Bolehkah Alergi Mencetuskan Mimisan?

, Jakarta - Walaupun tidak berbahaya, pendarahan dari lubang hidung dikenali sebagai mimisan. Keadaan ini biasa berlaku pada seseorang. Sekiranya mimisan tidak terlalu parah, maka anda boleh mengatasinya secara bebas di rumah.

Baca juga: Mimisan boleh menjadi tanda 5 penyakit ini

Terdapat pelbagai sebab yang meningkatkan risiko anda mengalami mimisan. Namun, adakah benar bahawa alahan adalah salah satu pencetus? Tidak ada salahnya untuk mengetahui lebih banyak mengenai penyebab mimisan, jadi anda boleh mencegah dan merawat keadaan ini dengan betul dan tepat di rumah.

Alahan Menjadi Salah Satu Punca Mimisan

Dilaporkan dari Klinik Cleveland , semua orang boleh mengalami mimisan. Secara amnya, setiap orang akan mengalami mimisan sekali dalam hidup mereka. Walau bagaimanapun, walaupun sangat umum terdapat beberapa kumpulan usia yang rentan terhadap mimisan, seperti kanak-kanak yang berumur di bawah 2 tahun, orang dewasa yang berumur antara 45 hingga 65 tahun, wanita yang sedang hamil, seseorang yang mengambil ubat untuk pengencer darah, darah, dan mereka yang mengalami gangguan kesihatan.

Selain itu, mimisan juga merupakan keadaan yang disebabkan oleh pelbagai sebab, salah satunya adalah alahan. Alergi adalah salah satu reaksi sistem imun manusia terhadap objek yang tidak menimbulkan reaksi orang lain. Reaksi yang muncul pada setiap orang adalah berbeza, salah satunya adalah mimisan.

Dilaporkan dari American College of Allergy, Asthma, and Immunology , kanak-kanak lebih cenderung kepada mimisan yang disebabkan oleh alahan. Segera kunjungi hospital terdekat sehingga mimisan yang anda alami dapat dirawat dengan penggunaan beberapa jenis ubat. Lancarkan Kesihatan Kanak-kanak , mimisan yang disebabkan oleh alahan dapat diatasi dengan penggunaan ubat untuk mengurangkan hidung gatal dan hidung berair.

Dilaporkan dari Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK Terdapat beberapa tabiat lain yang juga dapat menyebabkan anda mengalami mimisan, seperti meniup hidung terlalu keras, mengalami kecederaan pada hidung, dan sinusitis.

Baca juga: Snot Berdarah, Lakukan 5 Penanganan Ini

Bahan-bahan Semula jadi untuk Mencegah Mimisan

Apabila anda mengalami mimisan, sebaiknya tetap tenang dan jangan panik. Terdapat beberapa langkah rawatan awal untuk mimisan, seperti duduk tegak, condong ke depan, dan lebih baik memampatkan jambatan hidung dengan kompres sejuk untuk menghentikan pendarahan.

Bukan itu sahaja, anda boleh menggunakan bahan semula jadi untuk mengelakkan mimisan berulang. Salah satu bahan semula jadi yang mudah dijumpai ialah ketulan ais. Gunakan ketulan ais sebagai kompres untuk menghentikan pendarahan dan mencegah mimisan berulang. Balut ketulan ais dengan kain lembut dan kemudian letakkan kompres di pangkal hidung yang mengalami mimisan.

Bagi anda yang sering mengalami mimisan, anda harus memenuhi keperluan vitamin B12 dalam badan. Vitamin B12 adalah vitamin larut air dan juga dikenali sebagai cobalamin. Dilaporkan dari Hidup bersemangat Namun, kekurangan vitamin B12 dalam tubuh meningkatkan risiko mimisan kerana dapat meningkatkan kadar homosistein dalam darah.

Keadaan ini boleh merosakkan dinding saluran darah dan membuat saluran darah mudah pecah. Memenuhi keperluan vitamin B12 dengan memakan beberapa makanan, seperti hati, telur, daging sapi, dada ayam, yogurt, oatmeal, dan susu.

Harus memenuhi keperluan cecair dalam badan setiap hari. Kekurangan cecair boleh menyebabkan dehidrasi. Terdapat banyak kesan dehidrasi, salah satunya adalah kekeringan membran mukus di hidung yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami mimisan.

Baca juga: Jangan Panik, Ini Menyebabkan Mimisan pada Anak

Itulah cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi dan mencegah mimisan secara bebas di rumah. Walau bagaimanapun, segera kunjungi hospital untuk pemeriksaan dan rawatan perubatan lebih lanjut, jika anda mengalami pendarahan dari mimisan lebih dari 20 minit atau setelah anda mengalami kecederaan di kepala.

Rujukan:
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Mimisan Menurunkan Kekurangan Vitamin
Klinik Cleveland. Diakses 2020. Mimisan
American College of Allergy, Asthma, and Immunology. Diakses pada tahun 2020. Mimisan yang kerap
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Hidung penderitaan
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses 2020. Mimisan