Bukan hanya untuk badan, betik juga baik untuk kulit

, Jakarta - Buah betik diketahui mempunyai manfaat kesihatan bagi tubuh, terutama untuk sistem pencernaan. Mengonsumsi buah betik secara berkala sebenarnya dapat membantu melancarkan sistem pencernaan dan mengelakkan sembelit. Selain kesihatan tubuh, ternyata makan betik setiap hari juga dapat memberikan manfaat luar biasa untuk kulit, anda tahu!

Dalam satu betik, terdapat banyak vitamin C dan vitamin A yang baik untuk kulit. Sebenarnya, kandungan vitamin C dalam pepaya dikatakan lebih tinggi daripada sitrus. Selain itu, buah betik juga mengandung nutrien lain, seperti vitamin B1, B3, B5, vitamin E, vitamin K, serat, kalsium, folat, kalium, dan magnesium. Jadi, apa faedah buah betik untuk kulit?

Baca juga: 7 Khasiat Buah Pepaya untuk Kesihatan

Kulit Cantik dengan Pengambilan Buah Pepaya yang Biasa

Setakat ini, betik lebih dikenali sebagai buah yang dapat membantu melancarkan sistem pencernaan. Tetapi siapa sangka, ternyata memakan buah betik secara berkala juga dapat memberikan manfaat luar biasa untuk kesihatan kulit. Antaranya:

  • Mengelakkan Penuaan Pramatang

Pepaya dikatakan dapat membantu mencegah penuaan pramatang. Pelbagai kandungan nutrisi dalam buah ini dapat menjadikan kulit tetap sihat dan kelihatan lebih muda. Manfaat ini diperoleh dari kandungan enzim papain, vitamin A, dan vitamin C yang dapat membantu mengurangkan kedutan dan menghidupkan kembali kulit. Buah ini juga mengandungi banyak kolagen yang dapat membantu tubuh menghasilkan lebih banyak kolagen yang diperlukan untuk mengurangkan kedutan.

  • Perubatan Kulit Membakar

Makan buah betik juga dapat membantu merawat kulit yang terbakar sinar matahari. Manfaat ini diperoleh berkat kandungan lycopene dalam betik. Kandungan ini dikatakan dapat membantu mengekalkan kulit yang sihat kerana aktiviti antioksidannya. Bahan ini berperanan dalam mengatasi kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.

Baca juga: Menghilangkan penuaan pramatang, ini adalah 6 kebaikan topeng muka

  • Mencerahkan Kulit

Buah betik yang memakan buah juga dikatakan dapat mencerahkan kulit. Selain itu, kandungan vitamin dalam buah yang satu ini juga dikatakan dapat membantu menegangkan dan memutihkan kulit secara semula jadi. Selain memakan buah betik secara berkala, kulit putih dan cerah dapat diperoleh dengan menjadikan buah betik sebagai topeng muka atau perawatan kulit.

Anda boleh membuat topeng betik anda dengan mudah. Ambil betik secukup rasa, kemudian potong. Selepas itu, perah buah-buahan, kemudian ambil air dari jusnya. Celupkan kapas ke dalam air yang diperah, kemudian sapukan kapas ke wajah dan leher. Biarkan selama beberapa minit, kemudian bilas dengan air hingga bersih.

Selain itu, anda juga dapat membuat topeng betik, dengan menghaluskan buah pepaya, kemudian mencampurkannya dengan madu, dan jus nanas. Sapukan topeng ke wajah anda dan biarkan selama beberapa minit atau sehingga terasa kering. Selepas itu, bilas wajah anda dengan air hingga bersih kemudian keringkan. Kulit mungkin terasa sedikit gatal ketika menggunakan topeng, tetapi jangan risau, kerana ini normal dan tanda bahawa topeng itu berfungsi.

Baca juga: 6 topeng semula jadi untuk mencerahkan wajah

Selain memakan buah betik dan membuat topeng, anda juga dapat menjaga kulit yang sihat dengan mengambil vitamin dan makanan tambahan khas. Pilih produk yang mengandungi bahan mengikut keperluan kulit. Untuk menjadikannya lebih mudah, beli vitamin dan produk kesihatan lain dalam aplikasi hanya. Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
WebMD (Diakses pada tahun 2019). Untuk Perisa dan Vitamin C, Cubalah Pepaya!
Talian Kesihatan (Diakses pada 2019). 13 Manfaat Kesihatan Pepaya yang Menakjubkan.
Kesihatan (Diakses pada tahun 2019). Kuasa betik