Bilangan Vaksin Corona yang Diperlukan untuk Mencapai Kekebalan Domba

, Jakarta - Ketersediaan vaksin COVID-19 telah ditunggu-tunggu oleh jutaan orang di Bumi. Penyebaran virus SARS-CoV-2 masih tidak dapat dihentikan, sehingga jumlah kes dan kematian positif terus meningkat.

Di Indonesia, sejauh ini pemerintah telah menentukan enam vaksin COVID-19 yang akan digunakan, yaitu Bio Farma (Persero), AstraZeneca-Oxford, Sinopharm, Moderna, Pfizer-BioNTech, dan Sinovac. Peranan vaksin sangat diperlukan dalam menangani wabak COVID-19. Vaksin diperlukan agar orang kebal terhadap ancaman virus korona.

Nah, bercakap mengenai kekebalan, dulu ada perbincangan skema imuniti kawanan yang kontroversi. Sebelum ada vaksin, jika skema ini digunakan, itu bermaksud bahawa sebahagian besar penduduk dibiarkan terdedah kepada COVID-19 dan sakit, sebelum akhirnya dapat dicapai imuniti kawanan .

Namun, kini vaksin COVID-19 sudah kelihatan. Dalam kata lain, imuniti kawanan dapat dicapai sekiranya mayoritas penduduk Indonesia divaksinasi. Kemudian, persoalannya, berapa banyak orang Indonesia yang harus diberi vaksin sehingga imuniti kawanan boleh dicapai?

Baca juga: Ini adalah 7 Syarikat Vaksin Virus Corona

Perlu 60-70 Peratus

Sebelum ini, sudah biasa dengan istilah itu imuniti kawanan? Kekebalan kawanan atau Kekebalan kawanan berlaku apabila kebanyakan orang dalam satu kumpulan, sudah mempunyai kekebalan terhadap penyakit berjangkit tertentu. Maksudnya, semakin banyak orang yang kebal terhadap penyakit, semakin sukar untuk menyebarkan penyakit ini kerana tidak banyak orang yang dapat dijangkiti.

Anda mesti tahu bahawa setiap penyakit mempunyai jumlah soalan yang berbeza imuniti kawanan . Untuk polio, misalnya, memerlukan sekitar 80 peratus orang dari satu kumpulan untuk diberi vaksin. Sementara itu, campak jauh lebih tinggi, iaitu sekitar 95 peratus. Bagaimana dengan COVID-19 yang sedang berlangsung?

"SARS-CoV-2 adalah virus yang sangat menular. Kami fikir memerlukan sekurang-kurangnya 60 hingga 70 peratus populasi untuk mengembangkan kekebalan (terhadap virus), untuk benar-benar memutuskan rantai penularan, "kata Soumya Swaminathan, Ketua Saintis Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) di WHO laman web. Episod # 1 - Kekebalan kawanan.

Oleh itu, berapa banyak orang Indonesia yang harus diberi vaksin? Menurut penjelasan WHO, ini berarti 160 juta hingga 187 juta penduduk Indonesia harus disuntik dengan vaksin. Ke imuniti kawanan Di peringkat global, jumlahnya jauh lebih tinggi, sekitar 4.5-5.3 bilion orang mesti diberi vaksin.

Menteri Penyelidikan dan Teknologi / Ketua Badan Penyelidikan dan Inovasi Nasional (Menristek / Ketua BRIN) Bambang Brodjonegoro mengatakan perkara yang sama. "Dua pertiga penduduk Indonesia memerlukan sekitar 180 juta yang mesti diberi vaksin," katanya.

Sekarang, jika dua dos vaksin COVID-19 diperlukan setiap orang, maka 360 juta dos vaksin COVID-19 diperlukan untuk mencapai ini imuniti kawanan.

Ada satu perkara yang perlu dititikberatkan imuniti kawanan. Menurut Soumya, jika anda membiarkan imuniti kawanan berlaku secara semula jadi, ia akan memakan masa yang sangat lama, dan tentunya akan menyebabkan banyak kerosakan atau kehilangan nyawa.

Itulah sebabnya, WHO percaya bahawa imuniti kawanan secara semula jadi, atau membiarkan jangkitan merebak secara liar di populasi bukanlah idea yang baik. Sebagai alternatif, WHO dan pakar kesihatan global yang lain menyasarkan imuniti kawanan melalui vaksinasi.

Baca juga: Mencetuskan penyakit, Vaksin AstraZeneca COVID-19 Ditunda

Juga Boleh Gagal

Ketika vaksinasi ini dilakukan, penyebaran virus dapat dibendung kerana sebahagian besar penduduk dapat menangkalnya. Walau bagaimanapun, imuniti kawanan ia tidak dapat dicapai walaupun vaksin virus korona sudah ada. Sebab apa? Keadaan ini berlaku sekiranya pengedaran vaksin COVID-19 tidak sampai ke kawasan terpencil atau negara miskin.

Selain itu, berjaya atau tidak imuniti kawanan Ini bertolak dari anggapan bahawa vaksin COVID-19 berkesan 100 peratus. Anda tahu bahawa tidak semua vaksin mempunyai tahap kemampuan yang sama. Contohnya, vaksin "A" mungkin lebih berkesan daripada vaksin "B" atau sebaliknya.

Kadar penularan coronavirus juga berperanan. Ingat, tahap penularan virus korona di satu kawasan boleh berbeza dengan kawasan lain. Sekiranya kadar penularan cukup tinggi, atau vaksin tidak 100% berkesan, maka lebih banyak orang harus diberi vaksin. Tujuannya ialah imuniti kawanan boleh dicapai.

Baca juga: Kesnya semakin meningkat, berikut adalah 8 cara untuk menguatkan sistem imun terhadap virus korona

Semua Percuma, Suntikan Pertama untuk Presiden

Berita baik datang dari vaksin COVID-19 di Indonesia. Presiden Joko Widodo (Jokowi) mengumumkan bahawa kerajaan akan membuat semua vaksin COVID-19 percuma.

"Oleh itu, setelah mendapat banyak input dari masyarakat dan setelah pengiraan semula, pengiraan semula kewangan negara, saya dapat mengatakan bahawa vaksin COVID-19 untuk komuniti adalah percuma. Sekali lagi percuma, tidak ada bayaran sama sekali," katanya pada Presiden YouTube Sekretariat., Rabu (16/12).

Alasan untuk membuat vaksin percuma untuk seluruh masyarakat diambil setelah pihak berkepentingan, menerima banyak input dari masyarakat, dan menghitung ulang keuangan negara.

Selain itu, berita terkini mengenai vaksin di Indonesia. Presiden Jokowi juga mengatakan bahawa dia adalah penerima vaksin virus korona pertama di Indonesia. Keputusan ini diambil olehnya untuk meyakinkan orang ramai bahawa vaksin COVID-19 yang digunakan adalah selamat.

"Saya juga ingin menekankan lagi, nanti saya akan menjadi penerima vaksin pertama, pertama kali," kata Jokowi.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai vaksin korona? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
WHO. Diakses pada tahun 2020. Episod # 1 - Kekebalan kawanan
Instagram - Narasinewsroom. Diakses pada tahun 2020. Kekebalan kawanan? Apakah syaratnya?
Kompas.com. Diakses pada tahun 2020. Menteri Penyelidikan dan Teknologi Mengatakan Perlu 360 Juta Vaksin Dosis untuk Mencapai "Kekebalan Domba" Covid-19 "
Kompas.com. Diakses pada tahun 2020. Jokowi: Vaksin Covid-19 Percuma untuk Komuniti
detik.com. Diakses pada tahun 2020. Jokowi mengesahkan akan menjadi orang pertama yang akan disuntik dengan vaksin Corona di RI