Inilah Kaedah Menangani Anemia Kekurangan Besi

, Jakarta - Ada pelbagai perkara yang boleh menyebabkan seseorang mengalami anemia, salah satunya adalah kekurangan zat besi dalam badan. Sebabnya, zat besi diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan komponen sel darah merah yang dikenali sebagai hemoglobin. Sekiranya keperluan zat besi tidak dipenuhi, sel darah merah akan kekurangan bekalan hemoglobin yang berfungsi untuk mengangkut oksigen yang terkandung dalam sel darah merah untuk diedarkan ke seluruh tubuh.

Anemia yang disebabkan oleh kekurangan zat besi juga dikenal sebagai anemia kekurangan zat besi. Anemia jenis ini tidak boleh dibiarkan begitu sahaja, kerana jika tubuh tidak mendapat cukup oksigen dari darah, penghidapnya akan merasa lemah, letih, dan sesak nafas. Ketahui cara merawat anemia kekurangan zat besi di sini.

Punca Anemia Kekurangan Besi

Pada dasarnya, penyebab anemia kekurangan zat besi berbeza-beza. Bukan hanya karena tidak memakan makanan yang mengandung zat besi saja, tetapi ada juga kondisi di mana tubuh tidak dapat menyerap zat besi dalam makanan yang dikonsumsi dengan baik. Keadaan ini boleh berlaku disebabkan oleh gangguan pada usus kecil, seperti penyakit Celiac atau kesannya setelah menjalani pembedahan usus.

Selain itu, pendarahan berat yang dialami oleh wanita semasa haid juga boleh menyebabkan tubuh kekurangan zat besi. Anemia kekurangan zat besi juga merupakan salah satu masalah yang sering dihadapi oleh wanita hamil, kerana zat besi dalam tubuh digunakan untuk memenuhi peningkatan keperluan darah dalam tubuh dan untuk perkembangan janin.

Anemia kekurangan zat besi juga boleh berlaku kerana diet. Ini kerana kebanyakan jenis diet biasanya menerapkan diet yang mengandungi lebih banyak sayur-sayuran daripada daging. Sebenarnya, kandungan zat besi umumnya terdapat pada daging merah. Inilah sebabnya mengapa vegetarian dan vegan juga berisiko tinggi kekurangan zat besi.

Baca juga: Orang yang berpotensi terjejas oleh Anemia kekurangan zat besi dan folat

Kaedah Rawatan untuk Anemia Kekurangan Zat Besi

Dengan mengetahui apa yang menyebabkan anemia kekurangan zat besi, anda dapat mengetahui cara-cara yang dapat dilakukan untuk mengatasi penyebab anemia. Selain memulihkan kadar zat besi dalam tubuh, kaedah lain yang juga berkesan untuk mengubati anemia kekurangan zat besi adalah menangani penyebab anemia.

1. Meningkatkan Penggunaan Besi

Orang yang mengalami anemia zat besi dianjurkan untuk meningkatkan pengambilan makanan yang kaya dengan zat besi sehingga kadar zat besi dalam tubuh kembali normal:

  • Daging merah, hati ayam dan ayam.

  • Makanan laut, seperti tiram, kerang, dan ikan.

  • Sayuran hijau, seperti bayam dan brokoli.

  • Kekacang, misalnya kacang hitam, kacang hijau, dan kacang ginjal.

Baca juga: 10 Makanan dengan Kandungan Besi Tinggi untuk Orang Tua

2. Mengambil Makanan Tambahan Besi

Doktor biasanya akan memberikan makanan tambahan zat besi sebagai rawatan utama untuk memperbaiki kekurangan zat besi yang dialami oleh penghidapnya. Dos yang disyorkan adalah 150-200 miligram setiap hari. Anda harus mengambil suplemen ini semasa perut kosong, tetapi bagi anda yang mempunyai ulser, ambil setelah makan. Selain itu, ambil suplemen ini dengan makanan atau minuman yang kaya dengan vitamin C supaya zat besi dapat diserap dengan lebih baik.

3. Mengatasi Punca Anemia Kekurangan Zat Besi

Sekiranya anemia kekurangan zat besi disebabkan oleh pendarahan berlebihan semasa haid, maka wanita yang mengalaminya boleh mengambil pil perancang. Namun, jika kekurangan zat besi disebabkan oleh jangkitan pada usus, sehingga tubuh tidak dapat menyerap nutrien ini dari makanan, doktor dapat memberi anda antibiotik. Adapun pendarahan akibat polip, tumor, atau mioma, doktor akan menasihati penghidapnya untuk melakukan pembedahan untuk penyakit ini.

4. Transfusi Sel Darah Merah

Sekiranya suplemen zat besi tidak berfungsi untuk mengurangkan gejala yang dialami penderita dengan cepat, maka rawatan yang dapat dilakukan adalah dengan melakukan transfusi sel darah merah.

Baca juga: Kekurangan zat besi dapat meningkatkan risiko kegagalan jantung

Nah, itulah beberapa kaedah rawatan untuk anemia kekurangan zat besi. Beli suplemen penambah zat besi melalui aplikasi hanya. Tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah, cukup pesan melalui aplikasi dan ubat yang anda pesan akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.