5 Sebab Mengapa Sarapan Penting untuk Kanak-kanak

, Jakarta - Tahukah anda bahawa kepentingan sarapan pagi untuk anak-anak yang bersekolah juga mempengaruhi daya berfikir mereka? Ini dinyatakan oleh Ronald E. Kleinman, M.D., pakar gastroenterologi pediatrik dan pakar pemakanan yang mengajar di Universiti Harvard, Amerika. "Rata-rata, anak-anak yang tidak pernah makan sarapan pagi mempunyai kemampuan berfikir dan ingatan yang lebih rendah daripada mereka yang makan setiap pagi," kata dr. Kleinman.

Pernyataan ini juga terbukti melalui tinjauan di England terhadap beberapa pelajar yang tidak biasa bersarapan sebelum pergi ke sekolah. Akibatnya, mereka yang hampir tidak pernah makan sarapan lebih sukar untuk berkonsentrasi, tidak cepat bertindak balas, dan kurang memberi perhatian terhadap pelajaran.

Anda bukan hanya faktor prestasi di sekolah. Manfaat lain mengenai pentingnya sarapan pagi untuk kanak-kanak yang harus anda pertimbangkan adalah seperti berikut:

1. Tidak Lewat Sekolah

Adakah anda mahu anak anda selalu datang ke sekolah tepat pada waktunya? Cuba biasakan dia sarapan sekurang-kurangnya 1 jam sebelum berangkat ke sekolah. Kanak-kanak yang biasa bersarapan cenderung mempunyai masa lapang pada waktu pagi. Mereka bangun awal untuk mandi dan bersarapan. Aktiviti ini tidak menjadikan anak-anak datang lewat ke sekolah. Oleh itu, manfaat sarapan pagi yang lain juga sangat baik untuk mengekalkan pencapaian anak-anak.

2. Sebagai Bekalan Tenaga

Pada waktu pagi, anak berada dalam keadaan berpuasa selama 8-10 jam. Oleh itu, sangat penting untuk memberi khasiat kepada anak-anak. Mungkin kita berpendapat bahawa aktiviti pembelajaran pelajar tidak benar-benar memerlukan tenaga dan tenaga, walaupun dalam proses pembelajaran kanak-kanak juga benar-benar memerlukan bekalan tenaga yang digunakan untuk berfikir, menganalisis pelajaran dan menumpukan perhatian pada pembelajaran. Itulah sebabnya mengapa sarapan sangat mempengaruhi pencapaian anak-anak.

3. Mencegah Kegemukan

Apakah hubungan antara risiko kegemukan dengan kanak-kanak yang tidak biasa bersarapan? Ternyata ada! Anak-anak yang tidak makan sarapan pagi akan merasa lapar lebih cepat. Dengan cara itu mereka juga makan secara rawak di sekolah tanpa memperhatikan jenis makanan yang sihat. Inilah sebab mengapa pentingnya sarapan pagi untuk kanak-kanak. Anda boleh memperhatikan jumlah kalori, seperti dengan memberi roti gandum, pisang, telur, susu dan bahan makanan sihat yang lain.

4. Anak Dielakkandari Penyakit Perut

Dengan selalu memberikan sarapan pagi kepada anak anda, ini bermakna anda telah menjadikan kebiasaan menjalani kehidupan yang sihat sejak kecil. Sebagai bonus, kanak-kanak juga dilindungi dari penyakit yang berkaitan dengan pencernaan, seperti: penyakit ulser. Penyakit ulser biasanya muncul kerana peningkatan pengeluaran asid perut di dalam perut. Nah, salah satu penyebab utamanya adalah kebiasaan membiarkan perut kosong dari pagi aka tidak bersarapan. Oleh itu, sangat disarankan agar anak-anak bersarapan sebelum melakukan aktiviti.

5. Menjaga Mood Kanak-kanak

Kepentingan sarapan untuk anak terakhir adalah berkaitan dengan mood. Mood adalah mood yang sangat mempengaruhi banyak perkara, salah satunya adalah bersosial dengan rakan sebaya. Kanak-kanak yang aktif semasa perut kosong, sering juga membuat mereka lebih mudah marah.

Itulah lima faedah lain mengenai pentingnya bersarapan sebelum anak pergi ke sekolah. Supaya dia lebih bersemangat untuk sarapan, menyediakan menu kegemarannya atau memilih makanan sederhana seperti bijirin. Untuk petua lain mengenai pemakanan kanak-kanak, anda boleh terus meminta maklumat dari pakar melalui aplikasi tersebut . Cepat, selamat, dan mudah, sampaikan semua mengenai kesihatan kanak-kanak secara dalam talian secara percuma di sini! Muat turun terus melalui Google Play dan App Store sekarang!

BACA JUGA: 4 Masalah Kanak-kanak Mengalami Kesukaran Makan dan Cara Mengatasinya