Kepentingan Mengesan Kanser Serviks Awal

"Kanser serviks yang tidak segera diobati dapat memicu komplikasi. Selain itu, peluang pemulihan dari penyakit ini juga akan berkurang. Oleh itu, pengesanan awal kanser adalah penting, sehingga perawatan juga dapat diberikan kepada penderita dengan segera."

, Jakarta - Kanser serviks adalah keadaan yang tidak boleh dipandang ringan. Oleh itu, sangat penting bagi wanita untuk mengesan penyakit ini. Semakin cepat dikesan dan dirawat, kemungkinan menyembuhkan barah serviks akan semakin tinggi. Selain itu, risiko komplikasi berbahaya juga dapat dielakkan.

Terdapat dua komponen utama pengesanan kanser awal, iaitu pendidikan untuk mempromosikan diagnosis dan pemeriksaan awal. Meningkatkan kesedaran mengenai kemungkinan tanda-tanda amaran barah boleh memberi kesan besar. Beberapa tanda awal kanser termasuk benjolan, luka yang tidak sembuh, pendarahan yang tidak normal, gangguan pencernaan yang berterusan, dan serak kronik.

Baca juga: Kenali 7 Tanda dan Gejala Kanser Serviks

Mengapa Perlu Mengesan Kanser Serviks Lebih Awal?

Sebenarnya, kanser serviks jarang menunjukkan gejala pada peringkat awal. Oleh itu, pemeriksaan rutin adalah penting untuk mengesan penyakit ini. Terdapat dua kaedah pemeriksaan utama untuk kanser serviks. Pertama ialah sitologi berasaskan cecair (LBC). Pemeriksaan ini melibatkan doktor atau jururawat yang menggaru leher rahim dengan sikat kecil untuk mengumpulkan sel. Kepala sikat kemudian dikeluarkan dan disimpan dalam cecair, sebelum dihantar ke makmal untuk analisis kelainan sel.

Kaedah saringan kedua adalah ujian Papanicolaou (Pap), juga disebut sebagai ujian smear serviks. Ujian ini melibatkan doktor atau jururawat mengikis bahagian luar serviks pesakit untuk mengumpulkan sampel sel. Kemudian, sel-sel ini dianalisis di bawah mikroskop untuk sebarang kelainan.

Wanita berumur antara 21–65 tahun harus mempunyai Pap smear setiap 3 tahun. Namun, wanita berusia antara 30–65 tahun boleh menjalani ujian Pap smear setiap 3 tahun, atau ujian HPV setiap 5 tahun. Penyaringan merujuk kepada penggunaan ujian sederhana pada populasi yang sihat untuk mengenal pasti individu yang menghidap penyakit ini, tetapi belum mempunyai gejala.

Program saringan harus dilakukan hanya ketika keberkesanannya telah ditunjukkan, ketika ada sumber yang mencukupi (personel, peralatan, dll) hasil yang tidak normal, dan ketika prevalensi penyakit cukup tinggi untuk membenarkan usaha dan biaya pemeriksaan.

Baca juga: Kenali Tanda-Tanda Kanser Serviks Sejak Dini

Berdasarkan bukti yang ada, pemeriksaan populasi massa hanya dapat dilakukan untuk barah payudara dan serviks, menggunakan pemeriksaan mamografi dan sitologi saringan, di negara-negara di mana sumber daya tersedia untuk liputan populasi yang luas. Pemeriksaan visual dengan asid asetik dapat membuktikan kaedah penyaringan kanser serviks yang berkesan dalam masa terdekat.

Sekiranya anda masih ragu-ragu dan memerlukan nasihat pakar, anda boleh menghubungi doktor dalam permohonan tersebut . Tanya mengenai kanser serviks melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual . Muat turun sekarang di App Store atau Google Play!

Bahaya Mengabaikan Gejala Kanser

Penyakit ini pernah mendapat julukan "silent killer" kerana mengesan barah serviks pada peringkat awal masih sukar. Selain itu, keadaan ini juga sering muncul tanpa ditandai oleh gejala tertentu. Gejala barah serviks biasanya akan muncul setelah barah memburuk dan mula merebak. Keadaan ini boleh menyebabkan penghidapnya mengalami pendarahan yang tidak normal setelah melakukan persetubuhan, semasa menopaus atau di antara tempoh, tempoh yang berat, atau berpanjangan, pelepasan luar biasa, atau sakit semasa persetubuhan.

Baca juga: Ketahui Pemeriksaan Penting untuk Mencegah Kanser Serviks

Tanpa atau tidak ada gejala awal penyakit ini, ada kebimbangan bahawa sesetengah wanita mungkin tidak menyedarinya, dan ada juga yang mengabaikan tanda-tanda atau membingungkan mereka dengan gejala keadaan lain.Rujukan:
WHO. Diakses pada tahun 2021. Pengesanan Barah
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Kepentingan Pemeriksaan Berkala