Sebelum Menonton Yang Luar Biasa 2 Perlu Tahu Kesan Kepada Kesihatan

Jakarta - Setelah hampir 14 tahun menunggu, sekuel filem animasi Luar biasa 2 produksi Disney dan Pixar, akhirnya dapat dinikmati oleh para pencinta. Sejak pertama kali dilancarkan pada bulan Jun 2018, filem ini berjaya menguasai Box office. Namun, ada berita yang tidak menyenangkan bagi pencinta filem animasi ini yang ingin melihat Mr. Incredibles (watak superhero dalam filem Luar biasa 2 ) dalam tindakan.

Kerana, Luar biasa 2 kini mempunyai label Makluman Kesihatan kerana kesan cahaya (cahaya) dalam filem ini dianggap menyebabkan beberapa masalah kesihatan. Lalu, apakah kesan menonton? Luar biasa 2 untuk kesihatan perlu tahu?

Bermula dari Tweet-kerana Migrain

Berita buruk mengenai filem ini dimulakan dengan tweet ( Tweet ) seorang pelajar dari Amerika Syarikat, Veronica Lewis, mengenai kesan menonton Luar biasa 2 untuk kesihatan. Veronica sendiri mempunyai penglihatan rendah, istilah yang digunakan apabila seseorang mengalami masalah penglihatan. Keadaan ini menjadikan penghidapnya tidak dapat melihat dengan jelas, sehingga dia mengalami kesukaran untuk melakukan aktiviti harian. Contohnya, kesukaran membaca, menulis, mengenali wajah orang, menonton, dll.

Baca juga: Lihat 3 Sebab Migrain yang Perlu Anda Ketahui

Veronica sendiri telah lama menunggu untuk dapat menonton filem ini. Namun, ketika menonton filem itu, Veronica terpaksa meninggalkan pawagam kerana kepalanya sakit akibat kesannya strobo (cahaya) digunakan oleh beberapa watak dalam filem. Malah, terdapat juga sebilangan orang yang mengalami loya akibat sawan akibat kesan cahaya. Itulah sebabnya tweet Veronica dihidupkan Twitter menjadi sangat viral.

Tiada Niat Memboikot

Walaupun ada kesan menonton Luar biasa 2 boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, Veronica mengakui bahawa dia sama sekali tidak berniat mengajak orang memboikot filem ini. Namun, dia hanya ingin meminta Disney & Pixar untuk melakukan apa yang seharusnya mereka lakukan, iaitu memberi peringatan Makluman Kesihatan pada filem animasi.

Singkat cerita, tweet viral Veronica dipatuhi oleh Disney & Pixar. Kini, penonton di AMC, Santa Monica And Arclight di Sherman Oaks dan teater di seluruh negara di AS, disambut dengan tanda-tanda amaran. Makluman Kesihatan semasa anda mahu menonton filem itu. Disney sendiri memberitahu pawagam bahawa tindakan ini bertujuan sebagai langkah pencegahan, untuk mengelakkan kes yang sama berlaku kepada penonton lain.

Sebenarnya, filem Luar biasa 2 bukan filem animasi pertama yang memberi kesan kepada kesihatan kerana kesan cahaya yang digunakan. Selidiki setelah siasatan, kes seperti ini juga berlaku di Jepun pada tahun 90an. Di sana, ratusan kanak-kanak terpaksa dihantar ke hospital setelah menonton filem itu Pokemon.

Baca juga: 4 Faedah Menonton Filem Seram

Pertimbangkan Kesannya

Seperti yang dilaporkan oleh Times of India , Lelaki Veronica- tweet jika flim Luar biasa 2 boleh mempengaruhi kesihatan penonton yang mempunyai kepekaan terhadap cahaya. Veronica mengatakan filem ini penuh dengan kesan cahaya berkelip yang boleh menimbulkan masalah bagi sesetengah orang. Sebabnya, beberapa watak penjahat dalam filem itu memancarkan cahaya terang dari senjata yang mereka gunakan.

Senjata itu sendiri memancarkan cahaya putih terang dengan frekuensi yang sangat cepat. Nah, kesan ringan ini harus dielakkan bagi orang yang menderita epilepsi, migrain, dan penyakit kronik. Kerana menurut para pakar, kesan kilatan cahaya ini dapat meningkatkan risiko orang yang mengalami tiga masalah perubatan ini.

Baca juga: 5 Perkara Mengenai Migrain Yang Anda Perlu Tahu

Veronica mengakui bahawa dia sama sekali tidak melarang kekasih Luar biasa 2 untuk menonton filem ini. Dia hanya mengajak penonton untuk mempertimbangkan dengan teliti kesan terhadap kesihatan sebelum menonton filem animasi ini.

Anda juga boleh membincangkan masalah di atas dengan doktor melalui aplikasi . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!