Adakah Genjer Benar-benar Berkesan untuk Mengekalkan Tekanan Darah?

“Sayuran Genjer kaya dengan pelbagai nutrien penting untuk tubuh. Salah satu nutrien ini adalah kalium atau kalium. Harap maklum bahawa mineral ini mempunyai manfaat untuk menjaga keseimbangan tekanan darah. "

, Jakarta - Genjer adalah sayuran hijau yang umumnya tinggal di paya atau sawah. Sayuran satu ini kadang-kadang digunakan sebagai salah satu menu makanan yang enak, oleh masyarakat Indonesia. Sebagai tambahan, harap maklum bahawa genjer kaya dengan nutrien penting yang bermanfaat untuk kesihatan.

Sebilangan orang percaya bahawa salah satu kelebihan genjer adalah dapat mengekalkan tekanan darah. Namun, dapatkah faedah ini benar-benar diperoleh dari pengambilan genjer? Mari lihat fakta di sini!

Baca juga: Sihat Suhoor, Cuba Makan 5 Sayur Ini

Ketahui Kandungan Pemakanan

Sebelum membincangkan persoalan sama ada genjer dapat mengekalkan tekanan darah, ada baiknya mengetahui nutrien apa yang terkandung dalam genjer. Dilaporkan dari Pusat Kajian Teknologi Pertanian Jakarta (BPTP), tanaman genjer kaya dengan kandungan tenaga, protein, lemak, karbohidrat, serat dan mineral. Harap maklum bahawa dalam setiap 100 gram genjer, mengandungi:

 • Tenaga 39 kcal.
 • 1.7 gram protein.
 • Lemak 0.2 gram.
 • 7.7 gram karbohidrat.
 • 0.95 gram serat.
 • Vitamin C 54 miligram.
 • Kalsium 62 miligram.
 • Fosfor 33 miligram.
 • besi 17.97 miligram.
 • Kalium 300.46 miligram.
 • Natrium 3.13 miligram.
 • Magnesium 2.81 miligram.
 • Tembaga 0.613 miligram.

Selain itu, daun dan bunga genjer juga mengandungi beberapa sebatian penting. Sebagai contoh, sebatian seperti beta karoten, kardenolin, flavonoid dan polifenol cukup tinggi.

Adakah Genjer Benar-benar Berkesan dalam Mengekalkan Tekanan Darah?

Berdasarkan penjelasan sebelumnya, sayur genjer kaya dengan pelbagai nutrien penting untuk tubuh. Salah satu nutrien ini adalah kalium atau kalium. Perlu diingat bahawa mineral ini mempunyai faedah untuk menjaga keseimbangan tekanan darah.

Dilaporkan dari Medine PlusKalium adalah salah satu jenis mineral yang berfungsi untuk membantu prestasi saraf dan otot dalam badan. Selain itu, kalium juga dapat meneutralkan kesan berbahaya natrium melalui air kencing, sehingga tekanan darah tetap seimbang. Manfaat ini juga telah diterbitkan dalam beberapa kajian.

Kesimpulannya, salah satu kelebihan genjer adalah menjaga tekanan darah dengan betul. Oleh itu, pengambilan genjer sangat digalakkan, terutama bagi mereka yang menghidap darah tinggi. Perlu juga diperhatikan bahawa hipertensi atau tekanan darah tinggi adalah salah satu faktor risiko yang boleh mencetuskan penyakit jantung.

Baca juga: Inilah bahaya memakan banyak makanan pedas untuk tubuh

Manfaat Lain Yang Anda Dapat

Selain berkesan menjaga tekanan darah, kandungan nutrisi penting dalam genjer dapat memberikan pelbagai manfaat kesihatan yang lain, termasuk:

 1. Memerangi Radikal Bebas

Sayuran Genjer juga mengandungi beta karoten yang cukup tinggi. Ia juga bertindak sebagai antioksidan. Nah, antioksidan itu sendiri dikenali sebagai sebatian yang dapat meneutralkan molekul yang tidak stabil, iaitu radikal bebas. Oleh itu, pengambilan genjer tentunya dapat membantu mencegah tekanan oksidatif atau kerosakan sel di dalam badan.

 1. Mengekalkan Tulang dan Gigi yang Sihat

Kandungan kalsium yang terdapat dalam sayuran genjer berguna untuk membantu pembentukan dan menjaga tulang yang sihat agar tetap kuat. Kalsium juga berguna untuk mengurangkan risiko osteoporosis, serta mengatasi sakit sendi. Selain itu, genjer juga mengandungi jumlah fosfor yang cukup tinggi.

Nah, fosfor adalah mineral yang juga bermanfaat untuk menjaga kesihatan tulang dan gigi. Oleh itu, pengambilan genjer sesuai untuk dimakan oleh ibu hamil dan menyusui, kepada kanak-kanak untuk mendorong pertumbuhannya.

 1. Membaik pulih Sel Badan Yang Rosak

Sayuran Genjer juga mengandungi vitamin C yang mempunyai banyak manfaat untuk tubuh. Salah satunya adalah untuk membantu memperbaiki tisu atau sel badan yang rosak. Selain itu, vitamin C juga berperanan dalam pembentukan kolagen, meningkatkan kekebalan tubuh, mempercepat penyembuhan luka, dan meningkatkan penyerapan zat besi.

Baca juga: Adakah benar makanan pedas baik untuk kecantikan kulit?

Nah, itulah penjelasan mengenai salah satu kelebihan genjer yang kuat dalam mengekalkan tekanan darah. Sayuran ini juga dapat memberikan pelbagai manfaat kesihatan yang lain berkat kandungan nutriennya. Oleh itu, pengambilan genjer tentunya dapat meningkatkan kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Selain mengambil makanan sihat seperti genjer, memenuhi pengambilan nutrien badan juga dapat diperoleh melalui pengambilan vitamin atau makanan tambahan. Baiklah, melalui aplikasi tersebut , anda boleh membeli vitamin atau makanan tambahan mengikut keperluan anda.

Sudah tentu, tanpa perlu meninggalkan rumah dan beratur lama di farmasi. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

BPTP Jakarta. Diakses pada tahun 2021. Manfaat Tanaman Genjer untuk Kesihatan
Medine Plus. Diakses pada tahun 2021. Kalium
Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Kalium Dapat Membantu Mengawal Tekanan Darah Tinggi
Jurnal Makluman Sains. Diakses pada tahun 2021. Komposisi Kimia Analitik dan Kandungan Mineral Yellow Velvetleaf (Limnocharis flava L. Buchenau) Bahagian Boleh Dimakan
PFAF. Diakses pada tahun 2021. Limnocharis flava - (L.) Buchenau
Jurnal Agro. Diakses pada tahun 2021. Eksplorasi dan Karakterisasi Tanaman Genjer (Limnocharis flava (L.) Buch) di Kabupaten Pangandaran Berdasarkan Karakteristik Morfologi dan Agronomi