Kenali Bahaya Mainan Seks yang Terlalu Banyak

Jakarta - Di tengah-tengah pandemi COVID-19, terjadi peningkatan penjualan dan pembelian mainan seks atau mainan seks mainan seks secara dalam talian. Ini mungkin disebabkan oleh peningkatan penggunaannya semasa pandemi. Ini berlaku di Perancis, Amerika Syarikat, dan Itali. Dipetik dari halaman maksiat , Indonesia juga merupakan negara dengan peningkatan pembelian mainan seks semasa wabak ini.

Walau bagaimanapun, selamat digunakan mainan seks mesti menjadi keutamaan. Lebih-lebih lagi, industri mainan seks tidak diatur di bawah pengawasan Makanan dan Dadah (FDA), yang bermaksud tidak ada yang dapat mengesahkan penggunaannya mainan seks ia selamat untuk kesihatan. Bagus, setiap pengguna mengetahui dan menyedari bahaya di sebalik penggunaan berlebihan mainan seks untuk melindungi kesihatan diri dan pasangan anda.

Baca juga: Ini adalah pencegahan sehingga anda tidak mendapat trichomoniasis

Bahaya Kesihatan Mainan Seks yang Terlalu Banyak

Anda harus tahu bahawa penyakit menular seksual masih boleh berlaku walaupun anda tidak melakukan hubungan seks langsung dengan pasangan anda. Mainan seks boleh menjadi alat atau medium penyebaran penyakit seksual yang mungkin tidak disedari. Sekiranya anda menggunakan mainan seks tidak bersih, cuai, atau digunakan secara bergantian.

Beberapa penyakit yang boleh berlaku disebabkan oleh penggunaan mainan seks , termasuk:

 • Chlamydia

Chlamydia atau klamidia adalah jangkitan kelamin yang disebabkan oleh bakteria Chlamydia trachomatis . Keadaan ini biasanya dicirikan oleh rasa sakit pada alat kelamin dan keputihan dari vagina atau zakar. Walau bagaimanapun, klamidia selalunya tidak simptomatik, jadi anda mungkin tidak tahu bahawa anda menghidap penyakit ini.

Perlu juga diperhatikan bahawa klamidia dapat menjangkiti serviks, dubur, saluran kencing, mata, dan tekak. Salah satu penyebaran virus yang menyebabkan klamidia adalah melalui penggunaan mainan seks tidak sihat.

 • Sifilis

Sifilis adalah jangkitan bakteria yang dapat disebarkan melalui hubungan seksual. Penyakit ini pada mulanya adalah sakit yang tidak menyakitkan pada alat kelamin. Sifilis boleh merebak dari orang ke orang melalui sentuhan kulit atau membran mukus dengan luka.

Gunakan mainan seks bergantian dan tidak sihat juga boleh menyebabkan seseorang dijangkiti jangkitan kelamin ini. Sekiranya penyakit ini tidak segera ditangani, penyakit ini dapat merosakkan jantung, otak, atau organ lain, dan boleh mengancam nyawa.

Baca juga: Ketahui 5 Gejala Trichomoniasis pada Wanita

 • Herpes genital

Ia adalah jangkitan kelamin yang disebabkan oleh virus herpes simplex (HSV). Hubungan seksual adalah cara utama virus menyebar, sama ada hubungan seksual langsung, atau melalui penggunaannya mainan seks tidak sihat.

Herpes genital boleh menyebabkan rasa sakit, gatal-gatal, dan luka di kawasan kemaluan. Tetapi anda mungkin tidak mengalami gejala lain sama sekali. Sekiranya anda dijangkiti, anda boleh menyebarkan virus walaupun tidak ada luka yang kelihatan.

 • Trichomoniasis

Parasit yang menyebabkan trichomoniasis disebarkan melalui hubungan seks tanpa perlindungan, berkongsi mainan seks (seperti dildo), dan pasangan seksual yang sering berubah. Risiko penularan meningkat jika anda pernah mengalami trichomoniasis atau jangkitan kelamin lain sebelumnya.

 • Bahaya Kesihatan Bahan Kimia Pembuatan Mainan Seks

Jumlah mainan seks dibuat dengan bahan kimia yang disebut sebatian phthalates. Ia adalah sebatian kimia yang digunakan untuk bahan plastik. Sekiranya digunakan sebagai objek yang tidak bersentuhan langsung dengan manusia, ia jarang menyebabkan bahaya. Namun, apabila digunakan sebagai pembuatan mainan seks , boleh memudaratkan kesihatan tubuh.

Phthalates dikaitkan dengan beberapa risiko penyakit, termasuk:

 • Asma;
 • Penyakit kelamin;
 • Gangguan motor atau neurodevelopmental kanak-kanak;
 • Kanser payudara;
 • Obesiti;
 • Diabetes jenis 2;
 • Gangguan tingkah laku (kesihatan mental);
 • Masalah pembiakan dan kesuburan lelaki yang rendah.

Baca juga: Gejala Trichomoniasis Yang Anda Perlu Tahu

Risiko menyebarkan penyakit meningkat apabila mainan seks digunakan secara bergantian tanpa dibasuh dan disterilkan terlebih dahulu selepas setiap penggunaan. Bila mainan seks Selepas pembersihan, risiko pemendapan virus juga berkurang. Bayangkan jika mainan seks tidak dibersihkan dan digunakan secara bergantian, virus yang terpasang dapat menular ketika menggunakannya.

Di samping itu, jaga kebersihan dan mencegah bahaya mainan seks diperbuat daripada sebatian kimia yang lebih penting. Sekiranya perkara ini tidak diendahkan, ia boleh membawa benih penyakit seksual kepada masalah kesuburan. Kami mengesyorkan membincangkannya dengan doktor melalui aplikasi tersebut berkenaan penggunaan yang selamat mainan seks sebelum membeli atau menggunakannya.

Rujukan:

NHS. Diakses pada tahun 2020. Adakah mainan seks selamat?
ScienceDaily. Diakses 2020. Penggunaan Vibrator Biasa, Berkaitan dengan Kesihatan Seksual
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Herpes genital
Klinik Mayo. Diakses pada 2020. Sifilis.
maksiat. Diakses pada tahun 2020. Penjualan Mainan Seks Meningkat di Indonesia Semasa Pandemik, Jadi Cepatlah untuk Adat