7 Peralatan Kanak-kanak Yang Perlu Anda Bawa Semasa Bercuti

, Jakarta - Ketika dalam perjalanan, balita mempunyai barang yang jauh lebih banyak daripada orang dewasa. Terdapat banyak perkara yang harus anda siapkan. Bermula dari lebih banyak stok pakaian bersih, lampin, bekalan susu yang mencukupi hingga mainan untuk membuat si kecil tetap tenang semasa perjalanan. Tidak hairanlah jika seorang kanak-kanak memerlukan beg pakaian tambahan untuk dapat menampung semua keperluannya. Satu perkara lagi yang harus anda perhatikan sebagai ibu yang akan mengambil anak kecil untuk bercuti adalah dengan membuat senarai peralatan balita semasa bercuti supaya tidak ada yang lupa atau ketinggalan kerana jika ia berlaku ia akan membuat anda terganggu semasa cuti. Berikut adalah beberapa barang yang mesti ada di dalam beg khas untuk kanak-kanak ketika bercuti:

1. Pakaian

2. Peralatan mandian

3. Makanan dan Makanan ringan

4. Pinggan mangkuk

Jangan lupa membawa mangkuk makan bayi, botol minuman, sudu bayi khas, span terutamanya untuk mencuci peralatan, dan sebagainya. Anda boleh membawanya mengikut keperluan.

5. Susu Formula

6. Lampin Bayi

7. Peralatan Lain

Selain peralatan yang disebutkan di atas, terdapat beberapa peralatan lain yang mesti anda bawa juga. Seperti membawa beberapa mainan untuk menghiburkan si kecil sehingga mereka tidak bosan, tisu, tisu basah, kapas, beg retak untuk membuang lampin, ubat-ubatan, selempang atau selempang khas yang kotor, kereta sorong dan lain lain.

Selain menyediakan 7 peralatan balita semasa bercuti, ada baiknya anda berbincang dengan pakar pediatrik anda terlebih dahulu mengenai apakah kesihatan anak anda selamat jika anda membawanya pergi bercuti. Anda boleh meminta petua untuk membawa anak anda bercuti ke doktor pakar yang dipercayai melalui aplikasi tersebut yang membuatkan anda tidak perlu datang ke hospital dengan Sembang, Panggilan Suara / Video. Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat melalui aplikasi yang akan dihantar ke pintu anda dalam masa satu jam. Muat turun datang tidak lama lagi telefon pintar anda di App Store dan Google Play dan rasakan kemudahan dan faedah yang akan anda perolehi.

BACA JUGA : 6 Petua Mudah Sebelum Membawa Anak Bercuti