Inilah sebab mengapa wanita hamil lebih kerap bermimpi

Jakarta - Ketika dia mengetahui bahawa dia hamil, seorang wanita biasanya akan merasa sangat gembira kerana mengandung. Kehamilan juga ditunggu-tunggu, bukan sahaja oleh bakal ibu dan suami, malah oleh ibu bapa dan rakan karib. Tetapi banyak perkara akan berubah pada seorang wanita ketika dia hamil. Dia akan mula berfikir, malah risau akan banyak perkara hingga sering terbawa-bawa oleh mimpi.

Walau bagaimanapun, alasan wanita hamil sering bermimpi bukan hanya itu. Mary O'Malley, MD., Ph.D., pakar psikiatri dan tidur di Norwalk Hospital Disorder Center , Amerika Syarikat, mendedahkan bahawa pergerakan hormon progesteron menyebabkan wanita hamil sering bermimpi dan impian mereka juga terasa lebih nyata.

Kekerapan mimpi semasa mengandung biasanya akan meningkat. Ini disebabkan oleh peningkatan hormon dan percampuran emosi yang berlaku. Sama ada terlalu memikirkan keadaan janin, memikirkan proses kelahiran kemudian, atau bahkan merasa gelisah mengenai perubahan bentuk badan yang drastik. ( BACA JUGA: Tetap Tidur Walaupun Anda Mempunyai Banyak Fikiran)

Adakah impian yang anda alami akan mempengaruhi janin?

Ibu tidak perlu risau kerana impian itu sama sekali tidak akan mengganggu kesihatan janin. Sebab yang mempunyai pengaruh besar pada janin adalah pengambilan nutrien dan aktiviti harian ibu. Jagalah pengambilan pemakanan anda semasa hamil dan cuba lakukan senaman ringan setiap hari agar proses kelahiran berjalan lancar.

Jadi bagaimana jika anda mempunyai mimpi buruk?

Sekiranya anda sering mengalami mimpi buruk, anda juga tidak perlu panik. Katakan ini perkara biasa dan tidak perlu dibimbangkan. Ibu boleh menggunakan ini sebagai cara untuk mengatasi sebarang ketakutan yang mereka alami. Contohnya, ibu takut bahawa bakal bayi tidak akan menjadi anak yang cerdas ketika dia dewasa. Oleh itu, ibu perlu mencari jalan agar anak dapat berkembang dengan cerdas, misalnya mendengar muzik bersama, mengajaknya bercakap, menyanyi, rajin makan ikan dan seumpamanya. Anda juga tidak perlu mempercayai tafsiran mimpi dan lebih baik memberitahu suami anda agar anda merasa tenang.

Apakah Petua Mengatasi Kesan Mimpi Buruk?

Walaupun masih terasa menakutkan dan tertekan, berikut adalah beberapa cara yang dapat membantu anda menangani kesan mimpi buruk:

  • Jangan biarkan kesan negatif ini mengganggu tidur ibu anda. Usahakan agar ibu masih mempunyai masa yang cukup untuk berehat. Minta suami atau orang terdekat anda untuk selalu menemani ibu semasa tidur.
  • Terus berfikiran positif, dan fahami bahawa mimpi buruk itu sebenarnya berlaku kerana ibu terlalu bimbangkan perkara yang tidak perlu.
  • Lebih tenang dengan mendekatkan diri kepada Tuhan. Jangan biarkan mimpi buruk mengganggu kehidupan ibu anda di dunia nyata. Sekiranya anda menghadapi masalah tidur, cubalah menenangkan fikiran dan melakukan perkara-perkara yang membuat anda mengantuk. Dan yang paling penting, jangan lupa berdoa.
  • Juga mewujudkan suasana bilik yang menyenangkan. Apabila anda bangun di tengah malam, cuba tidur semula. Anda juga dapat memanfaatkan waktu di siang hari untuk tidur siang agar keadaan anda tetap sihat.

Walaupun tidak selalu berjalan lancar, kehamilan boleh menjadi saat yang sangat menggembirakan bagi ibu. Sekiranya masalah berlaku, ibu mesti tetap tenang dan mencari jalan keluar terbaik dengan membincangkannya dengan suaminya. Di samping itu, anda boleh menghubungi doktor untuk berbincang melalui aplikasi . Ibu boleh berbual melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play! ( BACA JUGA: 6 Cara Mengatasi Ketakutan Yang Sering Dialami oleh Wanita Hamil)