Bagaimana Mengatasi Kesedihan Menstruasi?

Jakarta - Sebelum dan semasa haid, wanita biasanya akan mengalami kekacauan emosi yang tidak menentu. Mereka kadang-kadang marah tanpa sebab yang jelas, lalu merasa sangat sedih. Perubahan emosi ini kadangkala sangat menyusahkan. Terutama jika anda mempunyai jadual kerja yang sibuk. Jadi, bagaimana mengatasi kesedihan semasa haid? Ayuh, ketahui punca dan cara mengatasinya di bawah.

Baca juga: Punca haid lewat untuk kanak-kanak

Inilah Punca Kesedihan semasa Menstruasi

Sebelum mengetahui bagaimana menangani kesedihan semasa haid, anda harus terlebih dahulu mengetahui apa yang menyebabkannya. Perasaan sedih yang muncul dan hilang dengan cepat berlaku disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon dan bahan kimia otak yang berkaitan dengan pengaturan mood. Setiap orang mempunyai faktor pencetus yang berbeza.

Perasaan sedih yang muncul dan cepat hilang dipengaruhi oleh kenaikan dan penurunan tahap estrogen sepanjang kitaran haid. Estrogen mula meningkat pada hari-hari terakhir haid dan mencapai puncaknya dua minggu sebelum tempoh haid berikutnya. Selepas itu, tahap estrogen dalam badan mula turun dengan mendadak, sebelum mula naik semula dan turun sebelum permulaan kitaran baru.

Nah, kenaikan dan penurunan kadar estrogen juga merupakan faktor munculnya gejala haid, salah satunya adalah perasaan sedih yang muncul dan cepat hilang. Bukan hanya itu, kesedihan juga dapat dipengaruhi oleh jantung yang tertekan, atau sistem imun yang lemah. Keadaan ini boleh diperburuk oleh situasi, seperti selepas perceraian atau kehilangan pekerjaan.

Baca juga: Hati-hati, haid lewat dapat menandakan 8 penyakit ini

Inilah Cara Mengatasi Kesedihan Semasa Menstruasi

Perubahan mood yang cenderung tidak menentu semasa haid akan menjadi halangan untuk melakukan aktiviti seharian. Berikut adalah beberapa langkah untuk mengatasi kesedihan semasa haid:

1. Makan makanan yang sihat. Makanan ini termasuk sayur-sayuran dan buah-buahan, serta pengambilan yang mengandungi karbohidrat, protein, dan lemak. Anda juga perlu mengehadkan pengambilan garam untuk membantu mengurangkan gejala haid yang lain, seperti perut kembung atau kelembutan payudara.

2. Bersenam secara berkala. Kaedah ini dapat membantu mengekalkan keseimbangan hormon dalam badan. Bukan hanya itu, senaman secara teratur juga dapat meningkatkan endorfin yang mencetuskan perasaan senang dan bahagia.

3. Cukup masa untuk berehat. Waktu rehat yang mencukupi adalah sebanyak 8 jam sehari. Tidur yang mencukupi menjadikan sistem ketahanan badan lebih kuat, sehingga gejala haid kelihatan kurang teruk.

4. Keperluan cecair badan yang mencukupi. Pastikan badan terhidrat dengan baik, iaitu sebanyak 8 gelas sehari. Sekiranya anda menjalani aktiviti yang sibuk, disyorkan untuk mengambil lebih banyak air.

5. Elakkan kafein. Mengurangkan atau mengelakkan kafein dapat membantu mengurangkan kelembutan payudara dan kembung semasa haid. Ia juga dapat membantu mengawal perasaan sensitif dan gangguan tidur.

Baca juga: Penjelasan Titik Selepas Menstruasi Dikelaskan sebagai Biasa

Sekiranya anda telah melakukan perkara-perkara ini, tetapi kesedihan itu berterusan dan tidak bertambah baik, sila bincangkan perkara ini dengan doktor dalam permohonan , ya. Terutama jika aduan itu menyukarkan anda bergerak dan mengganggu interaksi dengan orang di sekitar anda.

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Perubahan Mood: PMS dan Kesihatan Emosi anda.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Cara Menangani Perubahan Mood Pramenstruasi.
Avogel.co.uk. Diperoleh pada tahun 2021. Tempoh dan perubahan mood.