Kambing dan Daging Sapi semasa Idul Adha, yang mana satu untuk dipilih?

“Pada dasarnya, daging kambing dan daging sapi mengandungi pelbagai nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Namun, daging kambing mengandungi lebih sedikit lemak dan kolesterol. Agar tidak menimbulkan masalah pada tubuh, daging kambing dan daging lembu perlu dimakan dan diproses dengan betul. "

, Jakarta - Kambing atau daging lembu adalah menu "must" yang tidak boleh dilewatkan ketika menyambut Eid al-Adha. Kedua-dua daging ini boleh diproses untuk pelbagai jenis makanan. Contohnya seperti rendah, sate, rebusan, kari kambing, hingga sup daging.

Persoalannya, jenis pemakanan apa yang terkandung dalam daging lembu atau kambing?

Baca juga: 5 Makanan Sihat untuk Orang dengan Kolesterol Tinggi

Pilih Kambing atau Daging Sapi?

Ramai yang mengatakan bahawa daging kambing sering menjadi 'kambing hitam' dari peningkatan kolesterol badan. Tidak sedikit orang yang berpendapat bahawa daging ini mengandungi banyak kolesterol. Apakah fakta? Ternyata kandungan kolesterol dalam daging kambing lebih rendah daripada ayam, daging lembu, dan domba.

Dalam hidangan 85 gram daging kambing mengandungi 63.8 miligram kolesterol. Sementara dengan hidangan yang sama, kandungan kolesterol dalam daging sapi adalah 73.1 miligram. Lalu, bagaimana dengan kandungan nutrien lain seperti zat besi, kalsium, atau protein?

Nah, dalam 100 gram kambing mengandungi 9.2 gram lemak, 1 miligram zat besi, 11 miligram kalsium, dan 16.6 gram protein. Sementara daging lembu mengandungi 14 gram lemak, 2.8 mg zat besi, 11 miligram kalsium, dan 18.8 gram protein.

Perkara yang perlu dititikberatkan, walaupun kandungan kalori, lemak, dan kolesterol daging lembu lebih rendah daripada daging lembu, tidak bermaksud kita boleh mengambil daging lembu secara berlebihan.

Baca juga: 7 Pengambilan makanan ini untuk jantung yang sihat

Berhati-hati Dalam Memproses

Menurut beberapa kajian, pengambilan daging merah yang berlebihan seperti daging lembu atau kambing boleh mencetuskan pelbagai masalah dalam badan. Contohnya seperti kolesterol tinggi hingga penyakit jantung.

Berita baiknya ialah anda masih boleh makan daging lembu atau kambing dengan selamat. Caranya adalah dengan memproses daging dengan betul, dan memakan bahagian yang sesuai.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memproses, atau memakan daging kambing atau daging lembu.

  • Pilih bahagian daging yang tidak mengandungi banyak daging, seperti bahagian belakang, daging khas dalam, atau daging kaki.
  • Cuba elakkan penggunaan garam dan minyak secara berlebihan semasa memproses daging lembu atau daging kambing.
  • Hadkan bahagiannya, anda tidak boleh makan lebih dari 100 gram daging.
  • Satukan daging dengan pelbagai jenis sayur. Sayur-sayuran terbukti mampu menyerap kolesterol dalam badan dengan berkesan.
  • Anda tidak boleh memilih produk daging yang diproses. Contohnya, bebola daging, sosej, dll. kerana mengandungi banyak lemak.

Baca juga: Ini adalah ciri daging lembu segar dan sesuai untuk dimakan pada hari lebaran

Kesimpulannya, daging kambing dan daging lembu mengandungi pelbagai jenis nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Namun, daging lembu mengandungi lebih banyak kolesterol dan lemak daripada daging lembu.

Jadi, pilih daging lembu atau kambing untuk menyambut lebaran?

Baiklah, bagi anda yang mempunyai masalah kesihatan dan ragu-ragu memakan dua daging tersebut, anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui aplikasi . Anda juga boleh berjumpa dengan hospital pilihan anda. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital. Praktikal, bukan?

Rujukan:
Berita Global Kanada. Diakses pada tahun 2021. Daging Kambing Lebih Sihat daripada Daging Sapi dan Ayam.
Berkeley Wellness. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Sihatnya Daging Kambing?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Adakah Daging Merah Buruk untuk Anda, atau Bagus? Pandangan Objektif
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Hidup dengan Baik. Daging dalam Makanan Anda.
Hatandheart. Diakses pada tahun 2021. Daging Kambing