Gejala Serupa dengan Lupus, 5 Jenis Ubat Ini Boleh Menyebabkan

, Jakarta - Lupus adalah keadaan yang berlaku ketika sistem kekebalan tubuh menyerang tisu dan organ yang sihat. Nampaknya, kemunculan lupus dipicu oleh pengambilan ubat selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun. Walaupun lupus sendiri boleh merosakkan buah pinggang atau paru-paru, lupus yang disebabkan oleh ubat-ubatan jarang mempengaruhi organ-organ utama badan.

Baca juga: 10 Tanda dan Gejala Lupus, Penyakit Yang Dialami Selena Gomez

Biasanya gejala lupus ini berkurang atau hilang dalam beberapa minggu atau bulan setelah anda berhenti mengambil ubat yang dianggap mencetuskannya. Lupus akibat dadah biasanya dialami oleh seseorang yang berumur 50 tahun ke atas.

Jenis Ubat Yang Boleh Mencetuskan Gejala Lupus

Jenis ubat berikut dianggap mencetuskan gejala lupus, iaitu:

 • Hydralazine untuk merawat tekanan darah tinggi;
 • isoniazid untuk merawat batuk kering;
 • Minocycline sering digunakan untuk merawat jangkitan dan jerawat;
 • Procainamide untuk merawat masalah irama jantung;
 • Quinidine untuk merawat masalah irama jantung.

Tidak semua orang yang mengambil ubat ini akan menghidap lupus akibat dadah. Kemunculan keadaan ini ditentukan berdasarkan usia dan keadaan kesihatan seseorang.

Ketahui Gejala Lupus Dadah

Gejalanya sebenarnya serupa dengan lupus secara umum, iaitu:

 • Sakit otot;
 • Sakit sendi yang kadang-kadang disertai dengan pembengkakan;
 • Demam;
 • Rasa letih;
 • Pengurangan berat;
 • Keradangan di sekitar paru-paru atau jantung yang menyebabkan kesakitan atau ketidakselesaan.

Sekiranya anda mengalami gejala di atas, tanyakan kepada doktor anda untuk memastikannya. Sebelum memeriksa, buat temu janji terlebih dahulu melalui aplikasi . Masa lalu , anda dapat mengetahui anggaran waktu berjumpa doktor, jadi anda tidak perlu menunggu dalam barisan panjang.

Baca juga: Ini adalah jenis lupus yang perlu anda ketahui

Seberapa cepat Lupus yang disebabkan oleh ubat berkembang?

Gejala mungkin dirasakan setelah 3 minggu setelah mula mengambil ubat. Tetapi biasanya, diperlukan beberapa bulan hingga 2 tahun penggunaan biasa sebelum gejala di atas muncul. Menurut Lupus.org, bagi orang yang dirawat selama 1-2 tahun dengan ubat berisiko tinggi, kira-kira 5% daripada mereka yang menggunakan hidalazin dan 20% dari mereka yang menggunakan procainamide akan menghidap lupus yang disebabkan oleh ubat.

Dengan kebanyakan ubat lain risikonya kurang dari 1% dan biasanya kurang dari 0.1% mereka yang mengambil ubat lain dapat menghidap lupus akibat ubat.

Adakah Terdapat Rawatan Untuk Mengubati Keadaan Ini?

Tidak ada rawatan khusus untuk lupus akibat ubat selain menghentikan ubat. Pesakit biasanya mula bertambah baik dalam beberapa minggu, walaupun mungkin memerlukan masa lebih lama untuk gejala hilang sepenuhnya. Secara umum, lupus yang disebabkan oleh ubat tidak memerlukan rawatan lain. Apabila seseorang mula menggunakan ubat itu lagi, gejala kemungkinan akan kembali.

Baca juga: 10 Fakta Mengenai Lupus Yang Perlu Anda Ketahui

Doktor biasanya mencari pengganti ubat yang menyebabkan masalah tersebut. Sekiranya gejala teruk, doktor anda mungkin mempertimbangkan untuk menetapkan kortikosteroid atau NSAID untuk membantu mengawal keradangan. Kortikosteroid topikal juga dapat digunakan pada ruam kulit, jika diperlukan.

Rujukan:
WebMD. Diperoleh pada 2019. Apa itu Lupus yang disebabkan oleh dadah ?.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Lupus yang disebabkan oleh dadah: Apa Itu dan Adakah Anda Berisiko ?.
Lupus Foundation Of America. Diakses pada tahun 2019. Apa itu lupus akibat dadah ?.