Sebelum Serangan Jantung, Tubuh Anda Menunjukkan 6 Perkara Ini

, Jakarta - Label 'seram' sangat terkait dengan serangan jantung, kerana penyakit ini menyebabkan banyak penderita kehilangan nyawa. Dari segi perubatan, serangan jantung ditakrifkan sebagai keadaan perubatan kecemasan kerana penyumbatan aliran darah ke jantung. Gangguan aliran darah ini disebut keadaan darurat kerana boleh merosakkan atau bahkan merosakkan otot jantung.

Seperti namanya, serangan jantung boleh berlaku secara tiba-tiba dan tidak disangka-sangka. Sebenarnya, sebelum serangan berlaku, tubuh biasanya menunjukkan beberapa tanda dan gejala, yang mungkin diabaikan atau tidak disedari oleh penghidapnya. Tanda-tanda ini adalah:

1. Keletihan

Ini adalah salah satu gejala penyakit jantung yang biasa, yang juga merupakan tanda awal serangan jantung. Banyak gejala ini dialami oleh wanita. Semasa serangan jantung, aliran darah ke jantung berkurang, sehingga otot jantung mengalami ketegangan tambahan dan badan menjadi lesu tanpa sebab.

Oleh itu, jika anda sering mengalami keletihan, walaupun anda tidak melakukan aktiviti atau sukan yang berat, anda harus berhati-hati dan segera berbincang dengan doktor anda. Kerana, itu boleh menjadi tanda awal serangan jantung.

Baca juga: Serangan Jantung Berlaku Lebih Sering Pada Pagi, Benarkah?

2. Nafas Pendek

Sekiranya sesak nafas berlaku ketika kita dalam penerbangan atau menaiki tangga, itu adalah perkara biasa. Namun, jika anda tiba-tiba terengah-engah tanpa alasan yang jelas, ini mungkin merupakan tanda awal serangan jantung. Kerana, jantung mempunyai peranan penting dalam membawa oksigen ke seluruh tubuh dan mengeluarkan karbon dioksida dari tisu. Oleh itu, apabila terdapat halangan aliran darah, cara kita bernafas akan terjejas.

3. Sakit Belakang, Lengan atau Dada

Kesakitan di bahagian belakang, dada, atau lengan boleh menjadi gejala biasa dan juga tanda awal serangan jantung. Semasa serangan jantung, saluran darah tersumbat, dan sel otot jantung mulai kehabisan oksigen. Isyarat kesakitan kemudian dihantar melalui sistem saraf.

Otak kita mungkin keliru mengenai asal-usul isyarat ini kerana jarak dekatnya saraf, sehingga rasa sakit dapat dirasakan di bahu, siku, punggung atas, rahang, atau leher. Kerana kesakitan sering tidak disertai dengan rasa berat di dada yang berkaitan dengan serangan jantung, banyak orang mengabaikannya.

Baca juga: 3 Jenis Serangan Jantung yang Perlu Diperhatikan

4. Sakit Dada

Mengalami sakit dada yang memusingkan tanpa pencetus yang jelas boleh menjadi salah satu tanda awal serangan jantung. Sakit dada ini secara perubatan digambarkan sebagai angina, atau apa yang juga dikenali sebagai 'angin duduk'.

5. Ketidakselesaan di Leher, Tekak, atau Rahang

Ketidakselesaan yang tidak dapat dijelaskan di leher, rahang, atau ketegangan di tekak boleh menjadi petunjuk serangan jantung. Sekiranya ini berlaku, segera hubungi doktor anda.

6. Sakit Perut

Gejala awal serangan jantung juga boleh menyebabkan masalah perut, seperti mual, muntah, atau ketegangan perut. Gejala ini biasanya berlaku pada wanita. Walau bagaimanapun, tanda ini sering tidak dikenali sebagai tanda awal serangan jantung. Kerana, ada banyak penyakit yang mempunyai gejala sakit di bahagian perut.

Baca juga: Jangan fikir ia sama, ini adalah perbezaan antara angin duduk dan serangan jantung

Itulah sedikit penjelasan mengenai tanda-tanda awal serangan jantung yang tidak boleh diabaikan. Sekiranya anda mengalami tanda-tanda atau gejala yang telah dijelaskan di atas, segera berjumpa doktor di hospital pilihan anda. Untuk melakukan pemeriksaan, sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui permohonan , kamu tahu. Tunggu apa lagi? Ayuh muat turun aplikasinya sekarang!