Mengampuni atau Tidak Mengampuni Boleh Menjejaskan Kesihatan

, Jakarta - Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Psikologi Hari Ini, Dinyatakan bahawa pengalaman disakiti dan dikecewakan oleh orang lain boleh menyebabkan bukan sahaja kesakitan emosi dan mental, tetapi juga dapat mengakibatkan perubahan fizikal.

Ini termasuk perubahan kadar jantung, tekanan darah, dan tindak balas imun. Dan perubahan ini meningkatkan risiko pelbagai keadaan fizikal dan emosi, termasuk kemurungan dan penyakit jantung. Dan belajar memaafkan kesalahan orang lain dapat menurunkan tahap tekanan.

Kesan Pengampunan pada Kesihatan

Faktanya adalah seperti yang dinyatakan sebelumnya, apabila anda tidak memaafkan anda adalah orang yang paling terluka. Bagaimana tidak, setiap langkah yang anda ambil akan selalu disertai dengan kegusaran, kemarahan, kekecewaan, dan perkara-perkara negatif yang lain.

Baca juga: Saling memaafkan pada hari raya, berikut adalah 5 manfaat untuk kesihatan

Sukar dimaafkan akan membuat anda mengalami perkara-perkara berikut:

  1. Menimbulkan kemarahan dan kepahitan dalam setiap hubungan dan pengalaman baru.
  2. Menjadi begitu tertutup dan dibayangi oleh kesalahan masa lalu sehingga anda tidak dapat menikmati hari itu.
  3. Menjadi murung atau cemas.
  4. Merasakan bahawa hidup tidak mempunyai makna atau tujuan.
  5. Kehilangan hubungan yang berharga dan menjadi orang tertutup.

Sebaliknya, jika anda melepaskan pengampunan, anda akan mengalami ketenangan jiwa. Pengampunan dapat membuat anda menjalin hubungan yang lebih sihat, meningkatkan kesihatan mental, mengurangkan kegelisahan, tekanan, dan permusuhan, menurunkan tekanan darah, mengurangkan gejala kemurungan, meningkatkan kesihatan imun dan jantung, dan keyakinan diri.

Sekiranya anda mengalami trauma mental dan perlu bercakap dengan profesional kesihatan, jangan ragu untuk menghubungi kami melalui aplikasi . Doktor atau psikologi yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau berbual, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Bagaimana Mengampuni?

Pengampunan adalah komitmen untuk proses perubahan yang diperibadikan. Untuk beralih dari keperitan dan kekecewaan ke pengampunan, anda boleh mulakan dengan langkah-langkah berikut:

Baca juga: Penggunaan Smoothie Hijau, Trend Gaya Hidup Sihat Hari Ini

  1. Kenali nilai pengampunan dan bagaimana ia dapat meningkatkan kehidupan anda.
  2. Kenal pasti apa yang perlu disembuhkan dan siapa yang perlu dimaafkan dan untuk apa.
  3. Pertimbangkan untuk menyertai kumpulan sokongan atau berjumpa dengan profesional penjagaan kesihatan.
  4. Kenali emosi anda tentang kecederaan yang anda alami dan bagaimana ia mempengaruhi tingkah laku anda. Cuba biarkan.
  5. Tidak sedar bahawa anda adalah mangsa.

Pengampunan boleh menjadi cabaran dan anda dapat mempraktikkannya dengan mengembangkan rasa empati. Empati meletakkan diri anda dalam posisi orang lain, atau melihat keadaan dari sudut pandangan orang lain.

Tanya diri anda mengapa dia bersikap seperti ini. Mungkin anda akan bertindak sama dengan keadaan yang sama. Renungkan masa-masa anda telah menyakiti orang lain dan mereka yang telah memaafkan anda.

Menulis dalam jurnal, berdoa atau menggunakan meditasi atau bercakap dengan seseorang yang anda fikirkan bijak, dan tidak memihak akan membuat anda lebih memahami erti pengampunan. Menyedari bahawa pengampunan adalah proses, bahkan luka kecil mungkin perlu ditinjau dan dimaafkan berulang kali.

Adakah itu bermaksud anda harus menjalin hubungan dengan orang yang anda maafkan? Jawapannya tidak selalu, terutama apabila tingkah laku orang itu tidak berubah. Membuat orang lain mengubah tindakan, tingkah laku, atau kata-kata mereka bukanlah tujuan pengampunan. Fikirkan bagaimana pengampunan dapat mengubah hidup anda dan membawa kedamaian, kebahagiaan, dan penyembuhan emosi dan rohani.

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Mengampuni dan Tidak Mengampuni Kedua-duanya Boleh Mempengaruhi Kesihatan Anda.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Pengampunan: melepaskan dendam dan kepahitan.