Apa yang Perlu Diperhatikan Sekiranya Reaksi Alergi Muncul Kerana Vaksin Corona

, Jakarta - Pada masa ini, kes COVID-19 masih meningkat setiap hari. Tidak hanya di Indonesia, berbagai belahan dunia juga menghadapi wabak yang sama. Atas sebab ini, pelbagai cara dilakukan agar wabak ini dapat segera berakhir. Salah satunya adalah dengan membuat ubat dan vaksin yang dapat diberikan untuk mencegah penularan dan penyebaran virus korona.

Baca juga: Keutamaan bagi Penerima Vaksin Corona yang Tiba di Indonesia

Vaksin korona juga telah diberikan di beberapa negara. Sebenarnya, Indonesia telah menerima Sinovac yang siap diberikan kepada rakyat Indonesia. Lalu, apa yang harus disediakan jika terdapat sejumlah reaksi alergi terhadap vaksin korona yang diberikan? Tidak ada yang salah dengan membaca ulasan mengenai vaksin korona, di sini!

Cadangan CDC Terhadap Reaksi Alergi terhadap Vaksin Corona

Melancarkan dari Garis Kesihatan , 6 orang di Amerika Syarikat mengalami reaksi alahan setelah mendapat vaksin COVID-19. Reaksi alergi dialami dalam bentuk peningkatan kadar denyutan jantung dan nafas yang lebih pendek setelah 30 minit diberikan vaksin COVID-19. Sebenarnya, di Alaska 2 pekerja kesihatan melaporkan mengalami reaksi alergi 10 minit setelah menerima vaksin COVID-19.

Keadaan ini menjadikan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS (CDC) mengeluarkan cadangan mengenai reaksi alahan setelah menjalani vaksinasi. Sekiranya anda mengalami sejumlah reaksi alergi setelah mendapat vaksin COVID-19, maka CDC tidak mengesyorkan agar anda mendapat suntikan vaksin kedua. Doktor anda perlu merujuk anda kepada pakar atau pakar imunologi untuk rawatan selanjutnya.

Di samping itu, jika anda pernah mengalami reaksi alergi kerana jenis vaksin atau terapi suntikan lain, anda harus meminta doktor terlebih dahulu sebelum anda mendapat vaksin. Doktor akan membantu anda untuk melihat keadaan kesihatan anda dan memutuskan sama ada anda boleh mendapatkan vaksin COVID-19 atau tidak.

Lalu, bagaimana dengan pemilik alahan lain yang tidak berkaitan dengan ubat suntikan? Pemilik alergi ringan, seperti makanan, rambut haiwan, susu getah, dan suhu udara, masih dibenarkan mendapat vaksin. Orang yang mempunyai sejarah reaksi alergi ringan (tidak menyebabkan reaksi anafilaksis) terhadap ubat-ubatan juga masih dibenarkan untuk menerima vaksin korona.

Baca juga : Vaksin Corona Tidak Cukup Satu Suntikan, Inilah Sebabnya

Penerima vaksin perlu dipantau sekurang-kurangnya 30 minit

Untuk mengelakkan reaksi alergi yang teruk, CDC juga mengesyorkan memantau penerima vaksin di tempat. Setiap orang yang mendapat vaksin COVID-19 mesti dipantau di tempat. Penerima vaksin COVID-19 yang mempunyai sejarah alahan teruk harus dipantau setelah menerima vaksin sekurang-kurangnya 30 minit. Sementara itu, yang lain perlu dipantau selama 15 minit.

Di samping itu, penyedia vaksin juga perlu mempunyai ubat dan peralatan yang sesuai. Ini dilakukan untuk memeriksa keadaan kesihatan anda jika anda mengalami reaksi alergi. Sekiranya reaksi alahan anda bertambah teruk, sudah tentu anda memerlukan rawatan kecemasan untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Walaupun berbeza, secara amnya, reaksi alergi dialami dalam bentuk peningkatan kadar denyutan jantung, ruam merah, kulit gatal, bengkak pada bahagian mata dan bibir, sakit tekak, dan pening. Bukan hanya itu, mual, cirit-birit, dan muntah juga dapat dijumpai dalam beberapa kes reaksi alergi. Walaupun keadaan ini jarang berlaku, tetapi tidak ada salahnya mengetahui terlebih dahulu sebagai persediaan untuk menerima vaksin korona.

Baca juga : Alergi boleh membawa maut, Perlu Tahu Fakta Mengenai Kejutan Anaphylactic

Anda boleh menggunakan dan tanyakan terus kepada doktor mengenai vaksin korona dan kemungkinan kesan sampingannya. Cara? Muat turun sekarang juga melalui App Store atau Google Play. Jangan lupa untuk terus mengikuti protokol kesihatan yang ditetapkan oleh pemerintah untuk mencegah penularan dan penyebaran virus korona!

Rujukan:
The New York Times. Diakses pada tahun 2020. Inilah Yang Harus Diketahui oleh Orang Yang Mengalami Alergi Mengenai Vaksin Covid.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Berikut adalah Garis Panduan CDC untuk Reaksi Alergi terhadap Vaksin COVID-19.
Pusat Pencegahan Penyakit dan Kawalan. Diperoleh pada tahun 2020. Vaksin COVID-19 dan Reaksi Alergi yang teruk.
Pusat Pencegahan Penyakit dan Kawalan. Diakses pada tahun 2020. Pertimbangan Sementara: Menyiapkan Potensi Pengurusan Anafilaksis di Laman Vaksinasi COVID-19.