4 Cara Mengajar Anak Kecil Anda untuk Menabung Lebih Awal

, Jakarta - Mengajar anak untuk menabung bukanlah sesuatu yang mudah. Ini kerana kanak-kanak belum mempunyai tanggungjawab yang memerlukan mereka menabung. Walaupun begitu, kanak-kanak harus diajar mengenai konsep menabung sejak usia dini.

Bagi orang dewasa, penjimatan dilakukan untuk menjimatkan wang dan mempunyai pelbagai tujuan. Ada yang menyimpan untuk membeli barang tertentu dan ada yang menyimpan untuk menyediakan dana kecemasan. Terdapat banyak cara untuk menyimpan juga. Bermula dari menabung di piggy bank, membuka akaun simpanan, hingga melabur.

(Baca juga: Sebelum Mempunyai Anak, Bincangkan 4 Topik Ini Dengan Suami Anda )

Sementara itu, menabung untuk anak-anak dilakukan untuk memperkenalkan angka, konsep menabung, menabung, dan menetapkan keutamaan. Ini dilakukan agar ketika mereka dewasa, mereka terbiasa menabung. Kerana semakin tua anda mendapat, semakin banyak keperluan anda. Jadi, bagaimana anda mengajar anak-anak untuk menabung?

1. Memperkenalkan konsep wang

Sebelum mengajar si kecil cara menabung, ibu perlu memperkenalkan konsep wang kepadanya. Bermula dari nilai wang, bentuk wang, hingga fungsi wang. Ajarlah dengan cara yang mudah dan menarik agar si kecil dapat memahaminya dengan lebih mudah.

2. Memperkenalkan konsep menabung

Setelah si kecil memahami konsep wang, ibu dapat mula memperkenalkan konsep menabung kepadanya. Lakukan dengan perlahan dan sesuaikan dengan perkembangan zamannya, seperti:

  • Berumur 3-5 tahun

Jemput anak anda bermain permainan yang melibatkan urus niaga kewangan (contohnya kedai permainan). Ibu juga dapat menjelaskan kepada Si Kecil mengenai pentingnya bekerja untuk mendapatkan wang.

  • Berumur 6-9 tahun

Pada usia ini, ibu dapat mengajar anak mereka untuk menabung. Anda boleh menggunakan bank celengan, tin, atau bekas lain untuk si kecil menyimpan wang. Ajar juga tentang nilai wang dan berapa banyak wang yang harus dibelanjakan untuk membeli barang.

  • 10-12 tahun

Ibu boleh mengajak si kecil untuk menentukan tujuan jangka pendek mereka. Dengan ini, ibu dapat membantu si kecil menentukan jumlah wang nominal yang mesti disimpan untuk mendapatkan barang yang dia mahukan.

  • Berumur 13-15 tahun

Sekiranya anak merancang untuk menabung di bank, ibu boleh mengajarnya kelebihan yang dimiliki oleh setiap bank.

  • 15-18 tahun

Pada usia ini, ibu boleh mempercayai anak-anak mereka untuk menguruskan kewangan mereka sendiri. Contohnya, dengan memberikan wang saku mingguan / bulanan. Ini dilakukan untuk melatih anak-anak menguruskan kewangan (pendapatan dan perbelanjaan) secara bebas.

3. Beri Kefahaman dan Motivasi

Menyimpan bukanlah perkara yang mudah dilakukan, terutama untuk anak kecil anda. Oleh itu, apabila si kecil mula malas untuk menabung, ibu perlu memberinya pemahaman dan motivasi untuk kembali bersemangat. Ajak si kecil anda untuk melihat kemajuan jumlah wang yang telah disimpannya. Kerana, apabila jumlahnya meningkat, si kecil mungkin akan senang dan lebih bersemangat untuk berjimat.

4. Beri Hadiah

Apabila simpanan si kecil mencapai sasaran, ibu dapat mengajak si kecil membeli wang dengan barang yang dia mahukan. Sekiranya harga barang lebih daripada wang yang disimpan, tidak ada salahnya menambahkannya sebagai "ganjaran" atas usaha kerasnya untuk menyelamatkan.

Sepanjang si kecil anda dalam fasa pertumbuhan dan perkembangan, jangan lupa untuk memperhatikan keadaan kesihatan si kecil, puan. Sekiranya si kecil anda sakit, sekarang anda tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah untuk membeli ubat / vitamin untuk si kecil anda. Ibu boleh memanfaatkan ciri-ciri tersebut Penghantaran Farmasi atau Apothecary dalam aplikasi . Ibu hanya perlu memesan ubat / vitamin yang diperlukan oleh si kecil melalui aplikasi tersebut dan pesanan anda akan dihantar dalam masa kurang dari satu jam. Jadi jomlah muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play. (Baca juga: Faktor-faktor yang Mempengaruhi Ketinggian Anak Kecil Anda)