Tahap Magnesium yang tinggi di dalam badan, Ini Kesannya pada Ginjal

, Jakarta - Tahap magnesium tinggi atau hipermagnesemia merujuk kepada jumlah magnesium yang berlebihan dalam aliran darah. Keadaan ini jarang berlaku dan biasanya disebabkan oleh kegagalan buah pinggang atau fungsi buah pinggang yang lemah. Magnesium adalah mineral yang digunakan oleh badan sebagai elektrolit. Ia membawa muatan elektrik ke seluruh badan apabila larut dalam darah.

Magnesium berperanan dalam kesihatan tulang, fungsi kardiovaskular, dan penularan saraf. Sebilangan besar magnesium disimpan di dalam badan. Pada orang yang sihat, magnesium sangat sedikit beredar di dalam darah. Sistem gastrointestinal dan ginjal mengatur dan mengawal seberapa banyak magnesium yang diserap oleh tubuh dari makanan dan berapa banyak yang dikeluarkan dalam air kencing. Sekiranya terdapat lebihan magnesium, ini akan mempengaruhi kerja buah pinggang.

Baca juga: Terlalu Banyak Kalsium, Hati-hati dengan Batu Ginjal

Tahap Magnesium Tinggi Mengganggu Buah Pinggang

Sebilangan besar kes kadar magnesium tinggi atau hipermagnesemia berlaku pada orang yang mengalami kegagalan buah pinggang. Tahap magnesium yang tinggi berlaku kerana proses yang menjaga kadar magnesium dalam tubuh pada tahap normal tidak berfungsi dengan baik pada orang dengan disfungsi ginjal dan penyakit hati tahap akhir.

Apabila ginjal tidak berfungsi dengan baik, mereka tidak dapat menyingkirkan kelebihan magnesium dan ini menjadikan orang lebih rentan terhadap penumpukan mineral dalam darah. Beberapa rawatan untuk penyakit buah pinggang kronik, termasuk inhibitor pam proton, dapat meningkatkan risiko hipermagnesemia. Kekurangan zat makanan dan alkoholisme adalah faktor risiko tambahan pada orang dengan penyakit buah pinggang kronik.

Sebenarnya jarang bagi seseorang yang mempunyai fungsi buah pinggang normal untuk menghidap hipermagnesaemia. Sekiranya seseorang dengan fungsi buah pinggang yang sihat mengalami hipermagnesemia, gejalanya biasanya ringan.

Baca juga: 10 Jenis Mineral dan Faedahnya untuk Tubuh

Penyebab hipermagnesemia lain termasuk:

  • Peningkatan kerosakan atau peralihan kalium dari dalam sel. Seperti yang dilihat dalam sindrom lisis tumor, apabila anda menerima kemoterapi, ubat yang disertakan akan berfungsi dengan memusnahkan sel-sel tumor. Apabila terdapat kerosakan sel yang cepat, komponen sel (termasuk magnesium dan kalium), akan bergerak keluar dari sel dan memasuki aliran darah.

  • Orang yang menerima kemoterapi untuk leukemia, limfoma, atau pelbagai myeloma, mungkin berisiko untuk sindrom lisis tumor, jika terdapat banyak penyakit.

  • Wanita yang mengambil magnesium sebagai rawatan untuk preeklamsia juga mungkin berisiko jika dosnya terlalu tinggi.

Gejala yang akan dialami jika tahap magnesium tinggi termasuk:

  • Mual.
  • Gag.
  • Gangguan neurologi.
  • Tekanan darah rendah yang tidak normal (hipotensi).
  • Pembilasan.
  • Sakit kepala.

Tahap magnesium yang sangat tinggi dalam darah boleh menyebabkan masalah jantung, kesukaran bernafas, dan kejutan. Dalam kes yang teruk, ia boleh menyebabkan koma.

Baca juga: 6 Akibat Badan Kekurangan Magnesium

Rawatan untuk Hypermagnesemia

Langkah pertama dalam merawat hipermagnesaemia adalah mengenal pasti dan menghentikan sumber magnesium tambahan. Persediaan kalsium intravena (IV) kemudian digunakan untuk mengurangkan gejala seperti gangguan pernafasan, degupan jantung tidak teratur, dan hipotensi, serta kesan neurologi.

Kalsium, diuretik, atau pil air intravena juga dapat digunakan untuk membantu tubuh menyingkirkan kelebihan magnesium. Orang yang mengalami disfungsi buah pinggang atau mereka yang mengalami overdosis magnesium yang teruk mungkin memerlukan dialisis jika mereka mengalami kegagalan buah pinggang atau jika tahap magnesium masih meningkat setelah rawatan.

Pencegahan keadaan ini dapat dilakukan dengan mengelakkan ubat-ubatan yang mengandungi magnesium untuk mencegah komplikasi. Ini termasuk beberapa antasid dan julap yang dijual bebas. Anda juga boleh meminta doktor melalui aplikasi supaya dia dapat menguji hipermagnesemia pada mereka dengan ginjal berprestasi rendah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang agar masalah kesihatan dapat diselesaikan dengan cepat!

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa itu hipermagnesemia?
Chemocare. Diakses pada tahun 2020. Hypermagnesemia (Magnesium Tinggi).