Ini menyebabkan kelenjar getah bening pada kanak-kanak

, Jakarta - Adakah anak anda mengalami bengkak di leher dan juga merasa sakit? Sekiranya benar, kemungkinan anak anda mengalami kelenjar getah bening yang membengkak. Pembengkakan yang berlaku secara amnya tidak menimbulkan kesan berbahaya. Walaupun begitu, kesan pembengkakan yang berlaku di leher boleh menyebabkan masalah serius, seperti sesak nafas dan sukar menelan.

Setiap ibu bapa harus tahu apa yang boleh menyebabkan anak mengembangkan kelenjar getah bening yang bengkak. Jadi, ini boleh menjadi kaedah yang tepat untuk mencegah penyakit ini pada masa akan datang. Berikut adalah beberapa punca kelenjar getah bening yang boleh berlaku!

Baca juga: 5 Kaedah Berkesan untuk Mengatasi Kelenjar getah bening yang bengkak

Punca Kelenjar Limfa Bengkak pada Kanak-kanak

Kelenjar getah bening adalah bahagian penting dalam sistem imun manusia. Bahagian tubuh ini berguna untuk menyaring setiap virus dan bakteria yang masuk dan menghasilkan bahan yang berguna untuk membunuh kuman yang menyebabkan jangkitan. Kelenjar ini terdapat di seluruh badan, kecuali otak dan jantung. Sebilangan besar kelenjar getah bening terdapat di ketiak, pangkal paha, dan leher.

Walau bagaimanapun, kelenjar getah bening mungkin mengalami pembengkakan yang juga dikenali sebagai limfadenopati. Ini berlaku semasa tubuh melawan jangkitan. Kanak-kanak sering terdedah kepada jangkitan baru, sehingga kelenjar sering membengkak dan bahkan lebih besar daripada orang dewasa. Lalu, apakah penyebab kanak-kanak mengalami kelenjar getah bening yang bengkak?

1. Kelenjar getah bening reaktif

Punca awal yang boleh menyebabkan anak mengalami kelenjar getah bening adalah ketika tubuh mengalami reaksi ketika melawan jangkitan. Apabila kelenjar getah bening harus melawan virus yang disebabkan oleh selsema kepada bakteria yang terjadi pada radang tekak, bahagian-bahagian ini dapat tumbuh hingga 2 sentimeter di kawasan leher. Pembengkakan ini berlaku akibat kelenjar getah bening yang cuba mengawal penyebab penyakit.

Baca juga: Ini Cara Memeriksa Kelenjar getah bening

2. Nodus limfa yang dijangkiti

Anak kecil anda juga boleh mengalami pembengkakan kelenjar getah bening apabila bahagian itu dijangkiti dan bukannya membunuh penyebab jangkitan. Kelenjar boleh menjadi sangat lembut dan tumbuh hingga lebih dari 4 sentimeter. Kawasan kulit di sekitarnya boleh menjadi merah. Gangguan ini juga dikenali sebagai limfadenitis.

Gangguan ini dapat diatasi dengan mengambil antibiotik. Namun, jika gangguan ini disertai oleh demam tinggi, sakit, dan kesukaran menelan, rawatan di hospital perlu dilakukan untuk mendapatkan antibiotik secara intravena.

Penyebab ini adalah dua penyebab biasa kelenjar getah bening bengkak. Walaupun begitu, ada sebab lain yang boleh membuat kanak-kanak mengembangkan limfadenitis. Berikut adalah sebab lain:

  • Gangguan sistem imun. Kanak-kanak juga boleh mengalami kelenjar getah bening yang disebabkan oleh sistem kekebalan tubuh yang terganggu. Beberapa penyakit yang boleh menyebabkannya adalah lupus dan rheumatoid arthritis.
  • Kanser. Tumor atau barah juga boleh menyebabkan kelenjar getah bening membengkak. Gangguan yang boleh menyebabkannya termasuk limfoma, leukemia, hingga barah lanjut yang telah merebak.
  • Kesan sampingan penggunaan dadah. Beberapa ubat juga boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk pembengkakan pada kelenjar getah bening. Dadah yang boleh menyebabkan ini pada kanak-kanak adalah antikonvulsan, antimalarial, hingga antibiotik.

Itulah penyebab kelenjar getah bening pada kanak-kanak. Dengan mengetahui perkara ini, kebimbangan ibu dapat berkurang. Selain itu, pengendalian yang betul juga dapat dilakukan agar pembengkakan yang berlaku dapat diatasi dengan lebih mudah.

Baca juga: Kelenjar getah bening bengkak, ini adalah rawatannya

Anda juga boleh meminta doktor dari dikaitkan dengan pembengkakan kelenjar getah bening. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dalam telefon pintar penggunaan seharian!

Rujukan:
Mengenai Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Kelenjar getah bening yang bengkak.
Pusat Perubatan Universiti Rochester. Diakses pada tahun 2020. Limfadenopati pada Kanak-kanak.