Gangguan Keperibadian yang perlu diperhatikan

Faktor Risiko Gangguan Keperibadian

Keperibadian terbentuk semasa kecil dan dipengaruhi oleh gen yang diwarisi daripada ibu bapa dan persekitaran atau keadaan hidup di sekitarnya. Nah, gangguan keperibadian dianggap disebabkan oleh kombinasi faktor genetik dan persekitaran. Orang yang mempunyai gen gangguan keperibadian lebih rentan terhadap keadaan mental, dan situasi kehidupan memicu gangguan keperibadian sebenarnya terjadi.

Faktor-faktor berikut dianggap meningkatkan risiko mengembangkan atau mencetuskan gangguan keperibadian:

  • Mempunyai Sejarah Keluarga mengenai Gangguan Keperibadian atau Penyakit Mental Lain

Gangguan keperibadian tertentu boleh dikaitkan dengan sejarah penyakit mental keluarga. Sebagai contoh, orang yang mempunyai gangguan keperibadian antisosial cenderung mempunyai ahli keluarga yang juga mempunyai gangguan keperibadian. Atau sejarah kemurungan keluarga boleh menjadi faktor risiko bagi seseorang yang mengalami gangguan keperibadian sempadan atau gangguan obsesif-kompulsif.

Walaupun begitu, penyelidikan mengenai gangguan keperibadian ini masih terhad. Tidak ada kajian yang menunjukkan bahawa seseorang boleh dilahirkan dengan gangguan keperibadian.

  • Trauma Kanak-kanak

Didapati bahawa terdapat hubungan antara jumlah dan jenis trauma kanak-kanak dengan perkembangan gangguan keperibadian. Orang dengan gangguan keperibadian sempadan, misalnya, mempunyai kadar trauma seksual kanak-kanak yang sangat tinggi.

Penyalahgunaan verbal pada masa kanak-kanak boleh memberi kesan kepada perkembangan gangguan keperibadian. Kajian terhadap 793 ibu dan anak menunjukkan bahawa kanak-kanak yang pernah mengalami penderaan lisan tiga kali lebih mungkin mengalami gangguan keperibadian sempadan, narsistik, obsesif-kompulsif atau paranoid daripada kanak-kanak lain pada masa dewasa kelak.

Baca juga: 5 Tanda Gangguan Keperibadian, Berhati-hati dengan Satu

  • Faktor Neurologi

Kehadiran keabnormalan dalam struktur atau komposisi kimia otak juga boleh mempengaruhi risiko seseorang untuk mengalami gangguan keperibadian.

Perlu difahami, gangguan keperibadian dapat berkembang sebagai cara seseorang menghadapi situasi yang mengganggu atau menyebabkan tekanan. Sebagai contoh, seseorang yang dianiaya atau diabaikan semasa kecil mungkin mengalami gangguan keperibadian sebagai cara menangani kesakitan, ketakutan, dan kegelisahan terhadap persekitarannya. Walau bagaimanapun, gangguan keperibadian berkembang dari masa ke masa. Seseorang tidak dapat mengalami gangguan mental ini secara tiba-tiba.

Gangguan keperibadian dapat dicegah dengan mengurangkan atau menghindari semua perkara yang dapat memberi tekanan emosi pada seseorang sejak kecil. Walau bagaimanapun, menurut Persatuan Psikologi Amerika , mendapat sokongan atau kasih sayang daripada seseorang dapat mencegah anak dari mengembangkan gangguan keperibadian. Menurut ahli psikologi, hubungan yang kuat dengan saudara, guru atau rakan dapat mengimbangi pengaruh negatif.

Baca juga: Ini adalah komplikasi kesihatan kerana gangguan keperibadian sempadan

Sekiranya anda mengalami trauma kanak-kanak yang cukup mengganggu, cubalah berbincang dengan ahli psikologi melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi ahli psikologi yang dipercayai melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Gangguan keperibadian.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Keperibadian.
Persatuan Psikologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. Apa yang menyebabkan gangguan keperibadian ?.