8 Makanan Yang Harus Dimakan Orang yang Menghidap Prediabetes

, Jakarta - Sekiranya anda didiagnosis menghidap prediabetes, anda harus waspada. Keadaan ini adalah permulaan diabetes jenis 2. Prediabetes adalah keadaan yang dicirikan oleh gula darah (glukosa) yang sangat tinggi yang paling sering disebabkan oleh ketidakupayaan tubuh untuk menggunakan insulin dengan betul (tahan insulin).

Orang yang menderita prediabetes berisiko lebih tinggi terkena diabetes jenis 2 serta penyakit kardiovaskular. Itu penting bagi penghidap prediabetes untuk mengawal gula darah mereka agar berada dalam lingkungan normal.

Selain mengambil ubat dari doktor, cara lain yang berkesan untuk mengawal gula darah adalah dengan memperbaiki diet anda. Jadi, makanan apa yang harus dimakan oleh orang yang mempunyai prediabetes?

Baca juga: Lakukan 5 cara ini agar prediabetes tidak menjadi diabetes

1. Ikan dengan Asid Lemak Omega 3

Bukan hanya gula atau makanan manis yang harus dihindari oleh penderita prediabetes, anda juga harus mengehadkan makanan yang tinggi lemak. Sebagai gantinya, anda boleh memilih makanan yang mengandungi lemak baik, seperti ikan dengan omega 3.

Ikan yang mengandungi omega 3 terbukti dapat membantu mengekalkan kadar gula darah yang normal. Lebih-lebih lagi, ikan adalah makanan kaya protein yang dapat membuat anda kenyang lebih lama. Dengan cara itu, anda tidak mudah lapar dan dapat mengelakkan godaan untuk mengambil pengambilan kalori yang berlebihan. Pilih ikan yang rendah lemak dan tinggi omega 3s seperti salmon, tuna, mackerel, dan halibut.

2. telur

Sumber protein lain yang boleh anda andalkan sebagai makanan prediabetik untuk mengekalkan kadar gula darah normal adalah telur. Telur diketahui tinggi protein dan rendah lemak.

Telur juga tidak mengandungi nilai indeks glisemik sedikit pun, jadi mereka boleh menjadi pilihan sumber protein yang tepat bagi anda yang menghidap prediabetes atau berpeluang tinggi menghidap diabetes.

Protein melambatkan kadar karbohidrat memasuki aliran darah, yang dapat menjaga tahap gula darah stabil. Untuk kekal sihat, disarankan agar anda memproses telur dengan merebusnya.

3. Biji-bijian keseluruhan (Bijirin penuh)

Makanan dibuat dari bijirin penuh atau bijirin penuh adalah makanan yang selamat untuk gula darah dan tidak akan membuatnya naik secara tiba-tiba. Contoh kumpulan makanan ini ialah roti gandum, beras perang, atau oatmeal.

Walaupun ia tergolong dalam kumpulan karbohidrat, bijirin penuh dapat membantu menormalkan kadar gula dalam darah. Karbohidrat dan serat yang kompleks dapat menjadikan anda kenyang lebih lama. Dengan cara itu, anda juga dapat menahan makanan ringan pada makanan manis.

Baca juga: Makanan yang Harus Dielakkan Semasa Anda Mempunyai Prediabetes

4. Sayuran

Berkawan dengan sayur-sayuran jika anda ingin bebas dari risiko diabetes. Sayur-sayuran adalah sumber serat, vitamin, dan mineral yang cukup berkesan dalam mengawal kadar gula dalam darah. Sebenarnya, makan sayur dapat mengurangkan risiko kenaikan gula dan diabetes hingga 14 peratus.

Jadi, jangan lupa untuk selalu menyediakan sayur-sayuran di setiap menu makanan anda. Cadangan untuk makan sayur-sayuran yang mesti dimakan dalam sehari adalah 250 gram sayur-sayuran, atau setara dengan dua setengah hidangan sayur-sayuran yang dimasak.

5. Alpukat

Alpukat bukan sahaja berserat, tetapi juga sumber lemak untuk badan. Lemak tak jenuh tunggal yang terkandung di dalamnya terbukti dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah.

Lemak baik ini berfungsi dengan meningkatkan kerja hormon insulin, sehingga glukosa tidak terkumpul di dalam darah. Oleh itu, dengan memakan alpukat, anda dapat mengurangkan risiko diabetes.

6. Bawang putih

Mungkin tidak semua orang suka bawang putih, apalagi baunya. Walau bagaimanapun, anda perlu mengetahui khasiat di sebalik itu terbukti dapat membantu mengawal gula dalam darah. Satu kajian menunjukkan bahawa makan bawang putih sebelum makan besar dapat menormalkan kadar gula dalam darah. Bawang putih juga membantu mengekalkan kadar kolesterol dan lemak di dalam badan. Sudah tentu, tahap kolesterol normal juga akan memberi kesan yang baik terhadap gula darah.

7. Koko

Sudah tentu anda sudah tahu bahawa koko adalah bahan asas coklat. Nampaknya, koko bagus untuk menurunkan gula darah yang naik di dalam badan. Sayangnya, koko yang dimaksudkan bukanlah koko yang diproses menjadi coklat manis.

Koko yang digunakan untuk menurunkan kadar gula darah adalah biji kakao yang mengandung antioksidan, flavonoid, dan protein yang penting bagi tubuh. Rasanya juga pahit dan tidak mengandungi sedikit rasa manis, tetapi bagus untuk menurunkan glukosa darah.

8. Kacang

Orang yang menghidap prediabetes dibenarkan untuk snek, selagi makanan ringan yang mereka pilih sihat dan sesuai dengan keadaan kesihatan anda. Salah satu makanan yang boleh anda nikmati adalah kacang almond.

Kacang jenis ini mengandungi nilai indeks glisemik rendah, jadi selamat untuk kadar gula darah. Bukan hanya badam, anda juga boleh memilih kacang lain seperti kacang mete, walnut, dan walnut .

Baca juga: 3 Diagnosis Prediabetes Yang Perlu Anda Ketahui

Itulah makanan yang baik untuk orang yang menghidap prediabetes. Sekiranya anda mengalami simptom, seperti mudah letih, sering merasa lapar atau dahaga, dan kerap membuang air kecil, anda harus segera berjumpa doktor.

Gejala ini adalah gejala diabetes jenis 2. Sekarang, anda boleh memeriksa kesihatan anda dengan doktor dengan membuat janji temu di hospital melalui aplikasi . Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Dimakan Jika Anda Diagnosis Dengan Prediabetes.