Mulakan Program Kehamilan dengan Period Tracker

Jakarta - Tidak semua wanita boleh hamil dengan mudah. Kadang kala, memerlukan banyak usaha, masa, dan usaha. Beberapa pasangan harus menjalani program kehamilan untuk mempunyai anak. Sebenarnya, program ini tidak semudah melakukan hubungan seks. Terdapat sejumlah perkara yang perlu dilakukan dengan penuh disiplin dan konsisten.

Pasangan yang berada dalam kesihatan pembiakan mempunyai kemungkinan purata hamil antara 15 dan 25 peratus melalui hubungan seksual setiap bulan. Lalu, apa yang perlu dipersiapkan dan diketahui sebelum membuat keputusan untuk menjalani program kehamilan?

Menjalani Program Kehamilan yang Betul

Pertama, anda mesti bertanya kepada pakar obstetrik anda terlebih dahulu. Sekiranya anda belum sempat membuat perjanjian, anda boleh mengajukan pertanyaan melalui aplikasi . Selepas itu, jika anda ingin memeriksa keadaan rahim anda, anda juga boleh membuat temu janji di hospital terdekat dengan aplikasi ini.

Baca juga: Hubungan antara Kalender Kesuburan dan Program Kehamilan

Biasanya, doktor akan menasihati anda untuk mula menerapkan gaya hidup dan diet yang sihat. Anda dan pasangan anda harus mula bersenam secara teratur, meningkatkan pengambilan nutrien kaya, terutama folat, dan mengelakkan pengambilan makanan berlemak dan siap dimakan secara berlebihan. Jangan lupa, berehat secukupnya, memenuhi pengambilan cecair, jangan merokok, dan jangan minum alkohol.

Seterusnya, anda boleh mencuba hamil dengan cara semula jadi. Sekiranya anda pernah hamil dan menggunakan alat kawalan kelahiran, hentikan penggunaannya beberapa bulan sebelum anda merancang untuk hamil. Perhatikan waktu yang tepat untuk melakukan hubungan seks, biasanya pada waktu pagi, dan cari kedudukan yang selesa untuk anda dan pasangan. Biasanya, kedudukan yang menjadikan wanita hamil paling cepat adalah kedudukan mubaligh.

Baca juga: Kelebihan Memeriksa Sperma Sebelum Program Kehamilan

Selain mengelakkan pengambilan makanan dan minuman dan tabiat tertentu, ada perkara lain yang perlu anda elakkan, iaitu menggunakan pelincir ketika melakukan hubungan seks dan pakaian dalam yang ketat untuk lelaki. Menggunakan pelincir ketika melakukan hubungan seks dapat mengubah keseimbangan pH di dalam vagina, juga mengurangi pergerakan sperma. Sementara itu, seluar dalam yang terlalu ketat memberi kesan besar terhadap pengeluaran sperma dan menjadi penyebab kemandulan pada lelaki.

Mulakan Program Kehamilan dengan Period Tracker

Untuk mendapatkan peluang kehamilan yang lebih besar, anda biasanya akan dinasihatkan untuk melakukan hubungan seks sebelum ovulasi berlaku. Lalu, bagaimana untuk mengetahui bila seorang wanita memasuki fasa tersebut? Ini pasti dengan mengira kitaran haid dan tempoh subur.

Secara amnya, ovulasi berlaku kira-kira 14 hari sebelum permulaan haid anda yang seterusnya. Namun, setiap wanita mempunyai kitaran yang pelbagai, sudah pasti waktu ovulasi tidak sama. Nah, kemungkinan kehamilan lebih besar apabila anda melakukan hubungan seks sekurang-kurangnya lima hari sebelum ovulasi, hingga satu hari selepas itu.

Baca juga: Mahukan Program Kehamilan yang Berjaya? Jemput pasangan anda untuk melakukan ini

Sekarang, anda tidak perlu lagi mencatat kitaran haid anda secara manual dengan kalendar, kerana terdapat ciri Period Tracker pada aplikasi . Melalui perkhidmatan Period Tracker, anda dapat mengetahui berapa lama kitaran haid anda, sama ada kitaran ini normal atau tidak, untuk mengetahui kapan tempoh subur lebih mudah. Sebenarnya, Period Tracker ini juga dapat membantu mengesan sama ada terdapat masalah kesihatan di badan anda melalui pengiraan kitaran haid, anda tahu! Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store atau Google Play.

Jadi, selain mengelakkan masalah kesihatan pembiakan yang serius, anda juga dapat menjalani program kehamilan dengan selesa dan mengetahui kapan anda mempunyai peluang lebih besar untuk hamil.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Bermula dengan Mengandung.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Cara Terbaik Mengesan dan Mengira Kitaran Menstruasi Anda.