Kaki Bengkak Semasa Kehamilan, Inilah Cara Mencegahnya

Jakarta - Semasa mengandung, ibu akan mengalami perubahan hormon kerana sistem tubuh ibu berfungsi dua kali ganda, untuk dirinya dan janin di dalam tubuhnya. Ini akan menyebabkan tubuh wanita hamil mengalami banyak perubahan semasa kehamilan, salah satunya adalah kaki bengkak. Biasanya pada trimester ketiga kehamilan, kaki anda akan membengkak jika anda berjalan terlalu banyak atau duduk terlalu lama.

Bengkak atau di dunia perubatan yang dikenali sebagai Edema disebabkan oleh penambahan darah dan cecair di dalam badan. Pengekalan cairan ini diperlukan untuk membuat tubuh lebih lentur, sehingga dapat berkembang sesuai dengan perkembangan janin di dalam perut. Walaupun ini perkara biasa, kadang-kadang bengkak ini membuat ibu tidak selesa. Tetapi tenang, ada beberapa cara yang dapat mencegah pembengkakan kaki wanita hamil.

  1. Kurangkan Pengambilan Garam

Langkah pertama yang harus anda lakukan untuk mengurangkan bengkak semasa hamil adalah dengan membatasi pengambilan garam atau natrium. Garam menjadikan tubuh mengekalkan lebih banyak air yang boleh mencetuskan pembengkakan. Selain mengurangkan penggunaan garam secara langsung, ibu juga harus menghindari makanan yang diproses kerana mengandungi banyak garam. Cuba ganti garam dengan rempah yang sedap agar tetap enak semasa makan.

Baca lebih lanjut : 5 Sebab Menyebabkan Kaki Bengkak

  1. Tingkatkan Pengambilan Kalium

Kekurangan kalium dapat memperburuk pembengkakan kerana mineral yang satu ini dapat membantu mengimbangkan jumlah cecair di dalam badan. Walaupun anda harus meningkatkan pengambilan kalium, anda tetap harus memperhatikan dari mana asalnya. Pastikan anda mendapatkannya dari makanan sihat yang tinggi kalium, seperti kentang, pisang, kacang, ubi, dan yogurt.

  1. Minum banyak air

Kedengarannya pelik, minum banyak air dapat mencegah pembengkakan, tetapi itu benar. Apabila terdapat kekurangan air atau dehidrasi, tubuh ibu akan berusaha mengimbangi dengan menyimpan lebih banyak cecair. Oleh itu, cubalah minum sekurang-kurangnya 10 gelas air supaya badan terhidrat dan buah pinggang dapat mengeluarkan toksin dari badan secara optimum.

Baca lebih lanjut : Kaki Bengkak Selepas Bersalin Bolehkah Saya Mengurut?

  1. Gunakan pakaian dan kasut yang selesa

Cuba pakai pakaian yang longgar dan selesa seperti pakaian dalam. Pakaian yang ketat, terutama di pergelangan tangan dan pinggang, boleh membuat bengkak bertambah teruk. Sekiranya ibu harus melakukan perjalanan dan berjalan kaki dalam jangka masa yang lama, disarankan untuk menggunakan stoking setinggi pinggang. Stoking akan menekan kaki dengan lembut dan membantu mengekalkan peredaran cecair semasa melakukan aktiviti.

Ibu juga harus menggunakan kasut yang selesa dan mengelakkan penggunaan kasut tumit tinggi untuk mengurangkan bengkak kaki. Selain mengurangkan bengkak, memakai kasut yang selesa juga dapat mencegah masalah pinggul dan punggung yang timbul akibat kenaikan berat badan dan pusat graviti yang beralih ke hadapan.

  1. Rehat dan Letakkan Kaki Anda Lebih Tinggi

Walaupun ibu bekerja dan mempunyai banyak perniagaan untuk mempersiapkan kelahiran anak kecilnya, jangan memaksakan diri sehingga anda lupa untuk berehat. Seboleh-bolehnya, cari peluang untuk duduk dan meletakkan kaki ibu sedikit lebih tinggi, misalnya dengan menyandarkannya menggunakan bangku kecil. Duduk sebentar dengan kaki diangkat dapat mempercepat aliran cairan yang terkumpul di kaki semasa melakukan aktiviti.

Baca lebih lanjut : Adakah normal kaki bengkak setelah melahirkan?

Terdapat beberapa cara yang dapat mencegah pembengkakan kaki wanita hamil. Sekiranya anda ingin bertanya perkara lain mengenai kehamilan, tanyakan kepada doktor di . Mudah, ibu boleh berbincang bila-bila masa dan di mana sahaja dengan pakar pediatrik pilihan mereka melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang . Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses 2019. 13 Rawatan Rumah untuk Kaki Bengkak Semasa Kehamilan.