6 Perkara Yang Membuat Kulit Kusam dan Tidak Berseri

Jakarta - Memiliki kulit yang cantik dan sihat adalah impian kebanyakan wanita. Malangnya, ada beberapa faktor yang membuat wanita mengalami masalah wajah seperti jerawat, bintik hitam, bintik hitam, hingga kulit wajah kusam. Sesungguhnya, beberapa masalah ini dapat "dilindungi" dengan menggunakan penjagaan kulit. Namun, jika dibiarkan berterusan, masalah ini boleh memberi kesan kepada kesihatan kulit. Jadi, apa penyebab kulit kusam?

Baca juga: Suka Menggunakan Penjagaan Kulit? Lihat 4 fakta ini

1. Sel Kulit Mati Berkumpul

Setiap hari, badan menghasilkan berjuta-juta sel kulit mati di wajah. Sekiranya dibiarkan, sel kulit mati yang terkumpul boleh menyebabkan wajah kusam. Inilah sebab mengapa anda perlu membersihkan wajah secara berkala, sekurang-kurangnya sekali sehari. Sekiranya anda ingin mencuci muka, anda boleh melakukannya pada waktu malam. Ini kerana pada waktu malam anda dapat membersihkan residu, minyak di wajah, dan habuk yang melekat pada kulit wajah kerana aktiviti sepanjang hari. Untuk hasil yang optimum, anda boleh menggunakan pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit anda.

2. Kulit Kering

Anda pasti tahu bahawa sekitar 70 peratus tubuh manusia terdiri daripada air. Nah, sebahagian besar air sebenarnya disimpan di bawah lapisan kulit. Akibatnya, ketika tubuh kekurangan cairan, aliran darah ke kulit akan berkurang dan menjadikan kulit kering, kasar, dan kusam. Kekurangan cecair di lapisan dermis dan di bawah epidermis juga boleh menyebabkan penipisan kulit yang menipis. Untuk mengelakkannya, anda perlu memenuhi keperluan cecair badan anda dengan minum sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari atau mengikut keperluan anda.

3. Faktor Tekanan

Bilangan aktiviti sering membuat seseorang tertekan. Faktor tekanan ini adalah salah satu penyebab wajah seseorang menjadi kusam. Ini kerana semasa anda mengalami tekanan, hormon kortisol dan aliran darah hanya akan tertumpu pada organ-organ penting badan, bukan pada wajah. Kesannya, aliran darah ke wajah akan berkurang dan menjadikan kulit kusam. Untuk mengelakkan ini, anda perlu menguruskan tekanan yang anda alami. Contohnya, dengan melakukan aktiviti "melarikan diri" dari rutin yang sibuk seperti bersiar-siar, membeli-belah, menonton filem, karaoke, dan lain-lain. Kerana tidak kira betapa sibuknya anda, jangan lupa untuk membahagiakan diri sendiri, okey?

4. Tabiat Merokok

Tabiat merokok juga boleh menyebabkan kulit kusam. Ini kerana bahan karsinogenik yang terkandung dalam rokok boleh merosakkan struktur kulit. Asap rokok juga dapat merosakkan kolagen, menjadikan kulit tampak pucat, berkerut, dan kusam. Seboleh-bolehnya, hindari merokok untuk kesihatan anda, ya. Sekiranya sukar, anda boleh melakukannya dengan perlahan atau meminta bantuan rakan, keluarga, dan doktor.

5. Kurang Antioksidan dan Zat Besi

Tanpa menyedarinya, pengambilan nutrien juga dapat mempengaruhi kesihatan kulit. Kerana, kekurangan pengambilan tertentu seperti antioksidan dan zat besi boleh menjadi penyebab kulit kusam. Oleh itu, anda perlu memenuhi pengambilan antioksidan dan zat besi dalam badan dengan memakan sayur-sayuran, buah, daging merah, dan makanan lain yang kaya dengan antioksidan dan zat besi. Kerana, antioksidan berfungsi untuk melawan radikal bebas dalam tubuh dan zat besi berfungsi untuk mengoptimumkan fungsi antioksidan dan menjaga kesehatan kulit.

Baca juga: 5 Jenis Makanan yang Baik untuk Kesihatan Kulit

6. Pendedahan kepada Matahari

Pendedahan cahaya matahari atau sinar ultraviolet boleh menyebabkan hiperpigmentasi dan munculnya bintik-bintik hitam di wajah. Ini boleh mencetuskan kulit agar kelihatan kusam. Itulah sebabnya anda disyorkan untuk menggunakan pelindung matahari dengan SPF ( faktor perlindungan cahaya matahari sekurang-kurangnya 30. Oleh itu, jangan lupa untuk selalu menggunakan pelindung matahari walaupun anda tidak berada di luar. Untuk perlindungan maksimum, anda perlu menggunakan pelindung matahari setiap dua jam.

Selain menggunakan secara rutin penjagaan kulit Anda juga boleh menjaga kulit anda dengan mengambil vitamin untuk kesihatan kulit, anda tahu. Anda boleh mendapatkannya tanpa perlu keluar rumah. Anda hanya perlu memesan vitamin yang anda perlukan dalam aplikasi melalui ciri Penghantaran Farmasi atau Apothecary. Tunggu apa lagi? Ayuh segera muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga: 4 Petua Memilih Penjagaan Kulit Mengikut Jenis Kulit

Rujukan:

Daya tarikan. Diakses 2019. Punca dan Rawatan Kulit Kusam.

Kebenaran dalam Penuaan. Diakses 2019. Apa yang Menyebabkan Kulit Kusam.

Dikemas kini pada 26 September 2019.