Jangan hanya meniru, berikut cara menentukan diet yang betul

, Jakarta - Baru-baru ini, terdapat banyak berita mengenai kisah diet seorang artis yang berjaya, yang diterbitkan dalam sebuah buku. Ini kontroversial, kerana diet adalah diet tanpa makan sayur-sayuran. Sebenarnya, tidak semua orang memilih diet yang sama.

Memang, banyak jenis diet telah menjadi trend, seperti diet ketogenik, diet paleo, diet rendah karbohidrat, atau diet vegan. Terdapat juga beberapa kisah diet berjaya yang diikuti oleh orang, kerana mereka melihat kejayaan mereka. Sebenarnya, kisah diet seseorang yang berjaya, tidak semestinya hasilnya sama jika anda meniru. Kenapa begitu?

Perlu diingat, setiap orang berbeza. Ada orang yang tetap sihat walaupun mereka tidak makan daging. Ada juga orang yang sangat memerlukan daging untuk kesihatan yang optimum. Keadaan ini dipanggil bio-individualiti. Ini adalah faktor penting dalam menentukan jenis diet yang harus diikuti. Setiap orang mempunyai keperluan pemakanan yang berbeza. Jadi, bagaimana menentukan diet yang betul?

Baca juga: 5 Kesalahan Umum Semasa Diet

Bolehkah Diet tertentu Berfungsi Jangka Panjang?

Dari banyak jenis diet, mencari makanan yang tepat untuk diri sendiri adalah sesuatu yang mencabar. Tidak ada diet yang sesuai untuk semua. Sebelum memutuskan diet yang sihat untuk menurunkan berat badan, penting untuk melakukan penilaian kendiri dengan menanyakan beberapa soalan kepada diri sendiri.

Terdapat banyak jenis diet popular yang memberikan hasil yang maksimum. Sebenarnya, kuncinya adalah mencari makanan yang tidak tertekan atau menyakitkan.

Tanyakan pada diri anda soalan, seperti, "Adakah diet ini membuat saya senang atau adakah saya lebih tertekan?" atau "Bolehkah saya menjalani diet ini dalam jangka panjang?". Perlu diingat, faktor seperti kebahagiaan, fleksibiliti, dan umur panjang mesti dipertimbangkan.

Diet yang sihat tidak bermaksud menurunkan banyak berat badan dalam waktu yang singkat. Keadaan ini tepat disebut diet ekstrim, yang biasanya juga tidak bertahan lama. Diet yang sihat harus dijalani seumur hidup, bukan hanya satu atau dua bulan.

Baca juga: Mana Yang Lebih Baik: Diet Cepat atau Diet Sihat?

Apakah Program Diet Terbaik untuk Kesihatan Tubuh?

Beberapa program diet dimaksudkan untuk fokus pada bidang kesehatan tertentu, dan penurunan berat badan hanyalah bonus. Penting untuk diingat bahawa setiap orang adalah individu yang berbeza dan unik. Setiap orang mempunyai keadaan dan gaya hidup kesihatan yang berbeza, yang mempengaruhi rancangan diet terbaik untuk anda.

Maksudnya, jangan hanya menyalin jenis diet yang dilakukan oleh orang lain. Di samping itu, jangan juga membandingkan hasil diet yang anda jalani dengan diet orang lain. Kerana setiap individu berbeza.

Banyak program diet "memangkas" banyak jenis kumpulan makanan. Ini boleh menyebabkan kekurangan nutrisi dan masalah kesihatan seseorang. Contohnya, jika anda menghidap diabetes jenis 1 atau jenis 2, diet rendah karbohidrat tidak sesuai. Sekiranya seseorang menjalani diet yang ketat, semasa mengandung atau menyusu, maka diet juga bukanlah rancangan yang baik.

Baca juga: Seberapa Penting Bersenam Semasa Masih Diet Carbo?

Adakah diet tertentu selamat diikuti?

Pastikan diet tertentu telah dipelajari secara meluas untuk keselamatan dan sebarang perubahan yang dibincangkan dengan pakar pemakanan yang sah dan profesional sebelum memulakan diet. Anda perlu terlebih dahulu berbincang dengan pakar pemakanan melalui aplikasi sebelum memutuskan diet.

Sekiranya perlu, menjalani pemeriksaan untuk memastikan diet mana yang sesuai dengan tubuh anda. Doktor akan memberi anda diet yang sesuai dengan badan anda. Di samping itu, doktor juga mengawasi perjalanan diet untuk memastikannya selamat dan sihat.

Nah, itulah cara untuk menentukan diet yang betul untuk tubuh individu. Jadi, jangan hanya meniru jenis diet tertentu yang sedang popular atau kisah kejayaan diet seseorang. Perlu dipertimbangkan sama ada diet sama bermanfaatnya dengan diri sendiri dan sesuai dengan keadaan badan.

Rujukan:
The Washington Post. Diakses pada tahun 2021. Semua orang unik, begitu juga dengan keperluan diet
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Rancangan Penurunan Berat Badan dan Diet Fesyen untuk Langkau jika Anda Ingin Melihat Hasilnya
Majalah New York Times. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Tidak Ada Diet yang Sesuai untuk Semua Orang?