Hubungan berulang-ulang seperti Zayn dan Gigi Hadid, adakah mereka sihat?

, Jakarta - Hubungan romantis dalam dan luar negara mungkin tidak asing bagi banyak orang. Keadaan ini kini berlaku kepada pasangan supermodel Gigi Hadid dan Zayn Malik. Kedua-duanya dilaporkan kembali jatuh cinta setelah berpisah secara rasmi pada tahun 2018.

Hubungan Zayn dan Gigi Hadid tidak biasa. Setelah berpisah secara rasmi pada bulan Mac 2018, tidak lama kemudian mereka dilihat kembali mesra. Namun, pada bulan November 2018, mereka sekali lagi dipanggil putus. Jadi, adakah hubungan seperti ini normal? Adakah hubungan dalam dan luar mempengaruhi kesihatan mental?

Baca juga: 3 Perkara yang Tidak Boleh Anda Lakukan Semasa Perpisahan

Menjejaskan Kesihatan Mental

Lancarkan ScienceDaily , penyelidik dari Universiti Missouri menyebut bahawa hubungan on-and-off dalam hubungan romantis jelas mempengaruhi kesihatan mental seseorang. Sudah tentu, ini bukan pilihan terbaik. Orang yang terperangkap atau berada dalam keadaan seperti ini disarankan untuk membuat keputusan yang matang. Sekiranya dia menstabilkan atau mengakhiri hubungan mereka dengan baik. Jika tidak, mereka mungkin mengalami kesan psikologi, seperti kemurungan dan kegelisahan yang meningkat.

Masih dalam kajian yang sama, mendapati fakta bahawa 60 peratus orang dewasa berada dalam hubungan ini. Mereka sering berada dalam 'hubungan tidak aktif'. Sekiranya anda membandingkannya dengan pasangan yang belum putus dan berdamai, hubungan tidak aktif dikaitkan dengan tahap keganasan yang lebih tinggi, komunikasi yang buruk, dan tahap komitmen yang lebih rendah.

Hubungan hidup dan mati tidak selalu menjadi petanda buruk bagi pasangan. Sebenarnya, bagi sesetengah pasangan, hidup dan mati membantu pasangan menyedari betapa pentingnya hubungan mereka. Ini mempengaruhi hubungan mereka sehingga menjadi lebih sihat dan komited. Namun, pasangan yang kerap berpisah dan kembali bersama dapat dipengaruhi secara negatif oleh corak mereka.

Hubungan dalam dan luar boleh berlaku kerana beberapa sebab, yang paling biasa adalah keperluan atau kepraktisan. Contohnya, anda dan pasangan sudah lama menjalin hubungan, sudah merasa saling bergantung atau merasa terlalu aman. Namun, sangat disarankan agar pasangan itu kembali bersama berdasarkan dedikasi, bukan kewajiban.

Baca juga: Ini adalah 4 perkara yang berlaku pada tubuh ketika patah hati

Nasihat untuk Pasangan yang Terjebak dalam Hubungan Dalam Talian

Hubungan romantis yang baik bermaksud bahawa ia dapat menjaga kesihatan mental anda dan pasangan anda, sementara hubungan yang penuh tekanan dapat memberi kesan yang sebaliknya. Putus boleh menyakitkan, jadi melakukannya berulang kali boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan mental. Sekiranya anda dan pasangan terjebak dalam hubungan terus-menerus, cubalah perkara ini untuk menilai hubungan:

  • Semasa mempertimbangkan untuk kembali bersama atau berpisah, pasangan harus memikirkan alasan untuk menentukan sama ada terdapat masalah berterusan atau berterusan yang mempengaruhi hubungan;

  • Melakukan perbincangan terbuka mengenai isu-isu yang menyebabkan perpisahan dapat membantu, terutama jika masalah tersebut cenderung berulang. Namun, jika terdapat kekerasan dalam hubungan, pertimbangkan untuk mencari pertolongan baik secara psikologi dan moral di tempat yang sesuai, seperti seorang psikologi;

  • Sama seperti memikirkan sebab-sebab hubungan itu berakhir, meluangkan masa untuk memikirkan alasan untuk berdamai boleh menjadi pilihan;

  • Ingatlah bahawa mengakhiri hubungan yang tidak sihat adalah yang terbaik untuk anda dan pasangan. Contohnya, jika hubungan itu tidak dapat diperbaiki, jangan merasa bersalah kerana ia mempengaruhi kesihatan mental atau fizikal anda.

Baca juga: Romantik Juga Memerlukan Psikologi

Kaunseling hubungan bukan hanya untuk pasangan yang sudah berkahwin. Bagi mereka yang masih berpacaran, kaunseling diperlukan terutamanya jika anda mempunyai keinginan untuk berkahwin kemudian. Sebagai langkah pertama, anda juga membincangkan masalah ini dengan ahli psikologi di . Ahli psikologi di akan bersedia memberikan nasihat yang baik untuk meningkatkan kesihatan mental anda.

Rujukan:
ScienceDaily. Diakses pada tahun 2020. Hubungan Sekali-Sekali Lagi, Mungkin Beracun untuk Kesihatan Mental.
Kosmopolitan. Diperolehi pada tahun 2020. Bagaimana Hubungan Dalam Talian Boleh Mengakibatkan Kesihatan Mental anda dengan serius.