Ini adalah Cara Semula jadi untuk Merawat Mata Ikan

, Jakarta - Mata ikan adalah lapisan tebal dan keras pada kulit yang disebabkan oleh geseran dan tekanan. Berlainan dengan kalus, mata ikan biasanya kecil dengan pusat bertekstur lembut atau keras.

Fisheyes paling kerap muncul di telapak kaki, bahagian atas dan di antara jari kaki. Walaupun tidak berbahaya, kehadiran mata ikan dapat membuat anda merasa tidak selesa, bahkan menyakitkan ketika berjalan. Berita baiknya, mata ikan dapat dirawat dengan mudah dengan cara semula jadi. Inilah ulasannya.

Baca juga: Sering Dianggap Sama, Apa Perbezaan Kalus dan Mata Ikan?

Cara Semula Jadi Mengatasi Mata Ikan

Mata ikan sebenarnya dibentuk sebagai usaha badan untuk melindungi dirinya daripada geseran dan tekanan yang berlaku berulang kali. Kesannya, permukaan kulit akan menebal dan mengeras.

Penyebab mata ikan yang paling biasa adalah jangkitan Virus papilloma manusia (HPV). Namun, benjolan yang keras pada kaki boleh disebabkan oleh kebiasaan, seperti memakai kasut yang tidak sesuai ukurannya atau terlalu sempit.

Penampilan mata ikan tentu terasa menjengkelkan dan menjengkelkan. Namun, jangan risau, berikut adalah kaedah semula jadi yang boleh anda cuba merawat mata ikan:

1. Rendam Kaki di Air suam

Pertama sekali, anda perlu merendam kaki anda dengan air suam supaya kulit fisheye menjadi lebih lembut.

2. Mengikis Menggunakan Batu Api

Kemudian, gosokkan kelopak mata dengan lembut pada telapak kaki anda menggunakan batu apung untuk mengikis penumpukan kulit.

3. Sapukan Pelembap

Setelah selesai, sapukan pelembap ke kawasan kulit yang dikikis agar kulit sentiasa lembap dan halus.

4. Gunakan Blok untuk Mata Ikan

Cara untuk mengelakkan kawasan yang terkena mata ikan dari menggosok kasut, anda boleh menggunakan alas atau pembalut di tapak kaki.

Lakukan rawatan di atas secara berkala sehingga mata ikan hilang sepenuhnya. Ingat, jangan cuba memotong kelopak pada telapak kaki anda sendiri, kerana ini boleh menyebabkan jangkitan yang berpotensi membahayakan tisu di sekitarnya. Memotong mata hanya boleh dilakukan oleh doktor.

Baca juga: Perhatikan ini supaya anda tidak memilih ubat mata ikan yang salah

Bahan Semula jadi untuk Mengatasi Mata Ikan

Sebagai tambahan kepada rawatan di atas, anda juga boleh mencuba bahan semula jadi berikut untuk merawat mata ikan:

  • Epal sider cuka

Sebilangan besar krim over-the-counter mengandungi asid (biasanya salisilik) yang bermanfaat untuk merawat kulit tebal dan membantu kulit tambahan jatuh. Nah, cuka sari apel berfungsi sama seperti krim.

Cuba sapukan kapas yang telah diberi cuka sari apel pada kawasan yang terkena mata dan tahan selama beberapa minit untuk diserap.

  • Lemon

Asid yang terdapat dalam lemon juga dapat membantu menghilangkan mata ikan. Sebelum tidur, potong sepotong kulit limau yang panjangnya kira-kira 2.5 sentimeter dan selebar jari kaki.

Kemudian, letakkan kepingan lemon di atas kelopak mata, tutup dengan pembalut dan tutup dengan stoking semalaman. Lakukan rawatan ini setiap malam sehingga mata ikan hilang.

  • minyak kastor

Jatuhkan minyak jarak pada kapas, kemudian letakkan di kawasan di mana kelopak mata muncul, kemudian tutup dengan pita sehingga tidak bergerak. Pakai stoking sekiranya minyak kastor keluar. Kaedah ini dipercayai dapat membantu merawat mata ikan

Baca juga: Serangan Mata Ikan, Adakah Pembedahan Perlu?

Itulah cara semula jadi untuk merawat mata ikan yang boleh anda lakukan sendiri di rumah. Sekiranya anda ingin membeli krim atau salap untuk mata ikan, gunakan saja aplikasinya .

Tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah, cukup pesan melalui aplikasi dan ubat yang anda pesan akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Cara Menghilangkan Jagung di Rumah.
Yang Sihat. Diakses pada tahun 2021. 8 Rawatan Rumah yang Boleh Dipercayai untuk Jagung dan Kalus.