Menjalani Program Mengandung, Elakkan 6 Makanan Ini

Jakarta - Setiap pasangan umumnya ingin mempunyai bayi. Kehadiran ahli keluarga baru ini diharapkan dapat menjadi pelengkap kepada keluarga kecil yang baru sahaja dibina. Walaupun begitu, mempunyai anak tidak semudah yang dibayangkan. Sebenarnya, beberapa pasangan harus menjalani program kehamilan untuk dapat melahirkan anak.

Adakah anda tahu bahawa melakukan program kehamilan tidak rawak? Terdapat pantang larang yang mesti anda hindari agar promil yang dirancang dengan pasangan anda berjaya, salah satunya adalah makanan. Nah, ini adalah pantang larang makanan untuk wanita yang menjalani program kehamilan.

  • Makanan Bungkusan

Adakah anda suka makan makanan bungkusan, plastik dan makanan dalam tin? Lebih baik jika anda mula mengurangkan penggunaan sekiranya anda ingin menjalani promosi. Ini disebabkan kandungan kimia BPA atau bisphenol A yang terdapat dalam pembungkusan plastik dan tin.

Baca juga: Untuk menjayakan program kehamilan, jemput pasangan anda untuk melakukan ini

Mungkin tidak ramai yang tahu bahawa sebatian kimia ini menurunkan telur dan sperma yang sihat, dan tentunya ini akan mengganggu kesuburan dan pasangan anda. Oleh itu, elakkan sebisa mungkin, ya!

  • Makanan berlemak

Selain itu, makanan berlemak juga pantang larang untuk ibu hamil. Bukan tanpa sebab, makanan tinggi lemak akan meningkatkan kadar kolesterol jahat, terutamanya jika anda memakannya terlalu kerap. Akibatnya, anda mudah diserang penyakit berbahaya seperti penyakit jantung. Lemak trans juga mencetuskan masalah kesuburan dan penurunan insulin.

Baca juga: Pengantin baru, lihat petua ini untuk hamil cepat

  • Ikan dengan Kandungan Merkuri Tinggi

Sekiranya anda ingin segera hamil, disarankan untuk mengurangkan pengambilan ikan dengan kadar merkuri yang tinggi. Salah satu jenis ikan ini adalah tuna bermata besar. Merkuri adalah sebatian kimia semula jadi yang sering dijumpai di laut, inilah sebabnya mengapa beberapa jenis ikan cenderung mempunyai kadar merkuri di atas normal. Selain mengurangkan kesuburan, pengumpulan merkuri dalam badan juga merosakkan fungsi otak.

  • Makanan yang tidak dipasteurisasi

Banyak produk tenusu rendah lemak, seperti susu skim atau keju mozzarella, boleh menjadi sebahagian daripada diet sihat anda. Walau bagaimanapun, sebarang produk tenusu yang tidak melalui proses pasteurisasi adalah pantang larang bagi anda yang berhasrat menjalani program kehamilan kerana boleh menyebabkan penyakit bawaan makanan.

Baca juga: Pengambilan 5 makanan ini untuk hamil dengan cepat selepas berkahwin

  • Makanan Tanpa Kalori

Makanan tanpa kalori atau yang disebut makanan kalori kosong jadilah makanan yang tidak mempunyai khasiat, mungkin hanya mengandungi lemak dan gula, tetapi kalori masih ada. Jenis makanan ringan seperti kek, biskut, biskut, kerepek, dan gula-gula termasuk dalam makanan tanpa kalori. Sebilangan besar pilihan makanan ringan ini tinggi gula dan lemak dengan sedikit nutrien penting untuk tubuh. Ini dapat melemahkan keinginan anda untuk mengekalkan berat badan yang sihat semasa hamil.

  • Makanan Tidak Matang

Semasa mengandung atau menjalani program kehamilan, anda akan menghadapi risiko keracunan makanan yang sangat tinggi kerana pencemaran bakteria. Ini berkaitan dengan makanan yang tidak diproses atau dimasak dengan sempurna, terutama daging. Oleh itu, pastikan semua makanan yang anda makan dimasak dengan sempurna.

Menjalani program kehamilan bukanlah sesuatu yang mustahak, lebih-lebih lagi apabila ada pantang larang untuk wanita hamil yang mesti dipenuhi. Walau bagaimanapun, jika anda masih ingin mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai cara mendapatkan anak dengan cara ini, anda boleh membuat temu janji dengan doktor pilihan anda di hospital yang anda mahukan di sini. Anda juga boleh bertanya dengan doktor dengan muat turun permohonan .