Semua Tentang Diet Sihat untuk Orang yang Mengalami Psoriasis

, Jakarta - Satu kajian yang diterbitkan di Perubatan Dalaman JAMA Menemui hubungan yang kuat antara berat badan dan psoriasis. Perbezaan pinggang, pinggul pinggul, dan keliling pinggang ke pinggul yang lebih besar dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit.

Penyelidikan lain yang diterbitkan dalam Jurnal American Academy of Dermatology juga memerhatikan hubungan antara obesiti dan peningkatan risiko psoriasis. Para penyelidik juga mendapati bahawa indeks jisim badan yang lebih tinggi dikaitkan dengan peningkatan risiko terkena psoriasis dan arthritis psoriatik (psoriasis arthritis), serta peningkatan keparahan penyakit.

Obesiti boleh mencetuskan psoriasis pada orang yang berisiko mengalami psoriasis. Di samping itu, orang gemuk yang menjalani diet penurunan berat badan dapat meningkatkan keberkesanan rawatan psoriasis. Sel-sel lemak mengeluarkan sitokinin, yang merupakan protein yang mencetuskan keradangan.

Kajian lain juga mendapati bahawa penurunan berat badan dapat mengurangkan keparahan psoriasis. Usaha menurunkan berat badan ini harus digabungkan dengan ubat-ubatan dan senaman sistemik, agar lebih berkesan. Kesan jangka panjang diet sihat pada psoriasis masih perlu diteliti. Walau bagaimanapun, hasil penyelidikan yang ada menekankan pentingnya penurunan berat badan dalam merawat psoriasis, terutamanya jika anda gemuk.

Ahli dermatologi telah lama mengesyorkan diet yang sihat sebagai kaedah paling berkesan untuk merawat psoriasis. Diet ini merangkumi makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, biji-bijian, dan protein tanpa lemak. Selain itu, menjaga berat badan yang sihat dapat mengurangkan penyebaran psoriasis dan gejala lain.

Diet Apa yang Harus Dilakukan?

1. Diet rendah kalori dan lemak

Beberapa kajian menunjukkan bahawa diet rendah lemak dan rendah kalori dapat mengurangkan keparahan psoriasis. Dalam kajian yang diterbitkan DAMA Dermatologi Kajian itu memberi peserta diet rendah kalori 800-1,000 kalori setiap hari selama lapan minggu. Kemudian, ia meningkat kepada 1,200 kalori sehari selama lapan minggu berikutnya.

Hasil kajian adalah peserta tidak hanya menurunkan berat badan, tetapi juga mengalami penurunan keparahan psoriasis. Penyelidikan menunjukkan bahawa kegemukan meningkatkan keradangan di dalam badan, menjadikan psoriasis lebih teruk. Oleh itu, diet yang menyebabkan penurunan berat badan dapat membantu.

  1. Diet Kaya Antioksidan

Beberapa kajian menunjukkan bahawa antioksidan, seperti vitamin C, vitamin E, beta karoten, dan selenium, dapat mengurangi psoriasis. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa asid lemak dan minyak ikan dapat sangat membantu. Walau bagaimanapun, kajian lanjut masih diperlukan mengenai perkara ini.

Psoriasis adalah keadaan keradangan. Beberapa orang yang mempunyai psoriasis mengatakan bahawa mereka dapat menguruskan gejala mereka dengan lebih baik jika mereka makan lebih banyak makanan anti-radang, termasuk antioksidan. Makanan anti-radang umumnya sihat, jadi tidak ada salahnya mencubanya. Makanan ini merangkumi:

  • Buah-buahan dan sayur-sayuran, terutama buah beri, ceri, dan sayur-sayuran berdaun

  • Salmon, sardin dan ikan lain kaya dengan asid lemak omega-3

  • Herba dan rempah yang kaya dengan antioksidan seperti bawang putih, jintan, dan halia

  • Sumber lemak sihat seperti minyak zaitun, biji, dan kacang-kacangan.

Makanan yang diproses dan gula halus, daging merah berlemak, dan tenusu adalah beberapa makanan yang dapat memperburuk keradangan. Oleh itu, anda harus mengelakkan memakan makanan ini.

Psoriasis adalah keadaan yang tidak dapat disembuhkan. Namun, anda dapat mengurangkan simptom dengan diet yang sihat dan pengurusan tekanan yang baik. Anda juga boleh meminta doktor melalui permohonan mengenai diet yang sihat untuk penghidap psoriasis. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang!

Baca juga:

  • 8 Jenis Psoriasis Yang Perlu Anda Ketahui
  • Lelaki dan Wanita Berhati-hati dengan Tanda-Tanda Psoriasis Ini
  • Kenali Gejala dan Punca Psoriasis yang Boleh Menyebar ke Seluruh Badan