Ini adalah 5 Corak Keibubapaan Yang Dapat Membentuk Watak Remaja

Jakarta - Membesarkan dan mendidik anak-anak tidaklah mudah, kerana tidak ada sekolah untuk melatih mereka menjadi ibu bapa. Corak keibubapaan yang salah yang sering diterapkan akan membentuk anak untuk mempunyai watak yang menjengkelkan ketika dia dewasa. Untuk mengelakkan ini, ibu bapa mesti membentuk watak anak mereka sejak usia dini, sehingga dia memiliki keperibadian yang baik. Jadi, apakah corak keibubapaan pembentukan watak yang baik? Anda boleh melakukan beberapa langkah ini.

Baca juga: Jenis Ibu Bapa Ibu Bapa Perlu Dipertimbangkan

Membentuk Keibubapaan yang Baik

Keibubapaan yang betul akan menjadikan anak-anak mempunyai kejujuran, kebebasan, dan rasa peduli terhadap sesama makhluk hidup. Bukan hanya itu, keibubapaan yang baik juga dapat mencegah anak-anak merasa cemas, tertekan, cepat naik, pengambilan alkohol yang berlebihan, dan penggunaan ubat-ubatan terlarang. Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk membentuk watak anak anda:

1. Jangan Manjakan Anak

Keibubapaan membina watak pertama dapat dilakukan dengan tidak memanjakan anak-anak terlalu banyak. Jangan selalu melakukan apa yang dia mahukan, walaupun dia menangis atau tergamam. Mendisiplinkan anak adalah bentuk cinta. Kaedah ini dapat membentuk anak menjadi orang yang baik di masa hadapan. Sekiranya kanak-kanak itu salah, tegurlah dengan lembut dan jangan sesekali memukulnya.

2. Ajar Anak-Anak untuk Berdikari

Mengajar anak untuk berdikari dapat diterapkan dengan memberikan kepercayaan, peluang, dan penghargaan kepada mereka. Ajar dia membersihkan bilik atau mainannya sendiri. Semasa dia remaja, ibunya dapat menyokongnya untuk menyelesaikan masalahnya sendiri. Belajar sendiri bukanlah sesuatu yang mudah, tetapi mungkin dilakukan.

Baca juga: Kesan ke atas Kanak-kanak dengan Keibubapaan Helikopter

3. Menjadi Contoh yang Baik

Menjadi teladan yang baik untuk anak-anak boleh menjadi corak keibubapaan pembentukan watak yang baik ketika dia dewasa. Semasa kecil, anak-anak cenderung meniru apa sahaja yang dilakukan oleh ibu bapa mereka. Untuk memiliki watak yang baik di masa depan, ibu dapat memberikan contoh untuk selalu berbicara dengan jujur ​​dan sopan, berkelakuan sopan, dan menolong orang lain yang memerlukan.

4. Tetapkan Had untuk Kanak-kanak

Menetapkan batasan dapat membantu anak belajar mengawal diri dan dapat membezakan antara perkara baik dan buruk. Jangan lupa juga menerangkan mengapa alasan itu dibuat. Pastikan ibu bapa sentiasa konsisten dalam menerapkan peraturan. Sekiranya tidak, anak akan merasa bingung, dan akhirnya mengabaikan peraturan yang ibu buat.

5. Luangkan Masa untuk Kanak-kanak

Ibu bapa yang sangat sibuk menjadikan anak-anak mereka kurang diberi perhatian. Ini boleh menjadi pencetus kepada anak-anak untuk melakukan perkara buruk agar mendapat perhatian kedua ibu bapa. Jadi, tidak kira betapa sibuknya ibu bapa anda, anda mesti selalu meluangkan masa untuk melakukan sesuatu masa berkualiti dengan kanak-kanak. Sekiranya ibu Isnin hingga Jumaat sudah sibuk di pejabat, cubalah luangkan masa untuk diri sendiri hujung minggu.

Baca juga:Anak-anak Sering Memberontak, Kesan Ibu Bapa yang Salah

Konsisten dalam menjalankan keibubapaan membina watak seperti yang disebutkan di atas bukanlah perkara yang mudah. Dalam praktiknya, ia tidak semudah yang disangka. Setiap ibu bapa mesti mempunyai batasan, baik dari segi masa dan kesabaran. Dalam hal ini, ibu dapat memilih perkara mana yang harus menjadi keutamaan.

Sekiranya ibu mengalami kesukaran untuk menerapkan corak keibubapaan yang telah disebutkan atau anak selalu tidak mematuhi perkara yang telah anda terapkan, sila bincangkan hal ini dengan doktor dalam permohonan tersebut. , ya! Sekiranya anda memerlukan nasihat pakar mengenai keibubapaan yang betul, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda .

Rujukan:
Pusat Psik. Diakses pada tahun 2020. 5 Petua Keibubapaan untuk Membantu Anda Membesarkan Anak-anak yang Bahagia.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. 10 Petua Keibubapaan Teratas.
Royal College of Psychiatrists UK. Diakses pada tahun 2020. Keibubapaan yang Baik: Maklumat.